Kaip prižiūrėti sausą veido odą?

Sausa kūno ar veido oda – gana dažną varginanti problema. Jei norime išvengti nemalonių pojūčių, tokiai odai reikia specialios priežiūros. Paprastai turintieji sausą odą skundžiasi jos šiurkštumu, pleiskanojimu, tempimo pojūčiu, padidėjusiu jautrumu ir atsiradusiomis smulkiomis raukšlelėmis.

Sausa oda yra vienas iš genetikos nulemtų odos tipų: jos liaukos pagamina mažiau sebumo, kuris natūraliai pamaitina ląsteles. Dažniausiai tokia oda nėra linkusi į bėrimus, jos poros mažiau kemšasi, yra vizualiai mažesnės nei kitų tipų, tačiau ji kiek sparčiau sensta, nes greičiau glemba, praranda elastingumą. Be genetikos, didelę įtaką odos sausumui daro ir aplinka, įpročiai. Pavyzdžiui, lepinimasis itin karštu dušu, voniomis, taip pat pasirinkta netinkama kosmetika, kurios sudėtyje yra odą sausinančių ingredientų, kvapiklių, dažiklių. Itin svarbu atsižvelgti ir į gyvenimo būdą, mitybą – norint turėti sveiką, švytinčią kūno ir veido odą rekomenduojama subalansuoti mitybą, išgerti pakankamą vandens kiekį, jei yra poreikis – pasirūpinti mineralais ir vitaminais, maisto papildais. Oda taip pat gali išsausėti ir sergant tam tikromis lėtinėmis ligomis – cukriniu diabetu, psoriaze, atopiniu dermatitu ar esant skydliaukės funkcijos sutrikimams.

Gydytoja rezidentė dermatovenerologė-kosmetologė Paulina Grušelionytė.

Sausa oda sukelia diskomfortą, dėl to itin svarbu pasirūpinti ja ne tik iš vidaus (vartojant pakankamą kiekį vandens, įvairesnį maistą), bet ir iš išorės. Lipidų stokojančią kūno odą prauskite ne muilu, o dušo losjonais ar aliejumi. Šios priemonės padeda atkurti pažeistą odos lipidinį barjerą, maitina ir drėkina odą. Po dušo dar ant kiek drėgno kūno tepkite šlapalo, pantenolio ar hialurono rūgšties turinčių losjonų, kremų. Kosmetikoje naudojamas šlapalas maitina ir minkština odą. Šis ingredientas itin gerai padeda išsaugoti drėgmę epidermyje, palaikyti sveiką odos apsauginį barjerą. Pantenolis mažina odos niežėjimą, ramina ją. Hialurono rūgštis žinoma kaip intensyviai odą drėkinanti medžiaga. Veido odai prižiūrėti naudokite švelnius prausiklius, geriausia rinktis pienelio ar neputojančio gelio konsistencijos, nes šie veikia itin švelniai ir kartu pašalina per dieną ant odos nusėdusius nešvarumus, makiažą.

Atkreipkite dėmesį, kad priemonėse nebūtų sausinančio alkoholio, dažiklių ir kvapiklių, kurie gali papildomai dirginti odą. Norėdami greičiau atgaivinti odą, galite papildomai įtraukti drėkinamuosius serumus ar ampules, geriausia rinktis hialurono rūgštimi, vitaminu B3 ar E, keramidais papildytas priemones. Svarbiausias dalykas prižiūrint sausą odą – naudoti drėkinamuosius kremus, kurių sudėtyje yra šlapalo, hialurono rūgšties, keramidų, alijošių ekstrakto, peptidų ar aminorūgščių. Jei Jūsų oda ne tik sausa, bet ir sustorėjusi, sukietėjusi, praradusi elastingumą, šlapalo turintis veido kremas bus itin geras pasirinkimas. Kadangi šis odos tipas natūraliai mažiausiai gamina odą maitinančio sebumo, vakare rekomenduojama naudoti riebesnį maitinamąjį veido kremą.

 

Nepamirškite pasirūpinti savo oda! Išvengsite nemalonių pojūčių, tokių kaip odos šiurkštumas, pleiskanojimas, ir nereiks krimstis dėl anksčiau laiko atsiradusių raukšlelių. Išlikite gražūs ir sveiki!

Paulina Grušelionytė
Gydytoja rezidentė dermatovenerologė-kosmetologė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.