„Rožinė savaitė“ kvietė moteris pasitikrinti krūtis

Šūkiu „Vieningi prieš krūties vėžį. Būk stipri, kovok!“ Lietuva solidarizavosi su Pasauliniu krūtų vėžio tyrimo centru (angl. Breast Cancer Recourced Center) ir jungėsi prie akcijos „Rožinė savaitė“ („Pink week“).

Spalio 3–5 dienomis vykusių renginių tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į krūtų vėžio diagnostikos ir gydymo problemas bei numatomas priemones šioms problemoms spręsti. Kad moterims būtų drąsiau kalbėti apie joms rūpimas problemas, Vilniaus rotušę sušildė rožinės spalvos šviesos – tris naktis rožinis rotušės fasadas priminė, kad pirmiausia moterys pačios turi rūpintis savo sveikata ir laiku profilaktiškai tikrintis. O vyresnės kaip 40 metų Vakarų Lietuvos moterys visą spalio mėnesį galėjo nemokamai atlikti mamogramą Klaipėdos ir Mažeikių „SG klinikose“. Mat Šiaurės Vakarų Lietuvoje didžiausias moterų mirštamumas nuo krūties vėžio Lietuvoje.

Kad liga būtų nustatyta kuo anksčiau, sukurta Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Pagal ją visos 50–69 metų sulaukusios moterys tikrinamos kartą per dvejus metus nemokamai. Joms atliekama mamografinė patikra. Deja, tik pusė moterų, turinčių galimybę nemokamai pasitikrinti dėl krūtų vėžio, ja pasinaudoja. O štai skaičiavimai rodo, kad jeigu pasitikrintų visos šią galimybę turinčios moterys, kasmet pavyktų išgelbėti daugiau kaip 100 moterų gyvybių!

Per spalio akciją buvo patikrintos (atlikta mamograma) 175 moterys, iš kurių 137 (78 proc.) jaunesnės nei 50 metų. Per patikrą  dvylikai  moterų nustatyti pakitimai (devynioms siūlyta juos toliau stebėti, trims rekomenduota biopsija dėl piktybinio auglio.) Akcijoje dalyvavo Klaipėdos rajono ir miesto, Skuodo ir Mažeikių rajonų moterys.

Medicininės informacijos centro informacija ir nuotraukos

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.