Kompresinė apranga po operacijos

Iki operacijos daugelis pacientų būna labai susirūpinę pačia procedūra – kad tik viskas praeitų kuo sklandžiau. Tai normalu ir teisinga, tačiau chirurgai labai dažnai primena, jog geriems operacijos rezultatams labai svarbus pooperacinis laikotarpis ir tai, kaip tiksliai ir griežtai šiuo laiku laikomasi medikų nurodymų. Vienas jų dažnai būna – nuolatinis kompresinės aprangos dėvėjimas, kuris, priklausomai nuo operacijos ir gijimo greičio, gali užtrukti ir iki kelių mėnesių.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai „nieko tokio“, tačiau chirurgų teigimu, didžioji dalis komplikacijų kyla ne dėl pačios operacijos, o dėl to, jog po jos pacientai neteisingai laikosi arba visai nesilaiko gydytojo rekomendacijų. Vienas dažnai pasitaikančių atvejų – nereguliariai dėvima kompresinė apranga, kai vengiama ją užsidėti nakčiai arba, dar blogiau, savarankiškai nusprendžiama nustoti dėvėti ją anksčiau, nei gydytojo individualiai paskirta.

Komforto svarba, arba kodėl netinka įprasta liemenėlė?

Medicininės paskirties kompresinė apranga – liemenėlė, pilvo juosta ar korsetas – gal ir primena įprastus apatinius drabužius, tačiau iš tiesų labai nuo jų skiriasi. „Manęs kartais klausia, ar netiks, pavyzdžiui, įprasta liemenėlė. Tai iškart atsakau, kad ne, net jei ji vizualiai atrodo panaši į kompresinę, yra be siūlių ir panašiai. Visada rekomenduoju pacientams investuoti į tikrai kokybišką kompresinę aprangą jau vien dėl to, kad jiems nekiltų minčių ir noro ją dėvėti trumpiau ar rečiau, nei reikės po operacijos. Maksimalus patogumo jausmas, kurį suteikia aukštos kokybės kompresinė apranga, yra svarbus tiek pacientui, tiek gydytojui, kuris rūpinasi, kad gijimo laikotarpis būtų kuo lengvesnis, o komplikacijų rizika sumažinta iki minimumo“, – sako Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Nerijus Jakutis.

„Visada rekomenduoju pacientams investuoti į tikrai kokybišką kompresinę aprangą“, – sako gydytojas N. Jakutis. Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvoje didžiosiose klinikose dažniausiai rekomenduojama „Marena Recovery“ kompresinė apranga skiriasi ne tik nuo įprastų apatinių drabužių, bet ir nuo kitų gamintojų siūlomų analogiškų produktų. Unikalus audinys yra patentuoto audimo ir sudėties, kuri užtikrina, kad idealiai ant kūno prigludusi medžiaga galėtų temptis visomis kryptimis – tuo ji skiriasi nuo kitų medžiagų, kurios įprastai tempiasi tik vertikaliai ir horizontaliai. Ši medžiagos savybė yra ypač svarbi ne tik dėl maksimalaus patogumo bei „antros odos jausmo“, bet ir dėl tolygaus, stipraus, bet ne per didelio spaudimo.

Tolygi kompresija, arba kodėl reikia spausti žaizdą?

Kompresija nėra naujųjų laikų išradimas – jau senovėje ligonius įvyniodavo, nes pastebėjo, kad spaudimas padeda greičiau gyti. Moderniais laikais daug dėmesio skirta idealios, ypač patogios ir efektyvios kompresinės medžiagos paieškoms bei įvairiems tyrimams, kurie daug sykių patvirtino, jog kokybiška kompresija yra labai reikalinga po įvairių operacijų bei kitų krūtinės ląstos, pilvo, sėdmenų, šlaunų ir netgi veido srities intervencinių procedūrų.

„Tinimas, dar vadinamas edema, yra natūrali organizmo reakcija į žaizdą. Pjūvio srityje suaktyvėja kraujo ląstelių gamyba, gaminasi skystis, kuris reikalingas žaizdai gyti, tačiau jo perteklius virsta tinimu, tai sukelia diskomfortą ir lėtina gijimą. Tinkamai parinkta kompresinė apranga tikslingu spaudimu padeda organizmui greičiau paskirstyti skysčius ir juos absorbuoti, todėl tinimas greičiau nuslūgsta, žaizda gyja greičiau, pacientas geriau jaučiasi“, – sako gydytojas N. Jakutis.

Kompresinė apranga tolygiai suspaudžia pažeistas kraujagysles, dėl to kraujavimas sustabdomas, ir oda greičiau išsivalo nuo išsiliejusio kraujo.

Kita natūrali organizmo reakcija – mėlynės, kurios dažniausiai matomos dvi–tris savaites.

„Kompresinė apranga tolygiai suspaudžia pažeistas kraujagysles, dėl to kraujavimas sustabdomas, ir oda greičiau išsivalo nuo išsiliejusio kraujo. Taip kompresija padeda greičiau atsikratyti mėlynių ir greičiau matomas operacijos rezultatas, pacientas jaučiasi greičiau sveikstantis“, – pasakoja pašnekovas.

Depositphotos nuotr.

Mažiau skausmo, arba kaip greičiau grįžti į kasdieninį ritmą

Manoma, kad tinkama kompresinė apranga gali sumažinti skausmo pojūtį. „Tinkamas kompresinis sprendimas suteikia tvirtumo, apsaugo nuo išorės, todėl tai lemia ir geresnę psichologinę būseną po operacijos – pacientas jaučiasi mažiau pažeidžiamas. Kompresinė apranga taip pat leidžia greičiau atlikti įprastus judesius, apsaugo nuo skausmo ar diskomforto vaikštant, čiaudint, kosint, pacientas lengviau atranda patogią miego pozą, ir, žinoma, geriau išsimiega. Kokybiškas poilsis po operacijos irgi labai svarbus gijimui“, – tikina gydytojas.

Randai, arba kaip kompresija padeda jų išvengti

„Tai, kaip sugyja oda pjūvio vietoje, priklauso nuo daugelio priežasčių, taip pat ir nuo to, kaip susiuvama, kokio gylio pjūvis ir netgi kurioje kūno dalyje tas pjūvis buvo atliktas. Tačiau rando formavimuisi labai svarbus ir pooperacinis laikotarpis, t. y. laikas, kai prasideda randėjimo procesai. Pjūvio vietoje organizmas natūraliai gamina daugiau struktūrinių ląstelių, kurių per didelės sankaupos virsta randu. Kompresinis drabužis savotiškai apgauna organizmą, sako jam, kad čia viskas suspausta ir saugu, todėl tokių ląstelių galima gaminti mažiau. Taip susidaro mažesnis randas. Be to, tolygi kompresija tolygiai suspaudžia odą, todėl gyjanti oda pjūvio vietoje palaikoma lygi, neslankioja, neužlipa viena ant kitos, todėl irgi sumažėja matomo rando formavimosi tikimybė“, – sako gydytojas N. Jakutis.

Higiena, arba kaip saugoti žaizdas nuo užkrato

Po operacijos svarbu išvengti su žaizdos užkrėtimu susijusių komplikacijų. „Marena Recovery“ audinyje esančios aktyviojo sidabro dalelės padeda apsaugoti pjūvio vietą nuo neigiamo aplinkos poveikio.

„Prakaitas, tekanti limfa ir kraujavimas iš pjūvio vietos sudaro sąlygas daugintis bakterijoms, todėl svarbu ne tik kokybiškas kompresinis sprendimas, bet ir bendra higiena. Visada rekomenduoju įsigyti antrą tokią pačią aprangą tam, kad būtų kuo ją pakeisti. Tikrai labai svarbu ir pacientams akcentuoju, kad kompresinė apranga nurodytą laiką būtų dėvima be pertraukos, nes tai būtina efektyviam ir greitesniam gijimui, – tikina gydytojas ir atkreipia dėmesį, jog kompresinė apranga yra klasifikuojama kaip medicininis prietaisas, griežtai skirtas naudoti tik vienam asmeniui. – Higienos sumetimais tikrai nereikėtų įsigyti jau dėvėto gaminio – saugokime save nuo komplikacijų rizikos.“

 

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.