Šv. Magdalenos naktis – vilties bėgimas dėl krūties vėžiu sergančių moterų

„Vilties bėgimo“ trasa Klaipėdos gatvėmis nusidriekė tris kilometrus – šį atstumą įvairaus amžiaus moterys, merginos pasiryžo nubėgti ar nueiti dėl sergančiųjų krūties vėžiu. Pasipuošusios tamsoje spindinčiais drabužiais, šviečiančiomis lemputėmis bėgikės suformavo spindinčią, šviesą ir viltį nešančią bangą, kuri nuvilnijo per sutemusį miestą. Susirgusioms moterims tenka įveikti kur kas ilgesnę trasą, tad norisi kaip įmanoma padėti, kad šiame jų kelyje taip pat būtų kuo daugiau vilties ir šviesos.

Klaipėdoje vykęs renginys Šv. Magdalenos naktis – jau trečiasis, ir juo tradiciškai siekiama atkreipti dėmesį į pasaulyje dažniausią moterų onkologinę ligą – krūties vėžį.

„Manau, Šv. Magdalenos nakties bėgimas ir toliau bus Klaipėdos miesto tradicija – viltis, kvepianti levandomis, primenanti, kad kasdienybėje yra labai konkretūs žmonės, kuriems tai skirta. Tie žmonės – tai mūsų mamos, močiutės, žmonos, seserys, dukros. Svarbu, kad nepamirštume paraginti jas skirti dėmesio sau ir pasitikrinti sveikatą, nes tai gali išgelbėti gyvybę“, – per renginį kalbėjo jo globėja Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Šio renginių ciklo metu Klaipėdoje vyko ir mokslinė konferencija „Viltis tiesoje. Kelionėje per krūties vėžį“, o ankstų rytą prasidėjo moterų ultragarsinė krūtų patikra. Lietuvos krūties vėžio asociacijos valdybos pirmininkė gydytoja chirurgė dr. Agnė Čižauskaitė vėliau paminėjo, jog tądien buvo tirtos 236 moterys, trims iš jų rasta piktybinių pakitimų.

„Šiemet kviesdami moteris sakėme: „Ateik pasitikrinti, tai gali išgelbėti tau gyvybę.“ Juk tik pačios būdamos sveikos moterys turės jėgų pasirūpinti ir joms brangiais žmonėmis“, – teigė dr. A. Čižauskaitė, primindama, kad, diagnozavus ankstyvos stadijos krūties vėžį, vilties jį įveikti – daugiau nei 95 proc.

 

„Šv. Magdalenos naktį būti prie mūsų nubrėžtos starto linijos yra teisingo solidarumo judesys į vienybę. Šiuo atveju – su krūties vėžiu sergančiomis moterimis. Kasmet vis daugiau merginų ir moterų atsiliepia į šį prevencinį solidarumo projektą, prie starto linijos stoja ir sergančios, ir jas palaikančios“, – sakė renginio sumanytojas brolis Benediktas.

Šv. Magdalenos nakties sumanytojas – brolis Benediktas, renginį organizavo Lietuvos krūties vėžio asociacija, Šv. Pranciškaus Vilties miestas, Šv. Pranciškaus onkologijos centras ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Mato Baranausko ir Algirdo Kubaičio nuotr.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.