Apie gama peilį ir įspūdingus gydymo rezultatus

Vos ne kasdien išgirstame apie sukurtas naujas technologijas, padedančias lengviau atlikti įvairius darbus. Ypač smagu sužinoti apie medicinos srities naujienas, palengvinančias sudėtingą gydymą, suteikiančias vilčių sunkiai sergantiems pacientams. O didžiausias džiaugsmas apima, kai paaiškėja, kad tos technologijos jau prieinamos ir Lietuvoje.

Viena iš tokių naujovių – prieš pustrečių metų LSMU ligoninės Kauno klinikose pradėtas naudoti gama peilis. Kas jis toks, kam jis skirtas ir kuo jis gali palengvinti gyvenimą vėžiu sergančioms moterims – apie tai kalbamės su dr. Erika Korobeinikova, Neurochirurgijos skyriaus onkologe-radioterapeute.

Gal galite trumpai papasakoti, kas gi yra tas gama peilis, kaip jis veikia?

Gama peilis yra radiochirurgijos aparatas, kuris naudojamas preciziškam galvos srities navikams, kraujagyslinių malformacijoms bei kai kurioms neurologinėms ligoms gydyti. Palyginti su tradicinės chirurgijos metodais, šis būdas menkai invazyvus, nes operuojant gama peiliu neatliekami jokie pjūviai. Vietoje to naudojama specializuota įranga, kuri mažiau nei milimetro tikslumu sufokusuoja apie 200 mažų jonizuojančiosios spinduliuotės pluoštų į naviką ar kitą taikinį. Nors kiekvienas atskiras spindulys labai nežymiai paveikia smegenų audinį, per kurį jis praeina, tačiau, toje vietoje, kur visi spindulių pluoštai susikerta, gaunama didelė spinduliuotės dozė. Taip sunaikinamas norimas židinys, o sveiki aplinkiniai audiniai paveikiami minimaliai.

„Palyginti su tradicinės chirurgijos metodais, šis būdas menkai invazyvus, nes operuojant gama peiliu neatliekami jokie pjūviai“, – pasakoja apie naują gydymo metodą dr. E. Korobeinikova, Neurochirurgijos skyriaus onkologė-radioterapeutė.


Norėčiau pasitikslinti – kaip tas navikas sunaikinimas? Jis tarsi kažkaip sudeginamas? Kas jam nutinka?

Jonizuojančioji spinduliuotė, kuri taikoma gydant gama peiliu, sukelia svarbiausios molekulės žmogaus ląstelėse – DNR pažaidą, dėl ko šios ląstelės nustoja daugintis ir žūsta. Žuvusias ląsteles organizmas per tam tikrą laiką savaime pašalina ir židinys paprastai sunyksta per kelis mėnesius ar kiek ilgiau.

Kokių lokacijų navikai gali būti operuojami gama peiliu?

Gama peilis yra sukurtas tik galvos srities pažeidimams gydyti. Dažniausiai juo gydomi piktybiniai ar gerybiniai galvos smegenų navikai bei galvos smegenų metastazės, tačiau gali būti spinduliuojami ir akių ar kaukolės pamato srityje esantys navikai. Taip pat gydomos ir kai kurios neonkologinės ligos, pavyzdžiui, kraujagyslinės malformacijos, trišakio nervo neuralgija, tam tikros epilepsijos ar Parkinsono ligos formos.

Kokiais atvejais juo gali būti operuojamos krūties vėžiu sergančios moterys? Tik esant metastazėms smegenyse?

Sergant metastazavusiu (išplitusiu į kitus organus) krūties vėžiu, apytiksliai 10–15 proc. pacienčių metastazės išsivysto galvos smegenyse. Remiantis naujausiomis tarptautinėmis vėžio gydymo gairėmis, vis dažniau dėl didelės šalutinių poveikių rizikos siūloma atsisakyti tradicinio gydymo metodo – visų galvos smegenų apšvitos. Vietoje jo skiriamas labai lokalus gydymas – tradicinė chirurgija derinama su radiochirurgija arba vien tik radiochirurgija. Svarbu tai, kad gama peiliu gali būti saugiai pašalintos net ir daugybinės galvos smegenų metastazės, o to tradicinė chirurgija negali. Taigi vis daugiau pacienčių išvengia visų galvos smegenų apšvitos, liga saugiai suvaldoma.

Krūties vėžys taip pat dažai metastazuoja į kaulus, retais atvejais pažeidžiami ir kaukolės pamato kaulai. Šios srities metastazės taip pat gali būti sėkmingai šalinamos gama peiliu.

Gama peilis


Kas sprendžia, kada reikia operuoti gama peiliu, o kada geriau rinktis tradicinę operaciją?

Sprendimas rinktis tradicinę operaciją ar radiochirurgiją gama peiliu priimamas konsiliume, kuriame dalyvauja gydytojai onkologai, neurochirurgai, radiologai, patologai ir kai kurie kiti specialistai. Įvertinus daugybę rodiklių:  ligos apimtį ir vietą, histologiją, bendrą ligonio būklę ir gretutines ligas – priimamas sprendimas, labiausiai tinkantis konkrečiam žmogui.

Ar visi pacientai gali būti operuojami gama peiliu, ar yra kokios nors indikacijos, kai negalima rinktis šio gydymo būdo?

Kalbant apie krūties vėžio metastazes smegenyse, nuodugniai įvertinama kiekvienos pacientės situacija ir parenkamas konkrečiai jai tinkamiausias gydymas. Gydyti gama peiliu sudėtinga ar negalima, jeigu didelis bendras metastazių tūris, jei pažeisti smegenų dangalai arba jei tektų spinduliuoti tą pačią sritį, kuri jau anksčiau gavo didelę spindulių dozę.

Kokie tokios operacijos privalumai, lyginant su tradicine?

Gama peiliu galima pasiekti giliai smegenyse esančius pakitimus, kurių neįmanoma saugiai išoperuoti tradiciniu chirurginiu būdu. Taip pat galima gydyti daugybinius įvairiose smegenų vietose išsidėsčiusius židinius. Didelis gama peilio privalumas – juo atliekama operacija yra greita, saugi ir neskausminga.

Didelis gama peilio privalumas – juo atliekama operacija yra greita, saugi ir neskausminga.

Tačiau kai kuriais atvejais tradicinė operaciją turi pranašumų, o kartais derinami abu gydymo metodai, todėl kiekvienu atveju gydymas parenkamas individualiai.

Kuo operacija gama peiliu skiriasi nuo spindulinės terapijos? Jų abiejų veikimo principas atrodo panašus.

Radiochirurgija gama peiliu yra vienas iš spindulinės terapijos metodų, kai taikomas labai preciziškas gydymas didele spindulių doze per trumpą laiką. Gydymui gama peiliu gali užtekti vienos kelių valandų sesijos arba gali prireikti kelių (dviejų-penkių) dienų. Mums įprasta spindulinė terapija dažniausiai trunka nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Tačiau yra būklių, kada ilgesnis gydymas spinduliais turi pranašumą, pavyzdžiui, esant pirminiams piktybiniams galvos smegenų navikams. Taigi kiekvienu atveju gydytojas parenka tinkamiausią gydymo būdą.

Nuo kada Lietuvoje atliekamos operacijos gama peiliu?

Lietuvoje gama peilio centras LSMU ligoninėje Kauno klinikose duris atvėrė 2019 metų birželį.

Ar jau daug atlikta operacijų gama peiliu?

Per 2,5 metų gama peiliu jau atlikta net 1 300 operacijų, gydyta 850 ligonių.

Gama peilio komanda (iš kairės): Neurochirurgijos klinikos vadovas, prof. dr. Arimantas Tamašauskas, medicinos technologė Andra Astromskaitė-Kosmauskienė, medicinos fizikas Linas Kudrevičius, dr. Erika Korobeinikova, funkcinės neurochirurgijos sektoriaus vadovas dr. Andrius Radžiūnas, gydytojas neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas.


Pacientas per operaciją gama peiliu būna sąmoningas ar operacija daroma pacientui būnant visiškoje nejautroje?

Radiochirurgija gama peiliu yra visai neskausmingas gydymo būdas. Iš tiesų pacientas gydymo metu nieko nejaučia, todėl būna visiškai sąmoningas. Pavieniais atvejais, jei ligonis dėl kažkokių priežasčių negali išgulėti per gydymo seansą nejudėdamas, naudojama bendra nejautra. Dažniau taip pasitaiko gydant vaikus.

Iš ko sprendžiama, ar operacija pavyko?

Operacijos sėkmės įvertinimas priklauso nuo to, kokią ligą gydome ir koks gydymo tikslas. Pavyzdžiui, švitindami galvos smegenų metastazes ar kitus navikus, dažniausiai vertiname, ar gydyti židiniai sunyko, sumažėjo ar bent jau nustojo augę. Kontroliniai tyrimai rezultatams įvertinti dažniausiai atliekami po dviejų trijų mėnesių. Tuo tarpu gama peiliu gydant epilepsiją ar veido nervo neuralgiją svarbiausias rezultatas – simptomų sumažėjimas. Jis ir yra vertinamas per kitus vizitus.

Kiek laiko reikia gulėti ligoninėje prieš operaciją gama peiliu ir po jos?

Gulėjimo ligoninėje trukmė priklauso nuo parinkto gydymo. Kadangi gydymas nereikalauja nei ilgo pasiruošimo, gijimas taip pat ilgai netrunka, pacientas dažniausiai paguldomas dieną prieš procedūrą ir paleidžiamas namo kitą dieną po paskutinės procedūros. Dažnu atveju gydymas yra vienkartinis, todėl pacientas stacionare praleidžia tris dienas.

Kokie šalutiniai reiškiniai pastebimi po tokios operacijos?

Šalutinių reakcijų po operacijos gama peiliu pasitaiko retai. Kartais gali patinti gydyta smegenų sritis, kas dažniausiai pasireiškia galvos skausmu ar pykinimu, tačiau yra medikamentų, leidžiančių šiuos simptomus sumažinti ar jų visai išvengti. Taip pat gali pasireikšti trumpalaikis odos paraudimas ar plaukų nuslinkimas nedideliame galvos odos plote, jei navikas yra netoli odos. Dar viena komplikacijų grupė susijusi su gretimai esančiomis svarbiomis smegenų struktūromis. Jei gydytinas taikinys ribojasi ar perauga regos nervus, stuburo kamieną ar kitas kritines struktūras, ilguoju laikotarpiu šios struktūros gali prasčiau funkcionuoti, todėl visuomet įvertinamas naudos ir žalos santykis, visos rizikos aptariamos su pacientu ir priimamas bendras sprendimas. Tačiau, svarbu pabrėžti, jog būtent gama peilis dėl savo technologinių savybių yra viena saugiausių alternatyvų šalinant kritinėse vietose esančius navikus.

Vaida Samuolytė

LSMU ligoninės Kauno klinikos nuotraukos

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.