Tyrimai, kuriuos periodiškai privalo atlikti kiekviena moteris

Šiomis dienomis tarp moterų labai daug kalbama apie meilės sau puoselėjimą bei skatinama atskleisti moteriškumą. Meilę ir rūpestį sau galime parodyti ne tik įsigydamos išsvajotą suknelę ar darbų kalendoriuje radusios laiko valandai su knyga. Kur kas geresnis būdas yra pasirūpinti savo sveikata ir užsirašyti profilaktiniams tyrimams. Kiekvienai moteriai svarbu nors kartą per metus apsilankyti pas ginekologą, sekti savo organizmo pokyčius bei suprasti vykstančius procesus, taip užkertant kelią neretai užklumpančioms onkologinėms ligoms.

Gimdos kaklelio vėžys nesirenka pagal amžių, todėl svarbu diagnostiką pradėti kiek įmanoma anksčiau. Lietuvoje gimdos kaklelio prevencinė programa vykdoma jau nuo 2004 m., ja remiantis skatinama kas 3 metus atlikti gimdos kaklelio tyrimą moterims nuo 25 iki 59 metų.

PAP testas padeda nustatyti ląstelių pokyčius gimdos kaklelyje. Atliekant šį tyrimą akušeris specialiu šepetėliu paima tepinėlį iš gimdos kaklelio – apatinio, siaurojo gimdos galo, esančio makšties viršuje. Ankstyvas gimdos kaklelio vėžio nustatymas naudojant PAP tepinėlį suteikia didesnę tikimybę pasveikti, jei atlikus tyrimą randami onkologiniai pakitimai. PAP tepinėlio tyrimu taip pat galima aptikti gimdos kaklelio ląstelių pokyčius, kurie rodo, kad ateityje gali išsivystyti vėžys. Ankstyvas šių vėžinių procesų nustatymas yra pirmasis žingsnis stabdant galimą gimdos kaklelio vėžio vystymąsi.

PAP testas gali būti derinamas su ŽPV tyrimu, o kai kuriais atvejais vietoj PAP tepinėlio gali būti atliekamas ŽPV tyrimas. Rekomenduojama ŽPV testą atlikti, jei PAP testas parodė pakitusias ląsteles. Šio testo metu nustatoma, ar moters organizmas yra infekuotas ŽPV.

ŽPV yra dažnėjanti infekcija tarp jaunų moterų, todėl šis tyrimas rekomenduojamas moterims nuo 25  metų. Žinojimas, ar turite ŽPV, dėl kurio kyla didelė gimdos kaklelio vėžio rizika, reiškia, kad kartu su savo gydytoju galima nuspręsti, kokių tolesnių sveikatos priežiūros veiksmų imtis.

Tik profilaktika ir meilė sau yra patikimiausias ginklas prieš ŽPV virusą. Rūpinkitės savo sveikata ir nedelskite pasinaudoti šiuolaikinės medicinos galimybėmis. Mūsų laboratorijoje galite atlikti PAP, ŽPV tyrimus ar jų rinkinį. Rūpinkitės savo, o taip pat ir draugių, mamų ar dukrų sveikata, paskatinkite jas išsitirti taip pat!

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.