Galima padėti pacientams, sergantiems limfedema

Limfedema – limfos apytakos sutrikimas, lėtinė liga, kurios metu kaupiasi skysčiai, atsiranda tinimas. Labai dažnai tinimas kamuoja onkologinius ligonius, jo priežastis – per operaciją pašalinti limfmazgiai. Limfedema gali atsirasti ir dėl taikomos spindulinės terapijos.

Tinimas taip pat dažnai atsiranda dėl operacijos, traumos ar nėštumo, sergant lipedema, venų tromboze ar rožine. Kojos dažnai tinsta dėl kraujotakos sutrikimų, taip pat tinimas gali atsirasti esant lėtiniam limfos nutekėjimo sutrikimui (pirminė ir antrinė limfedema). Pasitaiko ir patinimų veido bei akių srityje. Visgi onkologiniai ligoniai sudaro didžiausią dalį limfedemos terapeutų pacientų.

Raili Raik, limfedemos terapeutė (6 lygis), profesijos mokytoja. Limfoterapijos ir reabilitacijos klinikos terapeutė, Estijos limfoterapijos asociacijos valdybos narė


Limfedemos terapija mažina patinimą

 Limfedemos terapija yra atskira terapijos rūšis ir labai skiriasi nuo kitų masažo tipų. Tarptautiniu lygiu susitarta dėl limfedemos gydymo auksinio standarto, t. y. kompleksinės fizinės edemos terapijos (Complex Decongestive Therapy – CDT). Gydymas susideda iš dviejų fazių. Pirmosios fazės tikslas – kuo labiau sumažinti tinimą, kad pagerėtų tiek galūnių forma, tiek odos būklė. Ši fazė trunka apie 2–4 savaites ir apima toliau aprašytas priemones.

  • Manualinis limfodrenažinis masažas. Tai masažo technika, skatinanti limfos tekėjimą ir padedanti limfos skysčiui nutekėti iš patinusios srities. Limfodrenažinio masažo judesiai yra švelnūs, pumpuojantys, lėti ir nukreipiantys limfos skystį į artimiausius sveikus limfmazgius arba, jei limfmazgių nėra, į artimiausias sveikos limfos sankaupas.
  • Kompresinis gydymas. Neatsiejama gydymo dalis yra kompresinės terapijos gaminiai. Per pirmą gydymo fazę naudojami elastiniai kompresiniai tvarsčiai. Sutinusi galūnė sutvarstoma daugiasluoksniais elastiniais kompresiniais tvarsčiais. Taip sutvarstyta galūnė turi išbūti 24–36 valandas. Tvarstymas daugiasluoksniais elastiniais kompresiniais tvarsčiais padeda efektyviai sumažinti galūnės apimtį, nes limfa nepriteka į sutvarstytą galūnę. Kompresinio gydymo įtaka galutiniams gydymo rezultatams – apie 80 proc.
  • Odos priežiūra. Odos priežiūros tikslas – palaikyti normalų odos funkcionavimą ir apsaugoti nuo infekcijų tiek intensyvaus gydymo, tiek priežiūros laikotarpiu. Svarbu, kad oda neišsausėtų, todėl reikia ją tepti drėkinamuoju kremu.
  • Mankšta. Judėjimas ir mankšta kartu su kompresine terapija padidina limfos tekėjimą ir pagerina bendrą organizmo savijautą. Kad gydymas būtų iš tiesų veiksmingas, pacientams primygtinai rekomenduojama mankštintis kasdien.

Pirminė limfedema. Gydymo trukmė yra dvi savaitės.

Antrosios limfedemos terapijos fazės pagrindinis tikslas – išlaikyti pasiektą rezultatą. Toliau atliekamas manualinis limfodrenažinis masažas. Per pirmą gydymo fazę sumažėjus galūnės apimčiai, antroje gydymo fazėje šiai galūnei parenkamas individualiai matuojamas plokščio mezgimo kompresinis gaminys (rankovė arba kojinė). Labai svarbu individualiai pritaikyti kompresinį gaminį, nes galūnė nebūna standartinė – patinimas gali būti ties žastu ar tik dilbio srityje. Tik individualiai pamatuotas ir užsakytas gaminys geriausiai prisitaiko prie patinusios galūnės.

Taip pat labai svarbu, kad gaminys būtų taip vadinamo plokščio mezgimo. Toks kompresinis gaminys yra standesnis ir neįsirėžia į odos raukšles ir klostes. Kompresiniai gaminiai yra skirti dėvėti dieną (iki 16 valandų per dieną) ir poilsio metu bei naktį.

Kompresinių gaminių dėvėjimo tikslas – padėti pacientams gyventi kuo labiau įprastą gyvenimą. Antrosios limfedemos gydymo fazės metu didžiausias dėmesys skiriamas paciento gyvenimo kokybei palaikyti.

Sergant padėti gali limfedemos terapeutai

Limfedemos terapeutas dažniausiai yra medicininį slaugytojo, kineziterapeuto ar masažuotojo išsilavinimą turintis asmuo, baigęs papildomus limfedemos terapijos mokymus. Taigi limfedemos terapeutas yra specialių įgūdžių turintis specialistas, atliekantis gydomąjį masažą ir užvyniojantis kompresinius tvarsčius, atsižvelgdamas į tai, kada tinimas atsirado ir kodėl, tinimo apimtį ir paciento nusiskundimus.

Terapeutu tampama baigus terapijos mokymus, per kuriuos išmokstama nustatyti tinimo priežastis, įvairių masažo technikų ir gydymo schemų ir profesionalaus kompresinio tvarstymo.

Per priėmimą limfedemos terapeutas:

  • surenka išsamius paciento lėtinių ligų istorijos duomenis, informaciją apie kasdien vartojamus vaistus ir jau atliktų tyrimų rezultatus;
  • atlieka fizinę probleminių vietų ir viso kūno apžiūrą, atidžiai įvertina tinimų mastą ir galimas odos problemas;
  • parengia gydymo planą, pagrįstą bendraisiais limfedemos terapijos taikymo principais;
  • atlieka gydomąjį masažą ir sutvarsto kompresiniais tvarsčiais;
  • konsultuoja dėl kompresinių gaminių pasirinkimo tiek onkologinius, tiek venų problemų turinčius pacientus.

Limfedema yra nepagydoma liga, tačiau galima ją suvaldyti ir gyventi kokybišką gyvenimą, tik svarbu, kad limfedemą kompleksiškai gydytų sertifikuotas specialistas.

Apie autorę

Raili Raik – didžiausią patirtį Estijoje turinti limfedemos terapeutė, padedanti nuo tinimo kenčiantiems žmonėms jau beveik 25 metus. R. Raik gilino žinias „Akademie Damp“, Vokietijoje, studijavo Tartu universiteto Edukologijos institute profesijos mokytojo programą. R. Raik yra Estijos limfoterapijos asociacijos valdybos narė, atsakinga už limfoterapeuto profesinio egzamino organizavimą. R. Raik vadovauja Limfoterapijos ir reabilitacijos klinikai Taline, taip pat priima pacientus ir teikia pacientams ir jų artimiesiems konsultacijas dėl kompresinių gaminių pasirinkimo.

Raili Raik              

R.Raik asmeninio albumo nuotr.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.