Spalvotas valgiaraštis

Neseniai vienas labai geras žmogus paprašė manęs pagaminti tortą savo mamai, kuriai prieš kelias dienas buvo diagnozuota onkologinė liga. Mano pažįstama, maža to, kad išvarginta šoko nuo tokios naujienos, dar ir labai svarstė, ką būtų galima pagaminti. Anot populiariųjų rekomendacijų, viskas turėjo būti „BE“: be miltų, be cukraus, be pieno produktų, be gyvūninės kilmės produktų, geriausiu atveju – tik su oru. Prisipažinsiu – iš karto pasimečiau, bet nusprendžiau ieškoti ne populiariųjų receptų, o mokslo tyrimais grįstos informacijos. Kaip mes besipriešintume, bet atsitiktinumų nebūna. Tik pradėjus galvoti apie šį tortą, turėjau progos pabendrauti su viena nuostabia gydytoja dietologe, kuri man labai greitai viską sustatė į savo vietas. O galiausiai gimė tortas, kuris dabar sparčiai populiarėja tarp mano instagramo paskyros sekėjų. Ir jis tikrai nėra „BE“. Tad ir ruošdama valgiaraštį šiam žurnalo numeriui, pirmiausiai paklausiau gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės: „Ką galima valgyti onkologiniams ligoniams?“ Taip ir gimė šie patiekalai – greitai pagaminami, sotūs, kaloringi, spalvoti, tinkami visai šeimai ir, anot ragavusiųjų, labai gardūs.

Trumpai apie autorę

Konditerinės studijos Vilniuje šeimininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, ilgametė kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė.

Mama ir žmona, tiesiog dirbanti moteris, daug gaminanti, verdanti, kepanti, kartais serganti, kartais tinginti, dažnai geros nuotaikos, kartais liūdinti, bet visada mylinti.

Instagramo paskyra @elzbieta.mon

Elžbieta Monkevič. Margaritos Mozyro nuotr.


Avietinė panna cotta

Paprasti ingredientai ir puikus rezultatas – kas gali būti geriau?

4 – 5 asmenims:

400 ml plakamosios grietinėlės,

150 ml trintų aviečių,

50 g cukraus,

10 g želatinos.

Patiekti šviežių arba trintų aviečių.

  1. Želatiną pieno sluoksniui užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti 10 min.
  2. Užvirinkite grietinėlę su cukrumi ir kaitinkite nustatę labai mažą kaitrą 5 min. Išbrinkintą želatiną sudėkite į karštą grietinėlės ir pieno mišinį, gerai išmaišykite, supilkite aviečių tyrę.
  3. Supilstykite mišinį į taures ir palikite stingti. Jūs galite taures pastatyti lygiai arba kiek įmanoma paguldyti keksiukų formelėse arba kiaušinių dėkluose – tada taurės bus pripildytos įstrižai. Sustingdykite šaldytuve.
  4. Patiekite su trintomis avietėmis arba aviečių uogomis.

Moliūgo užtepėlė

Tokios užtepėlės stiklainiukas visuomet pravers. Laikykite jį šaldytuve ir skanaukite su viso grūdo arba kitokia mėgstama duona.

1 stiklainiukui:

1 svogūno,
500-700 g nuvalyto moliūgo,

2-3 skiltelių česnako,

alyvuogių aliejaus,

druskos,

žiupsnelio rūkytos raudonosios paprikos,

petražolių lapelių,

6-8 saulėje džiovintų pomidorų puselių,

50 g mėgstamų riešutų pastos – žemės riešutų, migdolų, lazdyno riešutų,

moliūgų sėklų pabarstyti – pagal pageidavimą.

  1. Svogūną supjaustykite, česnako skilteles nulupkite, sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, taip pat sudėkite ir moliūgo gabaliukus, pabarstykite druska ir rūkyta paprika, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje prie 180 °C apie 40 min – kol daržovės suminkštės.
  2. Minkštas daržoves sutrinkite trintuvu, bet taip ne iki galo, kad matytųsi gabaliukai. Sumaišykite viską su smulkintomis petražolėmis ir saulėje džiovintais pomidorais.
  3. Riešutų pastą galite įmaišyti arba galite teptis ant duonos atskirai. Jei norite, galite pabarstyti skrudintomis moliūgo sėklomis.

Omletas su cukinijomis ir feta

Labai paprastas omletas, kurį valgai net tada, kai valgyti nesinori.

2 asmenims:

1 nedidelės cukinijos (~300) g

3 kiaušinių,

aliejaus arba sviesto kepti,

120 g fetos,

česnako arba kitokių daigelių patiekti.

  1. Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, lengvai apkepkite keptuvėje. Kiaušinius paplakite šakute taip, kad susimaišytų.
  2. Ant cukinijos išpilkite paplaktus kiaušinius ir ant viršaus sudėliokite fetos gabaliukus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite nustatę mažą kaitrą apie 12-15 min. arba iki norimo iškepimo laipsnio.
  3. Atsargiai nustumkite omletą ant lėkštės, patiekite su daigais.

Spalvingos salotos

Maistas lėkštėje turi būti spalvotas ir linksmas, nes būtent tokią emociją jis kartu su savimi ir atneš. O salotų ingredientus pasirinkite pagal tai, ką turite šaldytuve. Svarbu, kad būtų ryškios spalvos. Jeigu liko keptos vištos arba žuvies gabaliukas – puikiai tiks šioms salotoms.

2 asmenims:

1 orkaitėje keptos arba virtos vištienos filė,

saujelės tarkuotų morkų,

6-8 vyšninių pomidorų

120-150 g šaldytų edamame arba šparaginių pupelių,

60-80 g įvairių salotų lapų.

Avokadų majonezui:

1 didelio prinokusio avokado,

1 žaliosios citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės,

žiupsnelio cukraus arba šaukštelio medaus,

30-50 g mėgstamo majonezo,

100 g graikiško jogurto,

1 šaukšto neaštrių garstyčių (nebūtinai),

druskos.

  1. Pupeles užpilkite verdančiu vandeniu ir pavirkite 3-5 min. Nukoškite ir perliekite lediniu vandeniu, kad išsisaugotų spalva.
  2. Lėkštėje sudėliokite salotas taip, kaip jums patinka.
  3. Avokado minkštimą sutrinkite šakute arba trintuvu, sumaišykite su likusiais ingredientais ir paragaukite. Jei reikia, papildomai paskaninkite druska, cukrumi ar citrinos sultimis.
  4. Salotas patiekite su avokadų majonezu.
  5. Tokio majonezo galima pasigaminti daugiau ir valgyti kaip užtepėlę.

Moliūgų sriuba

Kas galėtų atsisakyti tokio gardumyno? Šios sriubos galite išsivirti daugiau, supilstyti į indelius ir užšaldyti. Kai neturėsite ūpo gaminti – tiesiog atšildykite. Jos skoniui tai nekenkia.

700 g nuvalyto moliūgo (skaniausias – muskatinis arba hokkaido),
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
2 tarkuotų morkų,

1 batato,
30-50 ml aliejaus (arba tiek, kiek jums reikia kepti),
1 šaukštelio rudojo cukraus,
300-400 ml daržovių sultinio,
1 šaukšto adžikos padažo (nebūtinai),
druskos (pagal skonį),
citrinos sulčių pagal skonį.

Patiekti tirštos grietinėlės.

  1. Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais, taip pat supjaustykite batatą, svogūną ir česnakus. Sudėkite daržoves į gilią skardelę arba ketaus puodą, pašlakstykite aliejumi, įpilkite 50-100 ml vandens, uždenkite ir kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 180 °C, kol daržovės suminkštės, supilkite karštą sultinį ir dar palikite troškintis apie 20 min.
  2. Pabaigoje sudėkite sviestą, pagal skonį pagardinkite druska ir adžika. Trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė.
  3. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį.
    Patiekite su smulkintais žalumynais ir tiršta grietinėle.

Elžbieta Monkevič

Maisto nuotraukos: Annos Chostegian
Įvaizdinė nuotrauka: Depositphotos

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.