Kodėl verta juoktis, net ir sunkiai sergant

Dauguma Jūsų tikrai esate girdėję frazes: „Juokas – gydo“, „Juokas – tai vaistas nuo visų ligų“. Ar kada susimąstėte, o ką išties jos reiškia? Kodėl apskritai taip sakoma? Savaime suprantama, juokas niekada nepakeis operacijos, jei tokia būtina, neatstos spindulinės terapijos ar chemoterapijos, nebus atitikmuo vaistams, tačiau šypsena ir gebėjimas juoktis gali tapti nepaprastai galingu ginklu kovojant su sudėtinga bei sunkiai gydymui pasiduodančia onkologine liga. Taip tvirtina juoko jogos trenerė Kristina Laučienė.

Kas yra juoko joga? Kaip ji veikia mūsų organizmą?

Juoko joga – tai juokas be priežasties. Kodėl tai vadinama joga, atsakymas labai paprastas: praktikuojant šią metodiką sujungiami juoko ir kvėpavimo pratimai.

Mokslininkai ne vienus metus tyrinėjo besijuokiančius žmones. Jie pastebėjo, kad juokiantis organizme vyksta daugybė įvairių biocheminių procesų, kurie, norint jaustis gerai ar bent jau geriau, yra nepaprastai svarbūs. Įdomu yra tai, kad organizmas negali atskirti, juokiamės iš tiesų ar dirbtinai. Tiek vienu, tiek kitu atveju gaunama ta pati nauda sveikatai, nesvarbu, kvatojamės, krizename realiai ar imituotai.

Mokslo įrodyta – norėdami, kad juokas būtų naudingas sveikatai, turėtume nepertraukiamai juoktis nuo 10 iki 15 minučių. Po tokio juoko seanso padidėja deguonies kiekis kraujyje, atsipalaiduoja raumenys, pagerėja kraujotaka, normalizuojasi kraujospūdis, cukraus kiekis kraujyje. Juokiantis vibruoja visas žmogaus kūnas – taip išjudinami vidiniai organai, dėl to akivaizdžiai pagerėja žarnyno peristaltika, širdies veikla, susitvarko miegas.

Juokas turi ir tiesioginės įtakos žmogaus nuotaikai. Juokiantis jau per pirmąsias sekundes smegenų ląstelės išskiria endorfino, vadinamojo laimės hormono, kuris leidžia jaustis geriau, mažina stresą, baimės pojūtį, jos sukeltą įtampą, netgi malšina skausmą. Maža to, aktyvuoja ir stiprina imuninę sistemą. O sergant onkologine liga, tai – ypač svarbu. Neatsitiktinai ligoninėse pas sergančius vaikus jau ne vienus metus lankosi Raudonos nosys – gydytojai klounai. Man ir pačiai yra tekę gydymo įstaigose vesti juoko jogos užsiėmimų suaugusiems pacientams.

„Juokiantis jau per pirmąsias sekundes smegenų ląstelės išskiria endorfino, vadinamojo laimės hormono, kuris leidžia jaustis geriau, mažina stresą, baimės pojūtį, jos sukeltą įtampą, netgi malšina skausmą“, – vardija juoko privalumus juoko jogos trenerė K. Laučienė. Asmeninio albumo nuotr.


Tačiau kaip juoktis, jei liga labai sudėtinga, jei mintys visai kitur ir niekas nebedžiugina, jei žemė, atrodytų, jau kuris laikas išslydusi iš po kojų?

Norėčiau pabrėžti, kad gebėjimas juoktis iš sunkios situacijos nereiškia, kad mes ją ignoruojame ar nepriimame. Priešingai, juokas – tai pats geriausias įrodymas, kad esame pasiruošę viską atlaikyti. Kad galėtume juoktis be priežasties, ir tokiu būdu palaikyti save išgyvenant skausmą – tiek fizinį ar dvasinį, sumažinti įtampą, reikia laiko, kartais ir nemažai. Tačiau nepaisant to, juoktis vis tiek verta.

Juokas padeda, juokas gydo, juokas leidžia gyventi su mažiau skausmo.

Manoma, kad juoko terapija atsirado aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai garsus amerikiečių politikos apžvalgininkas ir rašytojas Normanas Cousinsas visuomenei nusprendė papasakoti savo istoriją. Vyras sirgo sunkia autoimunine liga – ankiloziniu spondilitu, dar kitaip vadinama Bechterevo liga, kuri labiausiai pažeidžia stuburą ir dubens sąnarius ir sukelia sunkiai pakeliamus skausmus. Rašytojas pastebėjo, kad kasdien sąmoningai žiūrėdamas komedijas ir giliai juokdamasis bent 10 minučių, jis kentė kur kas mažesnį skausmą, galėdavo užmigti ir ramiau miegoti.

Taigi, juokas padeda, juokas gydo, juokas leidžia gyventi su mažiau skausmo. Be jokios abejonės, praktikuojant juoko jogą, nereikia turėti iliuzijų, kad gyvenime nebekils jokių sunkumų ar iššūkių. Žinoma, kils. Tačiau apsiginklavus šypsena, su jais susidoroti bus gerokai paprasčiau.

O kaip pradėti juoktis, jei visai nejuokinga? Jei norisi, bet nėra galimybės dalyvauti juoko jogos užsiėmimuose?

Paskatinti šypsotis, juoktis gali daugybė pačių įvairiausių dalykų: smagių nutikimų pasakojimas ar jų klausymasis, komedijų, juokingų nufilmuotų vaizdų žiūrėjimas, anekdotų skaitymas garsiai ir pan. Nepavyksta? Nebūtina bandyti juoktis savarankiškai. Gal galima pasijuokti kartu su sese, mama, broliu, vyru, draugais? Artimo žmogaus buvimas šalia, palaikymas, padrąsinimas sergant, padeda ne ką mažiau nei intensyvus juokas.

Organizmui visokeriopą naudą turi tiek tikras, tiek dirbtinis juokas.

Net artimas pacientui žmogus gali tapti savotišku juoko jogos treneriu?

Žinoma, gali. Čia nėra jokių griežtų taisyklių, kas tinka juokiantis, o kas ne. Svarbiausia nebijoti, negalvoti, kaip čia dabar mums seksis, ką pagalvos gydytojas, slaugantis personalas ar kiti pacientai, jei pradėsime kvatotis ir pan.

Asmeninio albumo nuotr.

Savaime suprantama, jei nesinori trukdyti kitiems pacientams, galima išeiti pasivaikščioti į lauką ar koridoriuje rasti nuošalesnę vietą ir ten smagiai pasijuokti. Tegu ir dirbtinai. Labai puikiai tokiais atvejais suveikia įvairios grimasos, ištiktukų: chi chi, cha cha, cho, cho ir pan. vartojimas. Ir visai nesvarbu, jei ligonis nusijuoks tik kartelį, jei juokas truks labai trumpai. Tai vis tiek turės teigiamą poveikį. Galbūt kitą kartą pavyks pasijuokti ilgiau. Maža to, kaip ir minėjau, organizmui visokeriopą naudą turi tiek tikras, tiek dirbtinis juokas. Tai vienas iš nedaugelio dalykų, kuris apgauna smegenis ir neturi jokių negatyvių pašalinių reiškinių.

Kalbant apie onkologinės ligos gydymą, kuris neretai būna sudėtingas, sudėliotas įvairiais etapais, ar juoktis išties galima visada? Ar tai saugu fiziologiškai?

Na, nerekomenduojama intensyviai juoktis iškart ir kurį laiką po operacijos, ypač jei chirurginė intervencija buvo taikyta pilvo srityje. Kaip ir minėjau, intensyviai juokiantis, vibruoja visas žmogaus kūnas, kaip reikiant išjudinami vidaus organai, skatinama aktyvi kraujotaka. Taigi, po operacijos juoko joga gali būti ne tik skausminga, bet ir tam tikra prasme pavojinga, tad reikėtų kurį laiką palaukti.

Ar juoko jogai reikia kokio nors specialaus pasirengimo? Geriau juoktis ryte ar vakare?

Juoktis galima bet kada. Vienintelis mano patarimas būtų geriau to nedaryti iš karto pavalgius, kai pilnas skrandis, nes juoktis tada bus sunkiau, galite jausti diskomfortą.

Naudingiausia organizmui, jei bus juokiamasi mažiausiai 15 minučių, tačiau ne bėda, jei pirmi savarankiškos juoko jogos kartai bus trumpesni, truks tik minutę, kitą.

Vesdama juoko jogos užsiėmimus, derinu juoko seansus bei kvėpavimo pratimus. Paprasčiau kalbant, pasijuokiame, pakvėpuojame, pasėdime ar pagulime, pasirąžome, vėl pasijuokiame. Visų šių dalykų dermė padeda pasiekti geriausią rezultatą.

Ar sunku juoktis pačiai?

Ne. Būdama maža juokdavausi nevaldomai. Juoko mano gyvenime netrūko niekada, užsikvatoju visada stipriai ir garsiai. Juoko jogos užsiėmimus pradėjau vesti 2015 metais, tad dabar juokiantis prisideda dar ir įgūdžiai. Ar pasitaiko dienų, kai neturiu nuotaikos ir juoktis nelabai norisi? Žinoma. Ir tai normalu.

Juoko joga nenukrito iš kažkur ant manęs, iki jos buvo netrumpas savęs pažinimo kelias, kai svarsčiau, ko noriu, ką galiu, ko man iš tiesų šiame gyvenime reikia, kas mane džiugintų. Skleisti juoko dvasią pradėjau natūraliai, mokiausi to, paskui praktikavausi. Gera žinoti, kad galiu padėti kitiems.

Juoktis gali visi – tuo neabejoju. Nepavyko pirmą kartą, pavyks antrą ar dar kitą. Žinoma, lengviau juoktis tiems, kurie apskritai į pasaulį žvelgia su šypsena, pozityviai, tačiau jei žmogus juokiasi retai, net pats gali nustebti, kiek daug gali juoko terapija. Ji ir atpalaiduoja, ir pakrauna energija, ir mintis išvalo. Maža to, juokas žmones labai suartina, o bendrystės jausmas kiekvienam svarbus.

Mane labiausiai žavi tai, kad juoko jogoje daug erdvės netikėtumui, improvizacijai. Net ir niūriausios, liūdniausios nuotaikos žmonės, būdami šalia besijuokiančių, ilgainiui ir patys atsipalaiduoja, išdrąsėja, užsikrečia juoko virusu, kuris, ko gero, vienintelis pasaulyje yra absoliučiai nepavojingas.

 

Daugiau apie juoko jogą galima rasti www.juokomeistrai.lt

Aistė Veismanaitė

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.