Levandine banga nuvilnijusi Šv. Magdalenos naktis

Liepos pabaigoje visos klaipėdietės ir uostamiesčio viešnios jau penktą kartą buvo kviečiamos vienytis sudarant spindinčią šviesą ir viltį nešančią bangą, drauge dalyvauti Šv. Magdalenos nakties bėgime ar ėjime, taip palaikant krūties vėžiu sergančias moteris ir skleidžiant žinią apie krūties vėžio prevencijos svarbą.

Kaip teigė Lietuvos krūties vėžio asociacijos valdybos pirmininkė Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja chirurgė, viena iš Šv. Magdalenos nakties organizatorių dr. Agnė Čižauskaitė, iniciatyva siekiama ne tik didinti žinomumą apie ligą, bet ir griauti daugybę mitų, susijusių su krūtų patikra. „Dauguma moterų mano, kad jei jos nieko nejaučia, jei joms neskauda, vadinasi, jos – sveikos. Tačiau pačiai apčiuopus krūtyje darinį, tikėtina, jis jau bus didelis, sudarytas iš milijonų ląstelių. Toks auglys paprastai reikalauja rimto, sudėtingo gydymo. O mūsų tikslas ligą aptikti kuo anksčiau, kad gydymas būtų minimalus, kai dar nereikia skirti chemoterapijos, kai apsieinama tik su krūtį tausojančia operacija, kad moteris iš kasdienio gyvenimo atsitrauktų kuo trumpesniam laikui ir patirtų kuo mažiau nepageidaujamų ligos gydymo reiškinių“, – tvirtino gydytoja.

Šv. Magdalenos naktyje, kaip ir ankstesniais metais, dalyvavo ir renginio globėja Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, kuri akcentavo profilaktikos būtinybę. „Mes, moterys, pernelyg dažnai save pateisiname laiko stoka. Tačiau turime atminti, kad profilaktinis pasitikrinimas iš mūsų atims kur kas mažiau laiko ir pastangų nei kova su liga. Kuo anksčiau duodame atkirtį ligai, tuo didesnės galimybės pastarąją nugalėti su kuo mažesniais nuostoliais. Pripažinti, kad reikia pagalbos, yra ne silpnumo, bet stiprybės ženklas. Itin svarbu, kad, atsidūrusios kritinėje situacijoje, neliktume vienos, žinotume, kur kreiptis, jaustume solidarumo jėgą“, – sakė renginio globėja Ministrė Pirmininkė.

Šv. Magdalenos nakties renginių metu internetu buvo transliuojama tarptautinė mokslinė- praktinė konferencija, skirta limfedemai. Seminarą apie chirurginį limfedemos gydymą vedęs profesorius Jaume Masia džiaugėsi galėjęs dalyvauti tokiame įspūdingame renginyje, nuoširdžiai sveikino iniciatyvos organizatorius ir tvirtino, kad ji turėtų būti laikoma sektinu pavyzdžiu kitose Europos šalyse.

Julijos Bacevičės nuotr.

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.