Kaip užkirsti kelią nosies sausumui ir atrofijai?

Nosies gleivinės išsausėjimas yra vienas dažniausių simptomų, su kuriuo susiduriama bet kuriame amžiuje – tiek sergant infekcinėmis ar uždegiminėmis nosies ligomis, tiek dėl nepalankių aplinkos veiksnių ir netinkamo gyvenimo būdo.

Įprastai nosies gleivinės sausumą sukelia didelė dulkių koncentracija ore, organizmo reakcija į alergenus ir žema oro drėgmė, todėl varginantis simptomas gali pasireikšti bet kuriuo metų laiku (ypač – šildymo sezonu ir siaučiant alergijoms). Nosies džiūvimą išprovokuoja ir rūkymas, nepakankamas skysčių vartojimas, per dažnas nosies pūtimas, nevisavertė mityba, tam tikrų medikamentų vartojimas.

Negydomas nosies gleivinės sausumas gali pažeisti nosies gleivinę, išsivystyti į slogą, atrofinį rinitą (sukeliantį nosies struktūrų atrofiją) bei kitas ligas. Dėl to į nosies išsausėjimą svarbu nenumoti ranka ir imtis gydomųjų priemonių vos pajutus pirmuosius simptomus. Savalaikis gydymas ne tik padės lengvai suvaldyti nosies gleivinės sausumą, tačiau ir leis išvengti rimtesnių nosies gleivinės sutrikimų.

Naudokite oro drėkintuvą

Optimali įkvepiamo oro drėgmė yra svarbi, kad išlaikytume nosies kanalų drėgnumą ir išvengtume nosies išsausėjimo, užgulimo.

Ideali patalpų drėgmė svyruoja nuo 30 iki 50 procentų. Jei jūsų namams būdingas sausas oras (pavyzdžiui, dėl oro kondicionavimo ar šildymo), – verta įsirengti oro drėkintuvą. Tačiau svarbu atminti, jog per didelis oro drėgmės lygis gali tik dar labiau pabloginti nosies gleivinės simptomus, todėl svarbu reguliariai patalpų drėgmę matuoti higrometru.

Išbandykite garų voneles

Jeigu namuose neturite oro drėkintuvo – nosies gleivinės drėgmę galite padidinti išbandydami garų voneles. Į dubenį įpilkite karšto vandens ir apsidengę galvą rankšluosčiu kiekvieną vakarą pakvėpuokite garais apie 10-15 minučių. Įsitikinkite, kad vanduo nėra per karštas, kitu atveju karšti garai gali pažeisti odos barjerą. Taip pat nosies išsausėjimą galite sumažinti apsilankę pirtyje ar keletą minučių pagulėję karštoje vonioje, į vandenį įlašinę eterinio aliejaus (pavyzdžiui, eukalipto ar pušų).

Nosį valykite drėgnomis servetėlėmis

Jaučiant nosies išsausėjimą ir dirginimą, verta su savimi turėti natūralių, bekvapių drėgnų servetėlių (pavyzdžiui, skirtų kūdikiams). Jos padės išvalyti ir sudrėkinti nosį, nepažeidžiant gleivinės (skirtingai, nei naudojantis sausomis servetėlėmis)

Gerkite daugiau skysčių

Nosies gleivinę svarbu drėkinti ne tik iš išorės, tačiau ir iš vidaus. Jei per dieną išgeriate nepakankamą kiekį vandens ar kitų skysčių, organizmo audiniai sausėja, įskaitant nosies gleivinę. Lengviausias būdas išlaikyti organizmo drėgmę – visos dienos metu nedideliais kiekiais gurkšnoti vandenį kaskart, vos pajutus troškulį.

Ribokite rizikos veiksnius

Jei jus reguliariai vargina nosies sausumas, svarbu išsiaiškinti to priežastis ir riboti rizikos veiksnius. Pavyzdžiui, atsisakykite rūkymo ir venkite buvimo patalpose, kuriose yra rūkoma. Venkite medikamentų, kurie sukelia nosies išsausėjimą (pavyzdžiui, antihistamininių, dekongestantų klasės vaistų). Alergijų sezonu venkite kontaktavimo su alergenais. Sumažinkite naudojamas chemines priemones buityje (rinkitės ekologiškas, kuo natūralesnės sudėties). Užtikrinkite sveiką mitybą, vartodami kuo daugiau šviežių vaisių, uogų ir daržovių. Venkite aštraus maisto, ribokite kofeino ir alkoholio suvartojimą.

Naudokite gleivinę drėkinančius produktus

Nosies gleivinę galite sudrėkinti naudodami natūralius kokosų, sezamų, alyvuogių, migdolų, alijošiaus aliejus (pirštu sutepkite nosies gleivinę pasirinktu aliejumi ar jų mišiniu). Galima rasti rekomendacijų, jog gleivinės drėkinimui tinka ir paprastas vazelinas, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad vazelino sudėtyje yra mineralinių aliejų, kurių ilgalaikis vartojimas gali pakenkti kvėpavimo takams.

Vis tik efektyviausiai nosies gleivinę sudrėkinsite ir nuraminsite naudodami specialius medicininius nosies lašus, purškalus ar tepalus, kurių sudėtyje yra natūralių nosies gleivinės drėgmę ir gijimo procesus užtikrinančių veikliųjų medžiagų.

Rinopanteina Plus“ nosies purškalo sudėtyje yra kryžminių jungčių hialurono rūgšties, D-pantenolio, kurie sutepa gleivinę, palaiko jos hidrataciją ir elastingumą, skatindami epitelio atsinaujinimo procesus. Sudėtyje taip pat esantis biotinas, vitaminas A ir E pagreitina nosies gijimo procesus ir sumažina pažeidimų riziką. „Rinopanteina“ nosies lašai ir nosies tepalas, pripildyti D-pantenoliu ir vitaminu A, skatina gleivinės atsinaujinimą, gijimą, apsaugo nuo pažeidimų ir efektyviai palaiko drėgmę. „Rinopanteina“ produktų sudėtyje nėra nosies gleivinę dirginančių aromatų ar eterinių aliejų, todėl jie yra tinkami reguliariam naudojimui.

Nuotraukos: gamintojų, pexels.com

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.