Kodėl svarbu atkurti krūtį?

Daugumą moterų krūties vėžys gąsdina ne tik dėl laukiančio ilgo sudėtingo gydymo, bet ir dėl itin skaudžios pasekmės – teks atsisveikinti su krūtimi. Moterys bijo, kad nesusitaikys su pasikeitusia išvaizda, negalės gyventi ankstesnio gyvenimo, pavyzdžiui, eiti į paplūdimį, bus mažiau patrauklios savo vyrams. Krūties rekonstrukciją (atkūrimą iš savų audinių) Lietuvoje valstybė kompensuoja jau ne pirmus metus, nuo šių metų sausio 1-osios pradėti kompensuoti ir implantai. Tačiau nors ir jaučia nerimą, dalis moterų vis tiek dvejoja atkurti krūtį.

Į klausimą, kas moteris labiausiai gąsdina tam ryžtis, atsako Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento Krūtų chirurgijos sektoriaus gydytoja chirurgė Agnė Čižauskaitė.

„Krūties atkūrimas – privaloma gydymo dalis“, – įsitikinusi A. Čižauskaitė. Kęstučio Mieliausko nuotr.

Anot gydytojos, nors atkurti pašalintą kūno dalį, atrodytų, yra savaime suprantama vėžio gydymo dalis, krūties rekonstrukcija vis dar sunkiai skinasi kelią tarp sergančiųjų Lietuvoje. „Reta moteris trokšta atkurti krūtį, kol dar gydosi vėžį, tuo laikotarpiu jai svarbiausia pasveikti, todėl įkalbėti rinktis šią operaciją yra gydančio gydytojo pareiga. Taip pat moterį lydi įvairios nepagrįstos baimės“, – tvirtina A. Čižauskaitė.

Jos teigimu, nerimaujama, kad bus vilkinamas reikalingas pooperacinis gydymas, kad atkurta krūtis maskuos ligos atkrytį ar atsinaujins odoje likusiame spenelio-aureolės komplekse, kad pabus „snaudžiančios“ metastazės ar implanto kapsulėje atsiras jo nulemta limfoma. Visi šie mitai apie krūties atkūrimo operacijas neturi mokslinio pagrindo, tinkamai pasirinkta tokia operacija yra visiškai saugi.

Pasak A. Čižauskaitės, jei krūtis atkuriama implantu, tokiu atveju ji bus standesnė, statesnė ir kitokios formos nei sveikoji. Jei krūčiai atkurti moteris pasirenka rekonstrukciją savais audiniais, tuomet krūtį apjuosia randai, jie paženklina ir tą kūno vietą, iš kurios buvo paimti audiniai. Todėl nusivylimų bus daug, ypač jei operavęs gydytojas nepakankamai aiškiai apie tai moterį įspėjo prieš operaciją.

„Vis dėlto krūties atkūrimas per jos pašalinimo operaciją ar kiek vėliau yra privaloma gydymo dalis geram rezultatui užtikrinti. Moterys, nepasiryžusios tokiai operacijai, vėliau kenčia nuo depresijos, būna nepatenkintos savo kūnu, negali mėgautis visaverčiu seksualiniu gyvenimu. Net jei atkurtoji krūtis ir neatrodo tobula (nors ji gali būti koreguota plastinės chirurgijos gydytojų iki tenkinančios), ji moters kūną daro vienalytį, ir tokių moterų psichologinė ar socialinė sveikata dažniausiai nesiskiria nuo bendros populiacijos. Juk tikriausiai reta sveika moteris yra visiškai patenkinta savo krūtimis“, – pastebi gydytoja.

Kokia yra situacija, kalbant apie krūties rekonstrukciją įveikus vėžį ir profilaktiškai pašalinus krūtis kaimyninėje Latvijoje? Kaip teigia gydytojas plastinės chirurgijos specialistas Ansis Gilis, įvairios rekonstrukcinės-plastinės krūtų operacijos moterims valstybės kompensuojamos jau ne vienerius metus, o nuo šių metų sausio 1-osios, kaip ir Lietuvoje, buvo pradėti kompensuoti ir implantai. Anot jo, iki tol buvo kompensuojama visa rekonstrukcinė operacija, tačiau implantą, kurio kaina siekdavo apie 450 eurų, moterims tekdavo pirkti pačioms.

„Krūties išsaugojimas padeda moteriai labiau pasitikėti savimi“, – neabejoja A. Gilis. Asmeninio albumo nuotr.


Kiek moterų pasinaudoja galimybe po mastektomijos atkurti krūtį? 

Šiuo metu Latvijoje atliekamas labai platus spektras rekonstrukcinių krūties operacijų, panaudojant implantus, vietinių audinių, odos raumenų lopus ir pan. Kiekvienai pacientei pritaikomas tinkamiausias būdas. Per mėnesį ligoninėje, kurioje aš dirbu, vidutiniškai atliekame apie 20 rekonstrukcinių-plastinių operacijų. Tuo tarpu prieš keliolika metų tokių operacijų per mėnesį būdavo vos dvi trys.

Reikia pabrėžti, kad per tą laiką labai pasikeitė ir krūties vėžio diagnostinės ir gydymo galimybės. Tai lėmė sparti medicinos, farmacijos bei aukštųjų technologijų raida. Jei anksčiau rekonstrukcinė-plastinė operacija būdavo atliekama tik išgydžius vėžį, dabar ją galima atlikti tos pačios operacijos metu, kai pašalinama tikroji.

Ar latvės naudojasi galimybe atkurti krūtį?

Taip. Moterys nori ne tik įveikti ligą, bet ir pasirūpinti išvaizda, neprarasti savivertės. Joms tai labai svarbu psichologiškai, krūties išsaugojimas padeda labiau pasitikėti savimi.

Krūties rekonstrukcija paprastai būna aktualesnė jaunesnėms, darbingo amžiaus pacientėms. O štai vyresnės, gretutinių ligų turinčios moterys ne visada nori atkurti krūtį. Yra ir tokių, kurios apskritai nesureikšmina to, kad neteko krūties.

Kalbant apie krūties rekonstrukcines-plastines operacijas, krūties atkūrimas naudojant natūralius pacientės audinius yra ilgas, traumuojantis ir sudėtingas procesas. Jei naudojamas implantas – tokia operacija labiau tausojanti, kartu minimalizuojama rizika atidėti tolesnį gydymą, lengvesnis pooperacinis gijimas. Bet kokiu atveju dėl rekonstrukcijos galimybių sprendžia gydytojas chirurgas.

Aistė Veismanaitė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.