Krūties vėžiu serga ir vyrai

Apie krūties vėžį kalbama išties nemažai. Tačiau ar žinote, kad juo serga ir vyrai? Itin retai, bet serga. Tyrimai rodo, kad vyrų krūties vėžys sudaro vos 1 proc. nuo visų krūtų vėžio atvejų. Tačiau kai kuriuose vidurio Afrikos regionuose vyrų krūties vėžys sudaro iki 6 proc. visų krūties vėžio atvejų. Remiantis statistika, Lietuvoje per metus nustatoma apie 10 krūties vėžio atvejų vyrams ir apie 1 500 – moterims.

Apie vyrų krūties vėžį – kuo jis ypatingas ir kaip gydomas kalbamės su Santaros klinikų gydytoju onkologu chemoterapeutu Aleksandru Petrausku.

Kokie simptomai išduoda, kad vyras serga krūties vėžiu?

Ligos simptomai ir eiga yra labai panašūs į moterų krūtų vėžio simptomus: pajaučiami ar apčiuopiami pakitimai, atsiradę krūtų liaukoje, tai yra nedideliame kiekyje krūties audinio, kuris yra už spenelio. Diagnostika iš esmės irgi nesiskiria nuo moterų – onkologinis susirgimas paprastai nustatomas naudojant mamografinį, ultragarsinį krūties tyrimą, radus pakitimų visada yra atliekama naviko biopsija, gauta medžiaga ištiriama ir nustatoma diagnozė. Kaip ir moterų, vyrų sergamumas krūties vėžiu didėja su amžiumi, tačiau diagnozės nustatymo metu vyrai dažniausiai būna maždaug 5–10 metų vyresni nei moterys. Taip pat yra duomenų, kad kasmet didėja vyrų sergamumas krūties vėžiu, viename publikuotame tyrime teigiama, kad per pastaruosius 25 metus sergamumas išaugo 26 proc. Vyrams, skirtingai nei moterims nėra skirta jokių profilaktinių patikros programų, susijusių su ankstyva šios ligos diagnostika. Tačiau tokių programų, matyt, nelabai ir reikėtų, nes pacientų dalis, kuriai jos būtų skirtos, yra išties labai maža. Kita vertus, liga nustatymo metu paprastai būna labiau pažengusi. Jei moterims krūties vėžys labai dažnai nustatomas I ar II stadijos, vyrams – II ar III stadijos, tad savaime suprantama, kad labiau išplitusi liga – sunkiau gydoma.

Pasak chemoterapeuto A. Petrausko, vyrams krūties vėžys nustatomas labiau pažengęs, ir pagrindinė priežastis – vyrai paprasčiausiai nesitiki tokios diagnozės. Asmeninio albumo nuotr.

Kodėl vyrams liga nustatoma labiau pažengusi? Taip yra dėl kelių priežasčių, kurių pagrindinė ta, kad vyrai paprasčiausiai nesitiki tokios diagnozės. Jei ir užčiuopia krūtinės srityje kokį nors nedidelį gumbelį, sukietėjimą, įdubimą ar panašiai, jei pastebi išskyras iš spenelio, jie tiesiog į tai kreipia mažiau dėmesio ir neskuba kreiptis į gydytojus. Susirūpina tada, kai pažastyje padidėja limfmazgiai, kai pradeda jausti skausmą ar tempimo jausmą krūtinėje.

Kas lemia vyrų krūties vėžį? Kokie veiksniai?

Pirmiausia šeimos anamnezė ir genetiniai veiksniai. Maždaug 15–20 proc. vyrų, sergančių krūties vėžiu, šeimoje kas nors yra sirgę šia liga. Kaip ir moterų atveju, du krūties ir kiaušidžių vėžio genai, BRCA1 ir BRCA2, paveldimi autosominiu dominantiniu būdu, sukelia daugumą žinomų paveldimo krūties vėžio atvejų. Kita priežastis šiai onkologinei ligai išsivystyti būtų endokrininiai pakitimai, kai vyro organizmas pradeda gaminti daugiau moteriškų hormonų estrogenų.

Ar vyrų krūties vėžio atvejai sudėtingesni? Ar šios ligos gydymas toks pat?

Ir taip, ir ne. Kaip jau minėjau, esminis skirtumas tarp vyrams ir moterims nustatomo krūties vėžio tas, kad ši liga vyrams paprastai diagnozuojama labiau pažengusios stadijos nei moterims. Pačios ligos gydymo rekomendacijos ir metodikos yra labai panašios: priklausomai nuo stadijos gydymas dažniausiai pradedamas atliekant operaciją. Verta pažymėti tai, kad krūties vėžiu sergančioms moterims, jei navikas nedidelis, dažniausiai stengiamasi atlikti krūtį tausojančią operaciją, o vyrams su naviku paprastai yra pašalinamas visas krūties liaukinis audinys.

Po chirurginio gydymo gali būti taikoma hormonų terapija, chemoterapija, radioterapija – koks gydymas būtų tinkamiausias kiekvienu individualiu atveju sprendžia gydantis gydytojas. Visada yra įvertinamas naviko profilis, pavyzdžiui, ar tai yra hormonams jautrus navikas, galbūt yra aptinkama HER2 geno amplifikacija ir pan.

Kalbant apie vaistų pasirinkimą, Lietuvoje moterims, esant pažengiam krūties vėžiui, tam tikrais atvejais gali būti skiriama vadinamoji taikinių terapija, vyrams, deja, toks gydymas nėra kompensuojamas, nors vaistai tiktų tie patys.

Aistė Veismanaitė

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.