5 būdai, kurie padės veiksmingai suvaldyti refliuksą

Rūgštinis refliuksas yra šiuolaikinės visuomenės „rykštė“: dėl intensyvaus gyvenimo būdo, netinkamos mitybos, piktnaudžiavimo alkoholiu, nikotinu ir kofeinu „skrandžio graužimo“ arba rėmens simptomus epizodiškai patiria bene kiekvienas žmogus. Tuo tarpu vienas dažniausių virškinimo trakto sutrikimų – gastroezofaginio refliukso liga (GERL) – paliečia apie 20 procentų gyventojų.

Sergant refliukso liga, dažniau kaip du kartus per savaitę patiriamas skrandžio rūgšties atpylimas, graužimo, deginimo pojūtis nuo stemplės iki gerklės ar nosiaryklės, kartumo, rūgštumo skonis burnoje. Ligai progresuojant, pasireiškia ir netipiniai simptomai, kaip sausas kosulys, gerklės, krūtinės skausmas, balso kimimas, pasunkėjęs ar skausmingas rijimas bei kiti.

Refliukso ligos išsivystymą lemia daugybė priežasčių: nuo genetikos iki gyvenimo būdo įpročių. Yra žinoma, jog didesnė refliukso rizika yra būdinga žmonėms, patiriantiems lėtinį stresą ir nuovargį, turintiems antsvorio ar sergantiems nutukimu, dažnai vartojantiems mikrobiotą išbalansuojančius medikamentus, nesilaikantiems tinkamos mitybos įpročių.

Šiltuoju metų sezonu refliuksas gali paaštrėti

Pastebima, jog daliai žmonių refliuksas paūmėja šiltuoju metų laiku. Tai siejama su pakitusiu dienos režimu, mitybos įpročiais. Ilgi vasaros vakarai, dažni piknikai ir išvykos į gamtą su artimaisiais, kada dažniau mėgaujamės „sunkiu“ maistu ir įvairiais gėrimais, paaštrina rėmens simptomus. Tačiau tai nereiškia, jog turėtume save atriboti nuo vasaros malonumų – laikydamiesi tam tikrų taisyklių, galime lengviau suvaldyti refliuksą.

  • Ribokite maisto produktus, didinančius skrandžio rūgštingumą

Nors ne visiems žmonėms tie patys produktai skatina refliuksą, specialistai pataria atkreipti dėmesį į maisto produktus, didinančius skrandžio rūgštingumą, kadangi tai yra vienas iš veiksnių, didinančių refliukso simptomų paūmėjimo riziką.

Skrandžio rūgštingumą didina keptas, riebus, aštrus maistas; mėsa, pieno produktai, citrusiniai ir kiti rūgštūs vaisiai, rūgščios uogos, šokoladas, pipirmetės, mėtos, pomidorai ir jų patiekalai, agurkai, ridikėliai, krienai, pipirai, česnakai, svogūnai, žemės riešutai, saulėgrąžos, patiekalai su actu. Taip pat rūgštingumą skatina įvairūs rūgštūs gėrimai: citrusinių vaisių sultys, saldinti gazuoti gėrimai, kava ir kiti.

Vietoje riebaluose kepamo maisto, rinkitės ant grotelių ar orkaitėje keptus, virtus arba troškintus maisto produktus. Pomidorus keiskite morkomis, pupelėmis ir kitomis „švelnesnėmis“ daržovėmis. Gazuotus, rūgščius gėrimus keiskite vandeniu, žolelių arbata.

Vartokite daugiau maisto produktų, kurie mažina skrandžio rūgštingumą. Pavyzdžiui, bananų, arbūzų, avokadų, melionų, kokosų vandens, švelnaus skonio sriubų, virtų daržovių (bulvių, moliūgų, burokėlių). Taip pat į racioną galima įtraukti moliūgų sėklų, migdolų, anakardžių, graikinių ir pekano riešutų, sezamo sėklų. Geriausia vartoti šiltą, o ne šaltą ar karštą maistą.

  • Laikykitės tinkamo mitybos režimo

Kaip jau minėjome, kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai reaguoja į produktus, didinančius skrandžio rūgštingumą. Pavyzdžiui, vieniems žmonėms refliuksą gali iššaukti pieno produktai, kitiems – šokoladas, dar kitiems – česnakai ar svogūnai. Kad atpažintumėte, koks maistas dirgina jūsų skrandį, pradėkite rašyti mitybos dienoraštį, kuriame užfiksuotumėte maistą, paskatinantį refliuksą.

Stenkitės valgyti reguliariai, dažnai ir nedidelėmis porcijomis. Valgykite ne vėliau kaip likus 3 valandoms iki miego. Praktikuokite sąmoningą valgymą – valgykite iš lėto, sėdėdami kuo įmanoma tiesiau. Po valgio pasistenkite pajudėti – pavyzdžiui, išeikite pasivaikščioti.

Taip pat atidžiai stebėkite, ar kasdien išgeriate pakankamą kiekį vandens. Stenkitės visą dieną gurkšnoti vandenį nedideliais kiekiais – tokiu būdu lengvai išvengsite organizmo dehidratacijos, kuri didina refliukso tikimybę.

  • Ribokite alkoholio, nikotino vartojimą

Alkoholis ir nikotinas daugeliui žmonių paskatina skrandžio rūgštingumo padidėjimą. Alkoholis rūgština organizmą ir atpalaiduoja apatinę stemplės dalį, didindamas rėmens riziką. Tyrimai rodo, kad refliuksą ypač iššaukia raudonas vynas, alus ir kiti gazuoti alkoholiniai gėrimai.

Tuo tarpu nikotinas atpalaiduoja vožtuvą tarp stemplės ir skrandžio, taip pat padidindamas rėmens riziką. Stenkitės atsisakyti rūkymo bei vengti buvimo patalpose, kuriose yra rūkoma.

  • Stiprinkite imuninę sistemą

Esant nusilpusiam imunitetui, refliukso simptomai paaštrėja. Kad palaikytumėte stiprų imunitetą, svarbu išlaikyti optimalų kūno svorį, derinti darbo ir poilsio režimą, pakankamai miegoti, kasdien leisti laiką gryname ore, užsiimti fiziniu aktyvumu, valdyti stresą, nerimą ir įtampą, kiek įmanoma riboti mikrobiotą išbalansuojančių medikamentų (pavyzdžiui, antibiotikų, priešuždegiminių vaistų) vartojimą.

  • Vartokite saugius medikamentus

Daugeliu atveju refliukso kontrolei tereikia palaikyti sveikus gyvenimo būdo įpročius, derinant su skrandžio rūgštingumą mažinančių nereceptinių vaistų vartojimu. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog tam tikri antacidiniai vaistai gali skatinti vidurių užkietėjimą ar viduriavimą, ypač, jei yra vartojami per dažnai.

Specialistai rekomenduoja rinktis antacidinius vaistus, kuriuose yra magnio. Šios medžiagos ne tik neutralizuoja skrandžio rūgštingumą, tačiau ir padeda išvengti šalutinių virškinimo trakto simptomų.

Gastrotuss sirupas bei kramtomos tabletės nuo refliukso, kurių sudėtyje yra magnio alginato – puikus pasirinkimas siekiant sumažinti refliukso simptomus, išvengiant nemalonių virškinimo trakto šalutinių poveikių. Gastrotuss mechaniniu būdu sukuria barjerą, kuris neleidžia skrandžio turiniui bei rūgštims kilti aukštyn, tuo pačiu nepaveikia virškinimui reikalingų skrandžio skysčių, todėl nesutrikdo virškinimo proceso. Gastrotuss vaistai yra tinkami suaugusiems ir vyresniems kaip 12 metų vaikams.

Nuotraukos: gamintojų, pexels.com

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.