Unikali akcija „Rožinė dovana moterims“: regionų gyventojos į NVI autobusais atvežamos išsitirti dėl krūties vėžio

Spalį prasidėjusi Nacionalinio vėžio instituto (NVI), Tarptautinės moterų organizacijos Vilniuje, Nacionalinės krūties ligų asociacijos ir Vilniaus kolegijos akcija „Rožinė dovana moterims“ viršijo visus lūkesčius. Akcijos tikslas – moteris iš regionų autobusais nemokamai atvežti į NVI, čia prevenciškai ištirti dėl krūties vėžio ir parvežti namo.

Nors planuota, kad ši iniciatyva truks tik spalį, kovos su krūties vėžiu mėnesį, akcijoje norinčių dalyvauti savivaldybių skaičius išaugo tiek, kad patikros nusikėlė į lapkritį, sausį… Akcijos pavadinimas „Rožinė dovana moterims“ pasirinktas neatsitiktinai: juk geriausia, ką galima padovanoti sau, yra sveikata.

Akcija NVI vyksta trečiadieniais, nemokamą moterų atvežimą autobusais organizuoja savivaldybės. Prevenciškai išsitirti dėl krūties vėžio jau panoro Širvintų, Kupiškio, Šalčininkų, Mažeikių, Lazdijų, Elektrėnų, Rokiškio, Pakruojo kraštų gyventojos, taip pat – Lietuvoje gyvenančios privalomuoju sveikatos draudimu draustos ukrainietės. Kiekvieną akcijos dieną į NVI atvyksta dešimtys moterų. Beveik kiekviename regione per akciją nustatoma nuo vieno iki trijų įtariamo krūties vėžio atvejų. Moterims jau pradėtas šios ligos gydymas.

„Prasidėjus akcijai „Rožinė dovana moterims“ NVI pastebimas prevenciškai dėl krūties vėžio išsitirti norinčių moterų suaktyvėjimas: palyginti su 2022 metų spalio mėnesiu, šių metų spalį atlikome 30 proc. daugiau mamografijų pagal programą“, – džiugiomis naujienomis dalijasi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė. Anot medikės, per akciją suvieniję jėgas NVI gydytojai radiologai, radiologijos technologai, gydytojai onkologai radioterapeutai ir chirurgai padarė daugiau negu padaroma per dieną.

„Jeigu moterys atvyksta pasitikrinti pagal profilaktinę patikros programą, joms priklauso tik mamografijos tyrimas, o po 10 dienų jos gauna atsakymą, ar reikia papildomo ištyrimo. Bet šiandien moterys gauna atsakymą tą pačią dieną ir jas dar papildomai pakonsultuoja gydytojas radiologas, chirurgas, gydytojas onkologas radioterapeutas. Jeigu reikia, joms atliekami genetiniai tyrimai, ultragarsinis ištyrimas, mamografija su tomosinteze ar kiti reikalingi tyrimai. Taigi, dirbame vieno vizito principu“, – apie akcijos „Rožinė dovana moterims“ svarbą kalba dr. J. Ušinskienė.

Viena iniciatyvos organizatorių, Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje atstovė Greta Urmonienė atkreipia dėmesį, kad akcija „Rožinė dovana moterims“ itin patraukli dėl to, kad savivaldybės padeda moterims iš regionų atvykti į Vilnių. Tai ypač aktualu kaimiškų vietovių gyventojoms, kurios nevairuoja ir dėl to neretai apskritai nesitiria prevenciškai.

Akcijoje dalyvauja 50–69 metų moterys, kurioms patikra dėl krūties vėžio priklauso pagal profilaktinę programą. Akcijoje dalyvauti gali ir jaunesnės moterys, kurios jaučia simptomus.

Gydytojai radiologai pabrėžia, kad tirtis dėl krūties vėžio būtina ir nejaučiant jokių simptomų: juk ankstyvose stadijose jie nepasireiškia. Kuo anksčiau nustatomas krūties vėžys, tuo geresnių gydymo rezultatų ir aukštesnės gyvenimo kokybės galima tikėtis.

Anot NVI prevencinių programų koordinatorės, gydytojos radiologės dr. Rūtos Briedienės, tikrintis krūtis rekomenduojama kiekvienai moteriai nuo 20–25 m. amžiaus. „Jei krūtyse yra pakitimų, pavyzdžiui, gerybinių darinių – fibroadenomų, cistų, galbūt tą patikrą reikėtų daryti kas pusmetį, o jeigu nėra jokių pokyčių – kas 1–2 metus. Moterims, kurių šeimoje yra krūties vėžio atvejų, kurioms nustatyta BRCA ar kita mutacija, rekomenduojamas magnetinio rezonanso tyrimas kasmet nuo 25 metų amžiaus“, – dėmesį atkreipia dr. R. Briedienė. Anot gydytojos radiologės, reikia atkreipti dėmesį į krūtų dydžio, odos, spenelių pakitimus, atsiradusias išskyras iš spenelių. Tuomet būtina kreiptis į medikus.

Ieva Motiejūnaitė
Nacionalinis vėžio institutas

Edmundo Paukštės nuotr. 

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.