Kai laisvalaikis tampa prasminga ir naudinga veikla

Nors teniso kamuoliuku onkologinės ligos nuo savęs ar savo artimo žmogaus, deja, neatmuši, šis žaidimas gali padėti kovojant su vėžiu. Tai įrodė neseniai susikūręs Kauno moterų mėgėjų teniso klubas „Tennis Ladies“. Kelios dešimtys kauniečių jau kuris laikas susitinka ne tik sportuoti, bet ir padėti krūties vėžiu sergančioms moterims.

Prieš kurį laiką klubas organizavo turnyrą „Play Pink“, per kurį rengė aukcioną ir už surinktas lėšas LSMU Kauno klinikų Chemoterapijos dienos stacionaro skyriui nupirko kasdieniam gydymui, tiksliam skysčių ir vaistų į paciento organizmą įvedimui taip reikalingą infuzinę pompą bei chemoterapijos procedūroms skirtų adatų, kurių nekompensuoja Valstybinė ligonių kasa.

Susirgus itin svarbu nelikti vienai

„Turnyrą „Play Pink“ skyrėme svarbiam tikslui – norime atkreipti visuomenės dėmesį į moterų kovą su viena dažniausiai pasitaikančių onkologinių ligų – krūties vėžiu“, – tvirtina klubo įkūrėja Eglė Sajūtė-Lukševičienė.

Pašnekovės teigimu, ši negailestinga liga palietė daugelio šeimų, tarp jų ir jos pačios, moterų gyvenimus, įnešusi į kasdienybę daug nerimo, sumaišties ir baimės.

„Pati kasmet tikrinuosi profilaktiškai. Šeimoje krūties vėžiu sirgo teta, mama, taip pat pusseserė, su kuria esame gimusios tik kelių dienų skirtumu. Taip, ši liga nebėra tokia baisi, kaip prieš keturiasdešimt metų, tačiau baimė išlieka, todėl svarbu turėti kuo daugiau informacijos apie ją. Nors pasitaiko ir tokių atvejų, kad, rodos, darei viską, o liga šast ir pagavo“, – pasakoja veikli kaunietė.

„Tennis Ladies“ organizuoto „Play Pink“ teniso turnyro dalyvės ir vyr. teisėjas E. Mačinskas. „Tennis Ladies“ ir LSMU ligoninės Kauno klinikų nuotr.

Anot E. Sajūtės-Lukševičienės, stojus akistaton su liga, ypač svarbus artimų žmonių: šeimos narių, draugų palaikymas. Tad mažiausiai, ką galima padaryti – paremti kovojančias moteris, patikinti, kad sirgdamos jos nelieka vienos, kad šalia visada bus pasirengusių ištiesti pagalbos ranką, palaikyti išsigandusius jų artimuosius.

„Neabejojame, jog žinojimas, kad šalia yra palaikančių, su šia liga susidūrusių ir jau pasveikusių žmonių, psichologiškai labai sustiprina. Kai esi tikintis, esi ramus, entuziastingas ir kupinas gerų emocijų – ligai tai nepatinka. O sveikoms moterims primename, kaip svarbu rūpintis savimi, nepamiršti tikrintis profilaktiškai. Ši mintis kilo bendraujant tarpusavyje per treniruotes – supratome, kad informacijos toms, kurios nesusidūrė su liga, labai trūksta arba ši yra netiksli“, – teigia E. Sajūtė-Lukševičienė.

Tikisi, kad renginys taps tradicija

„Esame labai laimingos, kad pasiūlius šią idėją mus labai palaikė gydytojai: LSMU ligoninės Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius, Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė, šios klinikos Chemoterapijos dienos stacionaro administratorė Jurgita Druktenienė, Onkologijos skyriaus vadovė Rasa Jančiauskienė, Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarybos vadovas Šarūnas Mačinskas. Palaikyti šią idėją pakvietėme ir profesionalų tenisininką Ričardą Berankį. Jis prie mūsų sumanymo prisijungė nedvejodamas, turnyro aukcionui įsteigė vardinių prizų, tad daugiau kaip pusę sumos, reikalingos gydymo įrangai nupirkti, pavyko surinkti šio visame pasaulyje garsaus sportininko dėka“, – pasakoja aktyvi moteris.

E. Sajūtė-Lukševičienė nepaprastai džiaugiasi, kad kovai prieš krūties vėžį skirto turnyro metu sulaukė ir itin stipraus aplinkinių palaikymo. Prie tenisininkių mėgėjų sumanymo prisidėjo draugai, bendraklasiai, taip pat Kauno verslininkai.

„Žmonės noriai aukojo, skyrė savo laiką, jėgas. Nors šis sporto renginys turėjo būti vienadienis, jis natūraliai išsirutuliojo į ilgalaikį projektą. Po turnyro visas norinčias moteris kvietėme į atviras, nemokamas gydytojo onkologo paskaitas apie tai, kodėl svarbu tikrintis dėl krūties vėžio ir ką galime padaryti kiekviena asmeniškai dėl savo sveikatos. Labai tikimės, kad mūsų organizuotas teniso turnyras „Play Pink“ taps kasmetine tradicija ir ilgainiui išaugs į didelį tenisininkų paramos renginį bendruomenėje. Nes juk kuo daugiau mūsų, tuo didesnius ir prasmingesnius darbus galime nuveikti“, – kauniečių moterų solidarumu neabejoja E. Sajūtė- Lukševičienė ir viliasi surengti renginį jau šių metų spalį, kovos su krūties vėžiu mėnesį.

„Tennis Ladies“ susitikimas su LSMU ligoninės Kauno klinikų atstovais. „Tennis Ladies“ ir LSMU ligoninės Kauno klinikų nuotr.

 

Aistė Veismanaitė

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

 

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.