Kaip sergant onkologine liga priaugti svorio?

Dažnai onkologinėmis ligomis sergantys pacientai sako esą nusivylę, kad įvairiuose šaltiniuose labai daug informacijos apie tai, kaip sveikai maitintis ir numesti svorio, bet beveik neįmanoma rasti patarimų, kaip to svorio priaugti, jaustis tvirčiau ir turėti daugiau jėgų kovai su liga.

Pirmiau aprašytoji situacija susiklosto, nes  didesnė šiuolaikinės visuomenės dalis susiduria su viršsvorio problema ir su juo susijusiomis lėtinėmis ligomis. Remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, nutukimas yra siejamas su krūties, gimdos, storosios žarnos, inkstų, tulžies pūslės, kasos, tiesiosios žarnos, stemplės, kiaušidžių vėžio rizika, todėl dauguma plačiai prieinamų maitinimosi rekomendacijų ir pataria, kaip mažinti svorį.

Kur kas mažesnę visuomenės dalį sudaro šiuo metu su onkologinėmis ligomis bei jų komplikacijomis kovojantys žmonės. Viena dažniausių komplikacijų – mitybos nepakankamumas, kuris diagnozuojamas net iki 70 proc. sergančiųjų šiomis ligomis. Apie 20–30 proc. onkologinių ligonių miršta ne nuo pačios ligos, bet nuo mitybos nepakankamumo, arba kitaip – išsekimo.

Mitybos nepakankamumas – tai būklė, kai dėl maistinių medžiagų ir energijos trūkumo, arba kitaip – tiesiog dėl maisto trūkumo ar organizmo bado, dramatiškai mažėja svoris, netenkama raumeninės ir riebalinės masės bei skysčių. Dėl šių kūno sudėties pasikeitimų silpnėja organizmo gebėjimas kovoti su pačia liga ir jos komplikacijomis, blogiau toleruojamas gydymas.

Pagrindinis onkologinio ligonio mitybos tikslas – aprūpinti organizmą pakankamu energijos ir baltymų kiekiu.

Esant mitybos nepakankamumui, bendros onkologinių ligų prevencijai skirtos maitinimosi rekomendacijos ne tik kad nepagelbės, bet gali dar labiau padidinti išsekimą. Todėl šiuo atveju reikia visai kitokių mitybos patarimų. Sergant dėl ligos, jos gydymo ar komplikacijų sąlygotų medžiagų apykaitos pasikeitimų padidėja energijos (kalorijų) ir maistinių medžiagų, ypač baltymų poreikis. Todėl pagrindinis onkologinio ligonio mitybos tikslas – aprūpinti organizmą pakankamu energijos ir baltymų kiekiu.

Toliau pasistengsiu atsakyti į dažnus sergančiųjų onkologinėmis ligomis klausimus.

Kokius pagrindinius produktus rekomenduotumėte valgyti, kad būtų galima priaugti svorio?

Siekiant sustabdyti svorio mažėjimą arba priaugti svorio pagrindinis tikslas – suvalgyti kalorijų daugiau, nei organizmas jų išeikvoja. Todėl rekomenduojama valgyti dažnai – ne rečiau kaip kas 2–3 valandas ir rinktis didesnes porcijas. Tačiau dėl blogos savijautos ir prasto apetito ne visada pavyks įveikti tokią padidintą porciją, tada rekomenduojama rinktis kaloringesnius maisto produktus ir patiekalus. Todėl pirmenybė turėtų būti teikiama riebesniems maisto produktams, pavyzdžiui, rinktis riebesnius pieno produktus vietoje liesų; tokiais pieno produktais pagardinti patiekalus: pavyzdžiui, košę virti ne vandenyje, bet piene arba augaliniame jo pakaitale. Taip pat rekomenduojama naudoti papildomus riebalus, pavyzdžiui, aliejų, sviestą ar riešutų kremą, paskaninti patiekalus riebiais sūriais. Pavyzdžiui, į bulvių košę galima įpilti ne tik riebaus pieno ar grietinėlės, įdėti sviesto, bet ir įtarkuoti fermentinio sūrio. Taip gaminant porcijos dydis nepadidėja, bet kalorijų joje bus kur kas daugiau.

„Apie 20–30 proc. onkologinių ligonių miršta ne nuo pačios ligos, bet nuo mitybos nepakankamumo, arba kitaip – išsekimo“, – ragina atkreipti dėmesį į mitybą gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė. Dainiaus Ščiukos nuotr.

Labai svarbu žinoti, kad maisto produktai ar patiekalai, kurių sudėtyje daug vandens, yra mažiau kaloringi, todėl suvalgius tokią porciją bus sotu, bet organizmas iš jos negaus daug energijos. Minėtiesiems produktams priskiriamos daržovės, vaisiai, uogos, kruopos, vandeningos sriubos ir sultiniai. Toks maistas esant mitybos nepakankamumui turi būti valgomas labai saikingai, ir kaskart reikėtų pabandyti paieškoti būdų, kaip jį papildyti ne tik kalorijomis, bet ir baltymais. Pavyzdžiui, vietoje šviežio obuolio užkandžiui galima valgyti orkaitėje keptą obuolį su varške ar kreminiu sūriu, pagardintą riešutais ir medumi.

Dar vienas patarimas siekiant priaugti svorio – vietoje vandens ar arbatos gerti kaloringesnius gėrimus: kefyrą, pasukas, pieną ar augalinį jo pakaitalą, kokteilius, sultinius, sultis.

Kokiuose  produktuose gausu  baltymų? Ar daug jų valgant reikia vartoti ir maisto papildų?

Baltymų poreikis sergantiems onkologinėmis ligomis, ypač jei diagnozuojamas mitybos nepakankamumas, gali būti panašus kaip ir profesionaliems sportininkams. Todėl rekomenduojama, kad kiekvieną kartą valgant valgiaraštyje būtų baltymų gausių maisto produktų: paukštienos, žuvies, mėsos, pieno produktų, kiaušinių, riešutų, ankštinių daržovių. Jei ligoniams nustatomas baltymų trūkumas ir nepavyksta jų pakankamai suvartoti su maistu, skiriami baltymų papildai – specialūs medicininės paskirties gėrimai arba milteliai.

Siekiant  priaugti svorio pagrindinis tikslas – suvalgyti kalorijų daugiau, nei organizmas jų išeikvoja.

Gydymo metu taip pat svarbu organizmą aprūpinti ir vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Todėl neretai sumažėjus suvalgomo maisto kiekiui arba kai racionas tampa itin ribotas, rekomenduojami ir kiti papildai: vitaminai, makro- ir mikroelementai, žuvų taukai.

Žinome, kad produktai, nuo kurių sveikiems žmonės didėja svoris, nėra patys sveikiausi: riebūs padažai, apskritai riebus maistas, bandelės, makaronai, saldumynai. Ar yra jiems alternatyvų, kad būtų galima valgyti ir sveikai, ir kaloringai?

Labai svarbu suprasti, kad sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principai nesutampa su rekomendacijomis, skirtomis onkologiniams pacientams, kuriems gresia arba jau yra diagnozuotas mitybos nepakankamumas. Kai sergantįjį vargina įvairūs ligos ar jos gydymo pašaliniai reiškiniai, pavyzdžiui, blogas apetitas, skonio pasikeitimai, šleikštulys, pykinimas, vėmimas, burnos opos, virškinimo trakto veiklos sutrikimai, fizinis skausmas, fizinis ir emocinis nuovargis, depresyvios mintys ar depresija – svarbiausia, kad jis apskritai valgytų. Taigi galima vartoti visus pirmiau išvardytus produktus, kuriuos įprastomis sąlygomis rekomenduojama riboti. Tačiau šiuo atveju minėti produktai vertingi, nes jie suteikia daug energijos, yra išraiškingų skonių ir valgomi su didesniu malonumu.

Tuomet, kai žmogus pasveiksta, be abejonių, rekomenduojama grįžti prie visiems gerai žinomų sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principų, kur vyrauja augalinės kilmės maisto produktai ir patiekalai, mažiau valgoma riebalų, ypač gyvūninės kilmės, ir, aišku, ribojamas pridėtinio cukraus bei druskos vartojimas.

Shutterstock nuotr.


Ką daryti, jei neturima apetito, nesinori valgyti?

Pirmiausia rekomenduojama rinktis mėgstamą maistą, kuris būtų valgomas su didesniu apetitu. Reikėtų nebijoti pataikauti alkiui ir, vos pajutus mažiausią norą valgyti, nedelsiant griebtis maisto. Jeigu yra galimybė, nesivarginti maisto ruoša, o  paprašyti to artimųjų arba kartais užsisakyti maisto į namus iš mėgstamos kavinės ar restorano.

Patariama stengtis valgyti kad ir nedideliais kiekiais, bet kuo dažniau, o didesnių  porcijų imtis  tuomet, kai apetitas ar bendra savijauta kiek pagerėja. Neretai apetitui pagerinti rekomenduojama rinktis rūgštesnį ar sūresnį maistą ir gėrimus. Norą valgyti gali padidinti ir patiekalo paruošimo ar pateikimo pakeitimai, pavyzdžiui, vietoje troškinto kukulio pasirinktas švelniai pakeptas mėsos kepsnelis ar net kita valgymo vieta, tarkime, balkonas ar terasa. Apetitą sužadinti gali ir kulinarinės knygos bei laidos ar tiesiog pasvajojimas apie maistą, kurio galbūt šiuo metu norėtųsi. Ir net jei tas maistas ar patiekalas atrodo visiškai „nesveika nesąmonė“ iš greito maisto restorano, nepraleiskite progos ir jį tuo metu suvalgykite.

Psichoterapija, lengvas fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, muzikos klausymas, skaitymas ar pokalbis su artimu žmogumi, kitos individualiai pasirinktos priemonės taip pat labai svarbios ne tik apetitui pagerinti, bet onkologinei ligai gydyti.

Evelina Cikanavičiūtė
VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.