Kaip gydytojai diagnozuoja metastazavusį krūties vėžį ir stebi jo pokyčius

Ypač svarbu susirasti gydytoją ir gydymo komandą, kuriais pasitikite ir bendraudama gerai jaučiatės, nes taip bus užtikrinta, kad kiekvienu ligos etapu Jums būtų skirta geriausia įmanoma priežiūra. Šiame straipsnyje pateikiama išsamesnės informacijos apie Jūsų diagnozę ir gydymą bei atsakoma į kai kuriuos sudėtingesnius klausimus, kurių Jums gali kilti.

  • Kaip diagnozuojamas metastazavęs krūties vėžys (MKV)?
    Kokie yra MKV tipai?
    Kokie testai ir kokios procedūros bus atliekamos nustatant Jūsų diagnozę?

Kas yra mkv?

MKV yra vėžys, iš krūties išplitęs į kitus organus. Juose esantys navikai vadinami metastazėmis.

Kokie yra mkv tipai?

Kai diagnozuojamas MKV, gydytojas turi nustatyti, kokio tipo Jūsų vėžys. Tai padės gydytojui sužinoti, koks gydymas Jums tinka labiausiai.

Krūties vėžys gali turėti HER2 ir hormonų receptorių (HR).

Chemoterapija, hormonų terapija, taikinių terapija, imunoterapija, spindulinis ir chirurginis gydymas yra visos gydymo galimybės. Yra keturi pagrindiniai MKV tipai.

#1. HORMONŲ RECEPTORIAMS TEIGIAMAS, HER2 NEIGIAMAS MKV

Tai yra viena dažniausių krūties vėžio formų, nustatoma maždaug dviem trečdaliams pacienčių.

#2. HORMONŲ RECEPTORIAMS NEIGIAMAS, HER2 TEIGIAMAS MKV

Kai krūties vėžio ląstelės, kurių paviršiuje yra padidėjusi HER2 receptorių raiška, auga greičiau nei normalios ląstelės bei greičiau nei kitos vėžio ląstelės. Toks krūties vėžys vadinamas HER2 teigiamu.

15–20 proc. krūties vėžio atvejų HER2 būna teigiami.

#3. HORMONŲ RECEPTORIAMS TEIGIAMAS, HER2 TEIGIAMAS MKV

Toks vėžys turi ir HER2, ir hormonų receptorių.

#4. HORMONŲ RECEPTORIAMS NEIGIAMAS, HER2 NEIGIAMAS MKV,  DAR VADINAMAS TREJOPAI NEIGIAMU MKV

Toks vėžys neturi HER2 ar hormonų estrogenų ir progesterono receptorių. 10–20 proc. krūties vėžio atvejų būna trejopai neigiami.

Jei Jūsų krūties vėžys atsinaujino, rekomenduojama iš naujo ištirti HER2 ir hormonų receptorių būklę, kadangi ji, palyginti su pradine ligos stadija, dažnai pakinta.

KODĖL MANO LIGA  VADINAMA IV STADIJOS KRŪTIES VĖŽIU?

Krūties vėžio stadijos nustatomos remiantis naviko dydžiu ir jo išplitimu į aplinkinius limfmazgius bei kitus organus. Gydytojai krūties vėžio stadijai įvertinti naudoja vadinamą TNM klasifikaciją (T reiškia naviką, N − limfmazgius, M − metastazes) ir skaitmeninę stadijų nustatymo sistemą (O–IV stadijos).

KUR VĖŽYS YRA IŠPLITĘS?

Tikslinant Jūsų diagnozę reikia išsiaiškinti, ar vėžys išplitęs, t. y., ar yra metastazių. Tiksli diagnozė leis gydytojui paskirti specifinį gydymą, skirtą sumažinti galimą tokių metastazių poveikį. Pavyzdžiui, jei vėžys išplitęs į kaulus, gydymas gali juos sustiprinti.

MKV atitinka IV stadijos krūties vėžį. Tai reiškia, kad vėžys yra išplitęs (metastazavęs) į kitus kūno organus.

KUO MKV SKIRIASI NUO ANKSTYVOJO KRŪTIES VĖŽIO?

Ankstyvasis krūties vėžys būna 0, I ar II stadijos. Tai vėžys, kuris yra tik krūtyje arba nedaug išplitęs į šalia krūties esančius limfmazgius. Ankstyvojo krūties vėžio gydymas paprastai trunka tam tikrą ribotą laikotarpį.

III stadijos vietiškai išplitęs krūties vėžys pasireiškia tik toje pačioje krūtyje arba ir limfmazgiuose, nebūna išplitęs į kitus organus.

Metastazavęs ar progresavęs krūties vėžys yra išplitęs (metastazavęs) iš krūties į kitus kūno organus. Tai labiausiai pažengusi vėžio stadija. Progresavęs (metastazavęs) krūties vėžys – kai po pirminio ankstyvo ar III stadijos vietiškai išplitusio krūties vėžio liga atsinaujina ir metastazuoja.

Kai kuriais atvejais iš karto nustatomas išplitęs IV stadijos vėžys.

Kur gali atsirasti metastazių ir kokie būna simptomai?

Dažniausiai krūties vėžys metastazuoja į kaulus, kepenis, plaučius ir smegenis. Vis dėlto tam tikro krūties vėžio ląstelių išplitimo modelio nėra: kiekvienas atvejis skirtingas. Kiekvieno tipo metastazės gali sukelti tam tikrų simptomų, kurie nurodyti paveiksle.

SMEGENYS

Simptomai labai priklauso nuo vėžio pažeistos smegenų srities. Galimi simptomai: galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, išsekimas (nuovargis), silpnumas, sumišimas, atminties pablogėjimas, kalbos sutrikimas, traukuliai.

PLAUČIAI

Kartais krūties vėžio ląstelės per kraują ar limfinę sistemą išplinta į vieną arba abu plaučius. Galimi simptomai: dusulys, kosulys, skausmas ir apetito netekimas.

KEPENYS

Jei krūties vėžys yra išplitęs į kepenis, gali pasireikšti skausmas, pykinimas, apetito netekimas, žagsulys, gelta, išsekimas ir odos niežėjimas.

KAULAI

Kaulų metastazės dažniausiai pasireiškia skausmu. Kauluose metastazių atsiranda maždaug dviem trečdaliams MKV sergančių moterų. Jas išduoda skausmas, kaulų susilpnėjimo sukelti lūžiai, nugaros smegenų suspaudimas, mažakraujystė ir išsekimas.

Mano asmeninis vėžio ištyrimo vadovas

Tyrimai ir skenavimai, atlikti diagnozuojant ligą, tikriausiai reguliariai bus kartojami gydymo metu. Jie padeda nustatyti, ar gydymas yra veiksmingas, ar navikas sumažėjo (yra atsakas į gydymą), ar navikas sustojo augti (yra stabili liga, įvyko remisija) ir ar gydymą reikia keisti, nes navikas vėl auga (yra progresavimas).

Laboratoriniai tyrimai

Tai kraujo tyrimai. Jie gali būti atlikti gydymo įstaigoje arba kraujo tyrimų centre. Jei Jūs jau sirgote vėžiu anksčiau, tikėtina, kad Jums reguliariai buvo tiriamas leukocitų arba T limfocitų kiekis.

Didelis arba mažas tam tikrų medžiagų kiekis organizme gali būti vėžio požymis, todėl kraujo, šlapimo ar kitų kūno skysčių tyrimai gali padėti nustatyti diagnozę. Vis dėlto normos neatitinkantys laboratorinių tyrimų rezultatai dar nėra vėžio požymiai.

Vaizdiniai tyrimai

Jie sukuria Jūsų kūno vidaus vaizdus, padedančius gydytojui nustatyti, kur yra navikas.

Kompiuterinė tomografija (KT)

Kompiuterinė tomografija – vienas iš radiologinių tyrimo metodų, skirtas pamatyti išsamų Jūsų organų vaizdą. Atliekant šį tyrimą gali būti suleista kontrastinės medžiagos, kad būtų išryškintos atskiros organizmo sritys. Taip lengviau įvertinti gautus vaizdus.

Branduolinis ar radionuklidinis skenavimas

Kai atliekamas toks skenavimas, suleidžiamas nedidelis kiekis radioaktyvios medžiagos (žymėtosios medžiagos). Ji pasklinda po kraują ir renkasi tam tikruose kauluose ar organuose. Aparatas, vadinamas skeneriu, nustato ir išmatuoja radioaktyvumą. Skeneris sukuria kaulų ar organų vaizdus kompiuterio ekrane. Organizmas greitai atsikrato radioaktyvios medžiagos.

Ultragarsinis tyrimas

Ultragarso prietaisas siunčia garso bangas, kurių žmonės negali išgirsti. Bangos atsimuša nuo kūno viduje esančių audinių. Gautas vaizdas yra vadinamas sonograma. Toks pat tyrimas atliekamas nėščioms moterims, stebint, kaip auga vaisius.

MRT

Su kompiuteriu susietas stiprus magnetas panaudojamas sukuriant detalius kūno sričių vaizdus. Gydytojas tokius vaizdus mato kompiuterio ekrane.

PET skenavimas

Atliekant šį skenavimą, suleidžiama žymėtosios medžiagos. Paskui prietaisas sukuria 3D vaizdus, parodančius, kur žymėtoji medžiaga kaupiasi organizme. Šie vaizdai rodo, kaip veikia organai ar audiniai.

Rentgeninis tyrimas

Rentgeninio tyrimo metu mažos spindulių dozės naudojamos kūno vidaus vaizdams gauti.

Biopsija

Dažniausiai gydytojams biopsiją reikia atlikti vėžiui diagnozuoti, net jei šis tyrimas ir buvo atliktas anksčiau. Biopsija yra procedūra, kai gydytojas paima audinio mėginį. Patologas audinį apžiūri pro mikroskopą ir nustato, ar jame yra vėžinių ląstelių. Mėginį galima paimti keliais būdais.

Adata. Gydytojas adata paima audinio ar skysčio mėginį.

Endoskopu. Gydytojas apžiūri kūno vidų plonu šviečiančiu vamzdeliu, vadinamu endoskopu. Jis įkišamas pro natūralias angas, pvz., burną. Paskui gydytojas specialiu įrankiu per vamzdelį ištraukia audinių ar ląstelių.

Per operaciją. Per operaciją gali būti atlikta ekscizinė arba incizinė biopsija.

  1. Atlikdamas ekscizinę biopsiją, chirurgas pašalina visą naviką. Dažnai pašalinami ir kai kurie sveiki audiniai aplink naviką.
    Atlikdamas incizinę biopsiją, chirurgas pašalina tik dalį naviko.

Straipsnį pristato leidinys „Aš ir metastazavęs krūties vėžys“
Nuotraukos: Depositphotos

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.