Gydytoja dermatologė: dėmesys savo odai prasideda nuo šypsenos

„Raskite, susikurkite ritualų, kad odos priežiūra būtų malonumas, o ne kasdienė prievolė. Kelios minutės ryte ir vakare, trumpas žvilgsnis ir šypsena sau veidrodyje – nesvarbu, kokios nuotaikos esi, sergi ar esi sveikas – tai padeda sutelkti dėmesį ir pozityvias mintis. Taip pat paskatina dalį meilės, kurią skiriame kitiems, padovanoti savo odai, saugančiai ir puošiančiai mus labiau nei bet kuris drabužis. Metas grąžinti sau skolą“, – savo pacientams sako gydytoja dermatovenerologė, VU Medicinos fakulteto docentė dr. Rūta Gancevičienė.

Gydytojo dermatovenerologo konsultacijų dėl įvairiausių pokyčių odoje reikia ir žmonėms, gyvenantiems su vėžio diagnoze (tokių Lietuvoje yra apie 100 tūkst.). Onkologinė liga ir skiriamas gydymas dažnam sukelia nemalonių odos reakcijų, pradedant sausumu, paraudimu, jautrumu šviesai, baigiant įvairiais išbėrimais.

„Onkologinį pacientą, kaip ir kiekvieną iš mūsų, gali ištikti įvairūs odos susirgimai. Tačiau jo oda dėl ligos ir jai gydyti skiriamų vaistų, dėl pasikeitusios odos ir viso organizmo gynybinės imuninės sistemos veiklos tampa itin jautria, nemoka greitai sureaguoti ir kovoti su jai tenkančiais iššūkiais. Dažnu atveju odos susirgimai būna intensyvesni, greičiau progresuoja, sunkiau pasiduoda gydymui“, – sako doc. dr. R. Gancevičienė ir pasidalina patarimais, kaip rūpintis ir puoselėti tiek sveiką, tiek sergančią odą.

„Jei vaizdas veidrodyje patinka, diena, atrodo, šviesesnė, norisi toliau laikytis medikų rekomendacijų“, – pastebi doc. dr. R. Gancevičienė. Mato Gancevičiaus nuotr.


Odos problemas gali sukelti daugybė priežasčių

Priklausomai nuo vėžio lokacijos, stadijos ir gydymo būdo pacientus gali varginti skirtingos odos problemos. Pavyzdžiui, taikant spindulinę terapiją, gali atsirasti odos uždegimo požymių, į aknę panašių bėrimų, oda gali parausti, skaudėti, niežėti, pleiskanoti, spinduliuotuose plotuose gali pasitaikyti pigmentacijos pokyčių ir kt. Baigus šį gydymą oda gali ir toliau likti jautresnė, sausesnė, pigmentuota. Odą stipriai veikia ir chemoterapija, ją kartais gali lydėti pašalinės nepageidaujamos uždegiminės odos reakcijos. Doc. dr. R. Gancevičienė pabrėžia, kad tokiais atvejais reikėtų konsultuotis tiek su gydančiu gydytoju, tiek ir su gydytoju dermatovenerologu. Norint įvertinti paciento odos būklę, diagnozuoti problemą ir rasti sprendimą gydytojui dermatologui nepakanka pojūčių ir požymių apibūdinimo žodžiu, būtina pamatyti pacientą ir odos išbėrimus, kartais pasitelkti kitas diagnostines priemones, pavyzdžiui, dermatoskopiją, atlikti tam tikrus tyrimus. Juk pacientą gali užklupti ir bet kuris odos išbėrimas, nebūtinai susijęs su onkologine liga ar nepageidaujamu vaistų poveikiu. Pavyzdžiui, gali pasitaikyti grybelinis odos ar nagų susirgimas, virusiniai išbėrimai, didesnė rizika atsirasti infekcinėms ligoms, gali išryškėti tokios genetiškai „koduotos“ ir vėžio „išprovokuotos“ ligos, kaip žvynelinė ar plokščioji kerpligė. Tai gali būti ir kontaktinis dermatitas dėl aplinkos dirgiklių – priežasčių, dėl kurių gali kilti odos problemų, yra tiek daug!

„Turbūt kiekvienas žinome, ką reiškia uždegiminė odos reakcija, kurią gali sukelti kosmetika ar odos priežiūros priemonės, vaistai, kontrastinės medžiagos ir t.t. Gali atsirasti įvairių odos darinių – odos „išaugėlių“, papilomų, seborėjinių keratozių, naujų apgamų, kurie neretai kelia rūpestį – ar tai tikrai gerybinis odos darinys? Todėl ir svarbu laiku diagnozuoti ir gydyti odos pakitimus“, – pabrėžia gydytoja.

Be ligų dar yra daug odos būklių, lydinčių pacientą jo sveikimo keliu. Tai gali būti ir odos sausumas, jautrumas, niežėjimas, odos, ypač veido, raudonavimas ir kaitimas.

„Tai labai varginantys pojūčiai, su kuriais tenka gyventi kiekvieną dieną. Moterims dažniausiai tai itin aktualu, tad neretai prireikia pakoreguoti savo kosmetinės turinį, pakeisti ilgą laiką naudotus ir pamėgtus kremus, makiažo priemones. Kai kurie vaistai sukelia kraujagyslių reakciją, odos kaitimą, paraudimą, į aknę panašius išbėrimus. Jei tai vyksta veido srityje, tenka šias problemas maskuoti. Sausa oda visada jautresnė, ją gali niežėti, tačiau niežėjimo priežastis gali būti ir tam tikri vartojami vaistai“, – priežastis vardijo doc. dr. R. Gancevičienė.

Beveik visuomet greta paskirto gydymo odai drėkinti ir niežėjimui mažinti rekomenduojami tepami emolientai – odos priežiūros priemonės, skirtos būtent įjautrintai, sausai, sergančiai odai. Emolientų sudėtyje vengiama kvapų, parenkami kuo saugesni konservantai ir pagal poreikį pridedama papildomų ingredientų (pavyzdžiui, odos niežėjimą mažinančių, odos paviršiaus lipidus atstatančių, švelninančių uždegimo požymius ir kt.).

Sergant onkologine liga padidėja ir antrinės bakterinės ar grybelinės infekcijos atsiradimo odoje rizika, gali pasitaikyti tam tikrų išbėrimų su šašeliais, pūlinėlių, uždegimų apie plauko maišelį, į aknę panašių išbėrimų.

„Svarbu žinoti, kad onkologinio paciento oda būna jautresnė šviesai, ultravioletiniams saulės spinduliams, ji daug greičiau „nudega“ saulėje, todėl, jeigu planuojam mėgautis saule, patariama nepamiršti ir apsauginių saulės kremų su aukštu SPF faktoriumi (SPF 50+)“, – priminė pašnekovė.

Kiekvienam – individuali priemonė

Suprantama, kad vėžio diagnozė yra didelis sukrėtimas. Visgi pradėjus gydymą, svarbu ne tik jo rezultatai, bet ir komfortiška kasdiena.

„Neretai, vos pagerėjus savijautai, pacientai (ir ypač pacientės) vėl nori jaustis patraukliomis, „kaip visada“. Jei vaizdas veidrodyje patinka, diena, atrodo, šviesesnė, norisi toliau laikytis medikų rekomendacijų (daugelis tyrimų įrodo, kad gera nuotaika ir optimizmas prisideda prie geresnių gydymo rezultatų). Pagaliau artimieji, šeima taip pat gyvena sergančiojo nuotaikomis, tad matyti besišypsantį mylimą žmogų – jiems didžiausia dovana“, – kalbėjo pašnekovė.

Doc. dr. R. Gancevičienė pabrėžia, kad odos priežiūrai reikia ne daug laiko, o vidinio nusiteikimo ir įpratimo. Žinoma, negalima tikėtis staigių rezultatų, tačiau kartą atradus sau tinkamas naujas priemones oda „susipranta“ ir pradeda veikti pagal jai duotus naujus impulsus. Tuomet pasirinktos „rutinos“ rezultatai jau užtikrinti.

Oda, gydytojos teigimu, yra nuostabus organas – turi atmintį ir gali atsinaujinti. Modernios odos priežiūros priemonės dažniausiai pasižymi kombinuotu poveikiu (ne tik drėkina, bet ir saugo nuo žalingos aplinkos, švelnina uždegimo požymius, padeda odos paviršiaus ląstelėms greičiau regeneruoti, saugo nuo saulės spindulių; jose gali būti pridėta specialių pigmentų, maskuojančių odos raudonį, pigmentines dėmes, greitinančių į aknę panašių spuogų gijimą), o tai padeda ne tik sveikai prižiūrėti odą, bet ir pagražinti estetinį jos vaizdą, paslėpti nuovargio ženklus.

„Pasirinktas serumas veidui, šiek tiek skaistalų, maskuojantis bei akių pieštukas – net praradus blakstienų grožį – suteiks moters veidui žavesio, pasitikėjimo savimi ir džiugesio aplinkiniams. Nereikia ieškoti specializuotos odos priežiūros ar kosmetikos linijos, skirtos onkologiniams pacientams. Kiekvienas atvejis individualus – tiek sveikai, tiek sergančiai moteriai. Todėl aš visada sakau – geriau mažiau, bet tinkamų, kokybiškų priemonių“, – patarė doc. R. Gancevičienė.

Paprastai tokių priemonių reikia ieškoti vaistinėse ir rinktis skirtas jautriai, sausai, linkusiai į uždegimus ar raustančiai odai, su kuo mažiau pridėtinių kvapų ir konservuojančių medžiagų. Vienas tokių pavyzdžių – „Laboratoires SVR“ priemonės. Renkantis naują liniją patartina iš pradžių įsigyti mažesnių pakuočių, kad įsitikintumėte, ar produktas tinka, nedirgina odos. Perkant didesnę pakuotę geriau rinktis priemonę su dozatoriumi, nes ji yra saugesnė ilgiau naudojant.

„Jei veido oda rausta, kaista, pastebimi rožinės požymiai, pasitarę su gydytoju ar vaistininku, ieškokite būtent tam skirto kremo. Itin sausai kūno ar veido odai tiktų priemonės, kuriose yra šlapalo, mažinančio uždegimą, pleiskanojimą bei niežėjimą. Jei atsirado į aknę panašių išbėrimų, pagal jų pobūdį galima pasirinkti prausiklį ir kremą, gerinantį būklę ir drėkinantį odos paviršių. Tačiau, jei išbėrimai plinta, odos būklė ne gerėja, o prastėja – būtina kreiptis pagalbos į gydytoją dermatologą“, – rekomendavo specialistė.

Ne tik prižiūrėti, bet ir papuošti

Kasdienės odos priežiūros taisyklės tiek sergančiam, tiek sveikam žmogui – beveik tokios pačios. Pirmiausia – odos švara (vakarinis odos prausimas švelniu, odą tausojančiu prausikliu). Antroji konstanta – odos apsauga ir drėkinimas. Pasiteisina vadinamoji 3 minučių taisyklė: nuprausus odą, kol ji dar šiek tiek drėgna – švelniai sutepti drėkinamuoju kremu ar losjonu, pridedant odos susirgimui gydyti skirtų vaistų, jei tokių prireikia. Taip emolientas geriau patenka į odą, išsaugoma prausimosi drėgmė. Ir tik po to seka trečiasis žingsnis – odos puošimas, gražinimas, dekoratyvios kosmetikos naudojimas.

„Neretai pacientės, turėdamos per daug veido priežiūrai skirtų priemonių, pasimeta, nebeaišku, nuo ko pradėti. Joms atrodo, kad bet kuris kremas nebepadeda, dirgina, oda pavargsta. Tokiu atveju odos puoselėjimas tampa nuobodžiu, varginančiu darbu, neteikiančiu jokio malonumo. Galima turėti pačių prabangiausių priemonių, tačiau jei nesusikursi savo grožio ritualo, nerasi laiko sau, prarasi tikėjimą savimi, jos bus bevertės“, – įsitikinusi pašnekovė, kuri ir pati stengiasi laikytis požiūrio – mažiau, bet kokybiškiau. Jos rankinėje interviu dieną buvo tik pudra „nosies galiukui“ papudruoti ir lūpų balzamas.

„Tik vakare, kai noriu pasipuošti, mėgstu ryškiai pasidažyti lūpas. Kiekvienai moteriai, nepaisant ligos, amžiaus, reikia nebijoti subtiliai išryškinti tai, kas moteriška ir patrauklu. Juk moterys puošia ne tik save. Mes turime puošti ir tuos, su kuriais esame, kuriuos mylime, su kuriais dirbame. Būkime ir sveikos, ir gražios! Be to, atminkite, kad nesate vienos su liga. Greta jūsų visada yra artimieji, draugai, gydantys gydytojai, norintys ir galintys jums padėti“, – reziumavo doc. dr. R. Gancevičienė.

Giedrė Petkevičė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.