Suvaldyti limfedemą gali kvalifikuotos ir išmanančios rankos

Veiksmingiausią limfedemos gydymo būdą – manualinį limfodrenažinį masažą – prieš du dešimtmečius į Nacionalinį vėžio institutą (NVI) „atvežė“ ponia Christla Zimmermann, krūties vėžio pacientė iš Austrijos. Europos vėžio koalicijos EUROPA DONNA konferencijoje išvydusi kolegę iš Lietuvos, vargstančią su ketvirtos stadijos limfedema, nusprendė savo lėšomis pagelbėti pacientėms mūsų šalyje.

Netrukus į NVI Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrių atvyko dvi viešnios – ponia Christla ir kvalifikuota manualinio limfodrenažinio masažo specialistė Margita Metzler. Ponia Christla pasidalijo savo patirtimi: po gydymo praėjus keleriems metams, limfedema pasirodė po sužeistos lauko teniso partijos, o dar labiau ranka sutino, kai iš geros širdies padėjo stumti sniege užklimpusį automobilį. Užsispyrusi moteris pagalbą surado ne Austrijoje, kur reabilitacija tuo metu buvo pačių pacienčių reikalas, o Vokietijoje, garsiojoje Michaelio Földi klinikoje. Unikalios M. Földi metodikos – manualinio limfodrenažinio masažo paslaptis NVI specialistams atskleidė Margit’a: kolegos stebėjo, mokėsi ir pirmieji Lietuvoje įvaldė šios specifinės procedūros atlikimo techniką, smulkiausias detales ir nepaprastai svarbius niuansus, lemiančius procedūros veiksmingumą.

„Po krūties vėžio operacijos pablogėja rankos limfos nutekėjimas dėl pašalintų arba pažeistų pažasties limfmazgių. Jie sunyksta ir dėl taikyto specifinio gydymo – chemoterapijos ar spindulinės terapijos. Laiku nediagnozuota ar negydyta limfedema pereina į lėtinę būklę ir sukelia dar didesnes komplikacijas“, – sako NVI Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėja gydytoja reabilitologė Jolanta Paškevičienė.

Gydytoja reabilitologė Jolanta Paškevičienė.

Kas yra limfedema? Tai – audinių patinimas, atsiradęs dėl limfos apykaitos sutrikimo. Paprastai limfa teka limfagyslėmis išilgai rankos link pažasties limfmazgių. Dėl minėtų priežasčių jos tekėjimas sutrinka ir perteklius kaupiasi rankos audiniuose – galūnė ima tinti. Kai po kelių limfmazgių pašalinimo operacijos švitinama pažastis, rankos limfedema išsivysto vienai iš dvidešimt penkių moterų. Kai pašalinus visus ar didžiąją dalį limfmazgių švitinama pažasties duobė, rankos limfedema pasitaiko dažniau – vienai iš trijų moterų. Ši liga išsivysto labai retai, jei buvo švitinama tik krūtis ir po ja esantys krūtinės sienos audiniai. Gali atsirasti ir pačios krūties limfedema, bet tai nutinka itin retai.

Galima ir limfedemos prevencija – reikia saugotis papildomai nepažeisti rankos limfinės sistemos. Būtina vengti infekcijos ir audinių uždegimo, nes tai paskatintų didesnes limfos skysčio sankaupas rankos audiniuose. Labai svarbu galūnės neįdrėksti, nesužeisti, odos priežiūrai naudoti drėkinamuosius kremus.

„Norėčiau pabrėžti, jog limfedemos gydymas yra tik kompleksinis ir priklauso nuo limfedemos laipsnio. Taikomi fiziniai metodai – rankos pakėlimas, raumenų veiklą bei limfos tekėjimą stimuliuojantys pratimai, kvėpavimo mankšta, sveikosios galūnės mankšta. Pratimai skiriami visoms raumenų grupėms ir sąnariams, naudojant gravitacijos dėsnius ir raumenų kaip „pompų“ savybes. Jie negali būti daromi per jėgą, neturi kelti skausmo. Gali būti skirtas povandeninis masažas, sūkurinės vonios, kompresija specialiomis priemonėmis – rankovėmis, pneumatinė kompresija (pneumomasažas). Šie metodai labai svarbūs gydant limfedemą. Limfostazę padeda sumažinti kineziterapija, limfodrenažinis masažas ir vandens procedūros. Kartais pakanka pavienių procedūrų, neretai skiriamas ir jų kompleksas. Kiekvienai pacientei ieškome labiausiai tinkančio reabilitacinio gydymo ir procedūrų rinkinio. Baigus gydymo kursą, sudaroma individuali kineziterapinių pratimų programa ir pacientės toliau mankštinasi savarankiškai“, – pasakoja J. Paškevičienė.

Masažuotoja Regina Jasiulienė: Smagiausia būna tada, kai pirmą kartą atliekant procedūrą norisi verkti, o pabaigus kursą – šypsomės drauge su paciente.

Dažnai moterys klausia, ar ta pati limfodrenažinio masažo procedūra atliekama aparatu. „Aparatas yra alternatyva masažuotojui, tačiau jis neatlieka pilnavertės limfodrenažo procedūros, kurią specialistas daro savo rankomis. Manualinio limfodrenažinio masažo esmė: mechaniškai surasti pakaitinį kelią limfai nutekėti ir rankų judesiais ją nudrenuoti. Aparatas gi mechaniškai nustumia limfą iš periferijos centro link. Pacientėms, kurių limfmazgiai nepažeisti, tai naudinga, tačiau toms, kurioms jie pašalinti ar sunykę dėl gydymo, aparatas užsistovėjusią limfą tik perkelia į kitą vietą. Manualinio limfodrenažo tikslas – perkelti skysčio perteklių į nepažeistą pusę. Tai yra sudėtinga, laiko ir meistriškumo reikalaujanti procedūra“, – aiškina J. Paškevičienė.

Masažuotojas Andrius Rimkus:  Stengiamės, kad pacientai gautų tokią paslaugą, kokios, jei prireiktų, norėtume mes patys.


Manualinis limfos drenažas

Manualinis limfos drenažas (MLD) labai skiriasi nuo įprastinio masažo. Pagrindinis jo principas yra anatominis – limfa turi drenuotis į sveikus sritinius limfmazgius. MLD pradedamas nuo sveikų vietų, labai nutolusių nuo stazinių sričių, pereinama prie proksimaliosios pažeistos srities ir slenkama distaline kryptimi. Masažo trukmė – viena valanda.

Kai limfostazė pažengusi – trečios ar ketvirtos stadijos – MLD derinamas su kompresiniu bintavimu. Kompresiniai bintai yra daugiasluoksniai, bintuojama keliais sluoksniais ir įvairaus tipo medžiagomis, stimuliuojančiomis limfos tekėjimą. Būtinai bintuojama nuo pirštų galiukų. Parenkant kompresiją, svarbu įvertinti tinimo sunkumą, vietą, ligonio amžių ir gretutines ligas.

Kompresinė rankovė

Po operacijų, atsiradus tinimui, MLD procedūras rekomenduojama skirti nedelsiant, dar gydantis stacionare. Gydytojas įvertina pacientės būseną ir siunčia konsultuotis su fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistu. Kuo anksčiau pradedamos procedūros, tuo geresnis rezultatas. Po MLD gali būti taikoma kompresija – aktyvioji, atliekama aparatais arba pasyvioji, dėvint kompresines rankoves.

Kompresinės priemonės yra pagamintos iš gana poringo elastinio pluošto, kurio sudėtyje yra medvilnės. Audinys nesukelia alergijos ir netrikdo odos funkcijos. Jis apatinį galūnės trečdalį spaudžia 100 proc., vidurinį trečdalį – 70 proc., viršutinį šlaunies – 40 proc. Kompresinės rankovės – veiksminga viršutinių galūnių limfostazės gydymo priemonė, pripažinta visame pasaulyje.

Dažniausiai užduodami klausimai

  • Ar galima po krūties operacijos (kuomet pašalinti limfmazgiai) iš operuotos pusės rankos imti kraują tyrimams?

Tik esant būtinybei. Geriau tai daryti iš neoperuotas rankos. Būtinai įspėkite kraują imančią slaugytoją, nes ji gali ir nežinoti Jūsų ligos istorijos.

  • Ar galima ant tos rankos matuoti kraujospūdį?

Negalima.

  • Ar galima nešioti rankinę ar kuprinę ant operuotos pusės peties?

Pageidautina problematiškos rankos neapkrauti nei rankine, nei kitais nešuliais, leistina apkrova – iki 2 kg. Patartina rankinėje turėti tik būtiniausius kiekvienai moteriai dalykus: piniginę, kosmetinę, telefoną, raktus.

  • Kiek kilogramų svorio galima kelti ta ranka?

Leistina apkrova – iki 2 kg. Visada tai prisiminkite: net ir kelis metrus panešusios puspilnį kibirą ar stumtelėjusios sunkesnį daiktą galite rimtai sau pakenkti.

  • Ar galima irkluoti baidarę, daryti atsispaudimus?

Atsispaudimų daryti nevalia, nes pečių juosta apkraunama kūno svoriu. Baidare plaukti galima, tačiau geriau vengti irkluoti. O teigiamos emocijos būnant gamtoje su mielais bendrakeleiviais kelia nuotaiką, gerina savijautą, optimistiškai nuteikia.

  • Kokiu sportu apskritai negalima užsiimti?

Nesirinkite sporto rūšių, kurios apkrauna pečių juostą, arba tų, kur naudojami svoriai.

  • Ar galima daryti kūno masažą po krūties operacijos praėjus metams ar keleriems?

Galima atlikti nugaros, pečių juostos masažus, jei vargina raumenų įtampa ar radikulalgija. Jeigu įtariama limfostazė operuotos krūties rankoje, rekomenduojami paprasti arba limfodrenažiniai masažai tinstančiai rankai, priklausomai nuo nustatyto limfostazės laipsnio. Geriausia pradėti po metų, tačiau masažai gali būti atliekami ir tęstinio gydymo metu (taikant spindulinę terapiją ar kitus gydymo metodus). Jei po dubens organų operacijos progresuoja limfostazė kojose – siūlomas kojų limfodrenažinis masažas.

Juventa Sartatavičienė
Butauto Barausko nuotr.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.