Nacionaliniame vėžio institute – dar vienas tikslus tyrimas krūties vėžiui diagnozuoti

Nacionaliniame vėžio institute (NVI) daugėja krūties vėžio diagnostikos galimybių – įstaiga pirmoji Lietuvoje pradėjo atlikti kontrastinės mamografijos tyrimą. Tai leis pagreitinti krūties vėžio diagnostiką: pacientėms padės išvengti nereikalingų biopsijų, leis sutrumpinti eiles magnetinio rezonanso tyrimui (MRT). Plačiau apie kontrastinę mamografiją pasakoja NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė.

Koks tyrimas yra kontrastinė mamografija ir kuo ji skiriasi nuo įprastos mamografijos?

Dr. J. Ušinskienė: Kontrastinė mamografija yra krūties ištyrimas rentgeno spinduliais. Atliekant tyrimą į veną suleidžiama jodo kontrastinės medžiagos – tai leidžia geriau išryškinti krūties audinio pakitimus. Kontrastinė mamografija atliekama panašiai kaip ir įprastinė. Tyrimas nėra sudėtingas, trunka iki dešimties minučių nuo kontrastinės medžiagos suleidimo pradžios.

Kada tikslinga atlikti kontrastinę mamografiją? Ar ji tinkama visoms moterims?

Dr. J. Ušinskienė: Šiam tyrimui atlikti siunčiamos moterys, kurioms mamografinės patikros metu nustatyti pakitimai: krūties deformacijos, neaiškūs pokyčiai operuotos krūties rande, įtariamas daugiažidininis vėžys. Kontrastinės mamografijos tyrimas taip pat tinka visoms moterims, kurioms dėl kokių nors priežasčių negalima atlikti krūtų MRT.

Kokie šio tyrimo privalumai?

Dr. J. Ušinskienė: Kontrastinės mamografijos diagnostinis tikslumas beveik atitinka krūtų MRT. Palyginti su įprastine mamografija ar mamografijos ir ultragarso deriniu, atlikdami kontrastinės mamografijos tyrimą dažniau aptinkame vėžį. Kontrastinės mamografijos ir MRT vėžio aptikimo dažnis gana panašus, tačiau kontrastinės mamografijos tyrimas trunka gerokai trumpiau – iki 5–10 min. (MRT ~ 30–40 min.), tyrimas geriau toleruojamas dėl paprastesnio atlikimo, išvengiama klaustrofobijos, jį galima atlikti pacientams su kardiostimuliatoriumi, metalo implantais. Kontrastinės mamografijos tyrimas yra pigesnis nei MRT. Kontrastinei mamografijai atlikti reikia mamografo su programine įranga, automatinio švirkšto, kontrastinės medžiagos.

Dr. J. Ušinskienė: „Kontrastinei mamografijai atlikti siunčiamos moterys, kurioms mamografinės patikros metu nustatyti pakitimai: krūties deformacijos, neaiškūs pokyčiai operuotos krūties rande, įtariamas daugiažidininis vėžys.“ Edmundo Paukštės nuotr.


Ar per šį tyrimą naudojama kontrastinė medžiaga tokia pati, kaip ir atliekant kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimus?

Dr. J. Ušinskienė: Naudojamos tos pačios jodo turinčios kontrastinės medžiagos. Kontrasto preparato dozė apskaičiuojama pagal paciento kūno svorį. Nepageidaujamos reakcijos į kontrastinių medžiagų vartojimą yra retos, dažniausiai išryškėja per 30 minučių po suleidimo. Esant rizikos veiksniams, pavyzdžiui, jei moteris serga cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, inkstų ligomis, podagra, būtina prieš tyrimą atlikti kreatinino tyrimą ir įvertinti inkstų funkciją.

Ar kontrastinės mamografijos tyrimas leis sumažinti pacientų eiles magnetinio rezonanso tyrimui?

Dr. J. Ušinskienė: Dėl greito atlikimo ir panašaus tikslumo, kontrastinė mamografija gali sumažinti eiles MRT. Tačiau atkreipiu dėmesį, kad kontrastinė mamografija visiškai nepakeis MRT, nes dėl vienų indikacijų moterims bus skiriama kontrastinė mamografija, o dėl kitų – MRT.

Kuo šis tyrimas svarbus krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje?

Dr. J. Ušinskienė: Šis tyrimas gali būti atliekamas kaip papildomas ištyrimo metodas tankias krūtis turinčioms moterims, kurioms nustatyta didelė ar vidutinė rizika susirgti krūties vėžiu.

Šiemet NVI viešėjo Krokuvos profesorė Elžbieta Lučynska, kuri su NVI radiologais dalijosi patirtimi atliekant kontrastinę mamografiją. Kokią praktiką pavyks perimti iš Lenkijos kolegų?

Dr. J. Ušinskienė: Pasak profesorės, šis tyrimas trumpas, lengvai atliekamas, tinka ir moterims su tankiomis krūtimis, o tyrimo tikslumas prilygsta MRT. Profesorė remiasi savo daugiau nei 1 000 pacienčių patirtimi. Jos nuomone, tyrimą nesudėtinga atlikti tose gydymo įstaigose ar centruose, kuriuose nėra galimybės atlikti MRT. Todėl galime teigti, jog kontrastinė mamografija gali pagreitinti diagnostiką ir sutrumpinti laukimo eiles MRT.

Ačiū už pokalbį.

Ieva Motiejūnaitė
Nacionalinis vėžio institutas

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.