Kuksando padės ligoniui pasijusti geriau

Norint kuo greičiau atgauti jėgas po sudėtingos ligos, taip pat lengviau su ja grumtis, labai svarbu, kaip gyvename. Kaip maitinamės, kiek ilsimės, kiek esame aktyvūs fiziškai, kaip gebame dorotis su stresu, įtampa, nerimu, nemiga ar negatyviomis mintimis. Daugelis pacientų tarsi gelbėjimo rato griebiasi įvairaus pobūdžio fizinės veiklos, meditacijų. Ir tai yra puiku. Tačiau dar geresnio rezultato galima tikėtis tada, kai viskas derinama tarpusavyje, pavyzdžiui, atliekant kuksando praktiką. Apie šią korėjiečių tūkstantmetę kūno lavinimo, kvėpavimo, meditacijos ir kovos menų sistemą, ugdančią tvirtą, ištvermingą, stiprios fizinės ir dvasinės sveikatos žmogų kalbamės su kuksando meistre Toma Kumžiene.

Kas yra kuksando?

Kuksando yra sveikatos mokslas, padedantis atgauti jaunystės energiją ir dvasios ramybę. Kuksando moko teisingo judesio, kvėpavimo ir daugelio kitų žmogui naudingų dalykų, pavyzdžiui, akupresūros. Akupresūros metu rankų pirštų pagalvėlėmis, veikiant tam tikrus kūno taškus, galima sumažinti arba atsikratyti įvairių skausmų ir negalavimų.

Paprasčiau kalbant, kuksando moko, kaip sustiprinti kūną, taisyklingai kvėpuoti, nuraminti mintis, atsikratyti įtampos, ramiau reaguoti į stresą.

Gera girdėti ir matyti, kaip praktikuojant kuksando po kurio laiko išsitiesia žmonių nugaros, iš pečių srities dingsta įtampa, liaujasi skaudėti galvą, gerėja miego kokybė, sugrįžta gyvenimo džiaugsmas.

Kaip atliekama kuksando praktika?

Kuksando praktika susideda iš trijų dalių. Pirmoje dalyje atliekame atsipalaidavimo pratimus, kuriuos Vakaruose vadiname dinaminiais tempimo pratimais. Per 15–20 minučių išjudiname visus sąnarius, atpalaiduojame raumenis. Šiuos pratimus derėtų atlikti ramioje aplinkoje, nereikėtų praktikuoti prie įjungto televizoriaus ar klausantis muzikos. Per praktiką reikia susitelkti į save, į kvėpavimą ir atliekamus judesius. Darydami pratimus, turėtume kvėpuoti pilvo apačia, per nosį. Šioje dalyje pasiruošiame meditacijai – atpalaiduojame kūną, nuraminame protą.

Anot kuksando meistrės T. Kumžienės, užsiimant šia praktika po kurio laiko išsitiesia žmonių nugaros, iš pečių srities dingsta įtampa, liaujasi skaudėti galvą, gerėja miego kokybė. Gretos Skaraitienės nuotr.

Kvėpavimo meditacija trunka apie 40 minučių. Jos metu pradedantieji pakeičia dvidešimt penkias pozas. Meditacijos tikslas – sukaupti, sutelkti gyvybinę energiją. Praktikos pabaigoje, po meditacijos, vėl atliekami dinaminiai tempimo pratimai. Jie daromi gulint ant pilvo arba ant nugaros, giliai kvėpuojant pilvo apačia. Atlikdami šiuos pratimus, per meditaciją sukauptą energiją paskirstome po visą kūną. Kodėl? Pavyzdžiui, kai energija užsilaiko viršutinėje kūno dalyje: pečiuose, galvoje – žmogus jaučiasi pavargęs, pasyvus, jam dažnai skauda galvą, sutrinka dėmesio koncentracija, ilgainiui gali pradėti varginti nemiga, pykčio priepuoliai, įvairūs negalavimai ir ligos.

Darydami pratimus ar medituodami, mes spaudžiame ir akupresūros taškus. Jei žmogų vargina kokie nors negalavimai ar skausmai, galima atlikti specialią kuksando akupresūrą. Praktikuojančius kuksando mokome dešimties skirtingų taškų rato, kuris reguliuoja kraujospūdį, mažina galvos, skrandžio skausmus, atpalaiduoja įsitempusius raumenis, ramina emocijas.

T. Kumžienė kartu su legendiniu kuksando meistru iš Pietų Korėjos Jin Mok. Gretos Skaraitienės nuotr.


Ar kuksando tinka visiems?

Taip. Viena pagrindinių kuksando praktikos dalių yra kvėpavimas, todėl šia praktika gali užsiimti bet kokio amžiaus ir bet kokio fizinio pasirengimo žmonės. Jei žmogus turi sveikatos bėdų, visada rekomenduojame prieš pradedant užsiimti kuksando pasitarti su gydytoju. Ne mažiau svarbu per praktiką klausytis savęs ir, pajutus nemalonų pojūtį ar skausmą, pratimo nebetęsti. Tokiu atveju svarbu pasitarti su mokytoju, pabandyti suprasti, kodėl taip nutiko.

Net ir sergantys vėžiu gali praktikuoti kuksando? Juk onkologiniai ligoniai jaučiasi labai nevienodai ir tas skirtybes lemia daug dalykų, tokių kaip vėžio stadija, lokacija, šalutiniai vaistų poveikiai, taikytas chirurginis gydymas ir pan. Vienokia savijauta yra tik diagnozavus ligą, kitokia – pradėjus jos gydymą, dar kitokia – išgyvenant remisiją. Ar ši praktika saugi ir jiems?

Teko lankytis Pietų Korėjos klinikose, kuriose gydomi onkologiniai ligoniai. Jose, be jokios abejonės, taikomi visi tradiciniai Vakarų medicinos būdai. Tačiau greta to klinikose su žmogumi dirba ir Rytų medicinos specialistai. Jie pacientams taiko akupresūrą, akupunktūrą, moko taisyklingo kvėpavimo, tausojančio judesio. Beje, mano minimoje klinikoje pacientai atlieka ir kuksando praktiką. Vakarų ir Rytų žinios padeda greičiau pasveikti, sustiprėti tiek fiziškai, tiek emociškai.

Visiems onkologiniams ligoniams naudinga išmokti tinkamai kvėpuoti. Tai padės suvaldyti mintis, sumažinti įtampą bei nerimą. Jei dar nedaug laiko praėjo po operacijos, jei žaizdos dar nesugijusios ir dėl to sunkiau judėti, jei žmogus prastai jaučiasi po chemoterapijos, kurį laiką geriau atsisakyti dalies ar net visų kuksando pratimų. Prieš pradedant reikėtų pasitarti su gydytoju, kuris geriausiai žino pacientų būklę, galimybes ir grėsmes. Gydytojui leidus, kuksando praktiką būtina pradėti su mokytoju, kuris pamokys taisyklingo kvėpavimo ir judesio, patars, kaip ir kiek judėti, parodys, kaip saugiai atlikti pratimus. Svarbiausia, kuksando praktika turi teikti malonumą.

Jei žmogus vėžį įveikė, ar kuksando gali padėti organizmui sustiprėti ir remisijos periodą padaryti maksimaliai ilgą?

Kuksando nėra gydymas, tačiau jei ši praktika atliekama nuosekliai, teisingai, be jokios abejonės, ji padės žmogui atkurti organizmo savireguliacijos funkcijas, sustiprins kūną, nuramins protą ir mintis.

Kuksando praktikuoja tikrai nemažai onkologinių ligonių. Kiek tenka su jais bendrauti, visi džiaugiasi teigiamu praktikos poveikiu. Aišku, šiai praktikai būtina skirti nemažai laiko. Vienas užsiėmimas trunka apie 1,5 valandos, tad skubančiam, darbuose ir įsipareigojimuose paskendusiam žmogui iš pradžių bus sunku sustoti ir skirti tiek laiko sau. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad tos 1,5 valandos, skirtos kuksando praktikai, atsiperka. Aš pati, pradėjusi praktikuoti kuksando pabundu anksčiau, darbus atlieku greičiau, efektyviau, todėl sutaupau labai daug laiko, kurį vėliau galiu skirti praktikai. Be to, gebu geriau koncentruoti dėmesį, jaučiuosi ramesnė, nebepanikuoju susidūrusi su problemomis. Tai nereiškia, kad į problemas žiūriu abejingai, tačiau manęs nebeužvaldo stresas ir neigiamos emocijos.

Labai efektyvu dieną pradėti šiuo pratimu

Tik atsibudus lovoje atsigulkite ant nugaros, užsimerkite ir apie dešimt minučių giliai pakvėpuokite pačia pilvo apačia. Per naktį žmogaus protas ir mintys nurimsta, kvėpavimas nusileidžia žemyn. Gulėdami stenkitės galvoti tik apie kvėpavimą – per penkias sekundes įkvėpkite, per penkias – iškvėpkite. Toks kvėpavimas padės sutelkti energiją, mintis. Pakvėpavus pasirąžykite, pajudinkite liemenį ir tuomet pasivertę ant šono atsisėskite, atsistokite ir žvaliai pradėkite dieną.

Kuksando akupresūros taškai

  • Akupresūros taškas, kuris nuramina protą, įtampą, mažina galvos skausmą, reguliuoja kraujospūdį.
    Nuo ausų viršutinių galiukų ir nuo nosies galo brėžkite menamas linijas viršugalvio link. Viršugalvyje, kur šios linijos susikerta, ir yra šis taškas.

  • Energijos cirkuliaciją aktyvinantis taškas.
  • Iš abiejų pusių spausdami bevardžio piršto nagą atstatysite energijos cirkuliaciją. Šie taškai yra abiejų rankų pirštuose, tačiau spausti galima tik vieną vienu metu.

Atkreipkite dėmesį, kad kuksando akupresūros taškai spaudžiami tik pirštų pagalvėlėmis, o prieš spaudžiant taškus būtina sušildyti delnus juos patrinant vieną į kitą.

Daugiau aktualios informacijos apie kuksando praktiką rasite Nacionalinio kuksando centro interneto svetainėje, adresu: https://kuksando.lt/

Aistė Veismanaitė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.