„Sužydėjusi viltis“ – pagalba krūties vėžiu sergančioms moterims

Jau dvylika  metų iš eilės Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija (angl. International Women’s Association of Vilnius – IWAV) vykdo iniciatyvą „Sužydėjusi viltis“ (angl. Blossom of Hope 2020), kurios tikslas – pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką ir suteikti reikiamas priemones šalies onkologijos centrams. Kasmet projektą vainikuoja iškilmingas tematinis labdaros renginys su aukcionu.

Per 12 metų labdaringa iniciatyva padėjo surinkti daugiau kaip 260 tūkst. eurų. Už šias lėšas buvo nupirkta įvairių priemonių: biopsijos adatų, krūties žymeklių, baktericidinių UV recirkuliatorių. Jos  buvo paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Nuo 1998-ųjų gyvuojanti Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija, vienijanti Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadų darbuotojų ir verslininkų žmonas iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris, savo aktyvia savanoriška veikla padeda spręsti socialinius mūsų šalies klausimus.

Kasmet šis labdaros renginys išsiskiria originaliomis idėjomis ir formatu. Kilniam tikslui aukoja žinomi šalies žmonės, kultūros bei meno organizacijos, verslo įmonės,  diplomatinio korpuso atstovai. Pasitelkdamos kūrybiškumą ir įvairiapusę tarptautinę patirtį, laiko ir jėgų tauriam reikalui negailinčios asociacijos moterys sukuria tikrą šventę labdaros renginio dalyviams.

Pernai, kai Lietuvą ir visą pasaulį netikėtai sukaustė pandemija, IWAV susisiekė su visomis Lietuvos onkologijos ligoninėmis ir aptarė joms aktualią problemą – patalpų oro dezinfekavimo įrangos, vadinamųjų baktericidinių UV recirkuliatorių, trūkumą. Šie aparatai skirti oro dezinfekcijai, jie naikina virusus, bakterijas, mieles ir gali būti statomi chemoterapijos procedūrų kabinetuose bei laukiamuosiuose. Nors dabar dėl karantino negalima organizuoti šventinių labdaros renginių, tačiau asociacijos moterų tikslas liko tas pats. Suprantame, kad onkologijos ligoniai yra ypač jautrūs, o jų imuninė sistema nepajėgi kovoti su virusais, esančiais aplinkoje.

Nuotraukoje: Praėjusių 2020 metų  „Blossom of Hope“  temos paskelbimas,  projekto pradžia, o pats renginys vyko tik nuotoliniu būdu.
Iš kairės: J. Butkevičienė,  p. Andrea Kedmenec, IWAV asociacijos vadovė 2020-2021 metais,  Lidija Rasutis,  „Blossom of Hope“ projekto 2019 ir 2020 metais vadovė.

Todėl 2020 m tarptautinė IWAV savanorių komanda pirmoji iš nevyriausybinių organizacijų surengė labdaros aukcioną virtualiojoje erdvėje. Pastarosiomis savaitėmis atsiradę apribojimai dėl renginių nesumažino moterų įsitraukimo ir paskatino rasti originalius renginio organizavimo sprendimus. Buvo suaukota didžiausia iki šiol parama – daugiau kaip 33 tūkst. eurų, o visos virtualaus renginio metu suaukotos lėšos buvo skirtos oro dezinfekavimo įrangai įsigyti – buvo nupirkti 54 baktericidiniai UV recirkuliatoriai.

„Supratome, kad virusas neišnyks per kelias karantino savaites, o šios įrangos reikės dar ilgus metus. Nepaprastai džiaugiamės pasiektais rezultatais: operatyviai prisitaikiusios prie karantino iššūkių, nepabijojome inovatyvių spendimų ir suorganizavome virtualų renginį. Geriems darbams karantino nėra“, – sako Jurgita Butkevičienė, Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos 2018–2020 m. valdybos pirmininkė.

2020 m. iniciatyvą globojo pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, geros valios ambasadore tapo Lietuvos mokslų premijos laureatė prof. dr. Sonata Jarmalaitė, o renginio organizaciniam komitetui vadovavo Amerikos lietuvė Lidija Rasutis.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos informacija

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.