KRŪTŲ REKONSTRUKCIJOS APŽVALGA

Krūties vėžio diagnozė, krūties netekimas per operaciją – tai labai sunkūs išgyvenimai, sukrečiantys net ir psichologiškai tvirtą moterį.

Žinoma, kad praradus krūtį (ar krūtis) moterims sutrinka savo kūno, moteriškumo suvokimas, krenta savivertė, gali apimti depresija, nukenčia šeimyninis gyvenimas. Tokioje situacijoje gali padėti rekonstrukcinė krūties operacija. Nors ji ir neatkuria krūties kaip funkcionuojančio organo, moterys po jos vėl gali džiaugtis ankstesne išvaizda, drąsiai apsivilkti paplūdimyje maudymosi kostiumėlį, darbe ar sporto salėje nebesijaudinti, kad pasilenkus iš liemenėlės iškris išorinis krūties protezas.

Yra daugybė krūties rekonstrukcijos apibrėžimų. Iš esmės, tai – krūties tūrio ir formos atkūrimas, jeigu reikia, rekonstruojant ir trūkstamus aureolę bei spenelį. Atkurta krūtis tūri būti estetiška, kiek įmanoma panašesnė į kitą, sveikąją, krūtį.

Beje, ką labai svarbu žinoti – moksliškai įrodyta, kad rekonstrukcinė krūties operacija nepadidina krūties vėžio atsinaujinimo rizikos.

Krūties atkūrimo metodai

Krūties atkūrimo metodai yra skirstomi į dvi pagrindines grupes: autologinė rekonstrukcija (pačios pacientės audiniais) ir implantais. Gali būti taikoma ir kombinuota rekonstrukcija, kai krūčiai atkurti panaudojami ir savi audiniai, ir implantas.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centre, kaip ir visame pasaulyje, dažniausiai atliekamas mikrochirurginis pilvo apatinės dalies audinių lopo persodinimas. Nedidelei daliai pacienčių krūtis atkuriama pasuktiniu nugaros plačiojo raumens lopu, dažniau – kartu su silikono implantu.

Koks metodas tinka konkrečiai pacientei? Jeigu pacientė pageidauja krūties (o ypač abiejų krūtų) rekonstrukcijos pilvo apatinės dalies lopu, ji turi turėti tam tikslui medžiagos – pilvuką. Tokiu atveju tarsi nušaunami du zuikiai: ir atkuriama krūtis, ir pilvukas tampa plokščias kaip po estetinės pilvo plastikos operacijos.

Implantu krūtis rekonstruojama dažniausiai tada, kai pacientė nori trumpesnės, paprastesnės operacijos be papildomų pooperacinių randų kitose kūno srityse, yra labai liekna, todėl ribotos galimybės panaudoti pačios pacientės audinius,  kai pacientei vienu metu reikia atkurti abi krūtis, ypač kai atliekama profilaktinė mastektomija BRCA genų mutacijų atvejais.

Ne visada krūties rekonstrukciją yra saugu arba techniškai įmanoma atlikti implantu vienos operacijos metu. Jeigu yra visiškai pašalinta krūtis, o pacientė pageidauja tik rekonstrukcijos implantu, taikoma dviejų etapų krūties rekonstrukcija: per pirmą operaciją patalpinamas audinių plėtiklis – ekspanderis. Per kelis mėnesius į jį reguliariai kas 3-4 savaites suleidžiama po 40-100 ml fiziologinio tirpalo, ir taip krūties srities oda ištempiama tiek, kad per antrą operaciją ekspanderį būtų galima pakeisti numatyto tūrio nuolatiniu implantu.

Naudojami tik patikimų gamintojų implantai

Krūties rekonstrukcijoje pasaulyje labiausiai paplitę anatominės (lašo) formos silikonu užpildyti krūtų implantai. Tokius naudojame ir VULSK Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centre. Jų gamybos technologija dabar tiek ištobulinta, kad labai sumažėjo ne tik didžiausią nerimą pacientėms keliančio implanto plyšimo atvejų skaičius, bet ir kitų komplikacijų.

Lietuvoje taip, kaip ir Vakarų pasaulyje, krūtų rekonstrukcijos operacijoms naudojami tik žinomų ir patikimų gamintojų implantai, pvz., MENTOR ( JAV), POLYTECH (Vokietija). Skirtingų gamintojų produktai skiriasi. POLYTECH siūlo ir poliuretanu dengtus krūtų implantus, kurie, kaip teigia literatūros šaltiniai, pasižymi mažesniu implanto kapsulės kontraktūros dažniu – vienos iš dažniausiųjų su implantais susijusių komplikacijų. „B-lite“ implantų svoris dėl jų sandaros ypatumų trečdaliu mažesnis. Tai – svarbu, nes pacientės, pakilnojusios implantų pavyzdžius, neretai nustemba, kad jie tikrai nėra besvo- riai, kaip kartais klaidingai įsivaizduojama.

Krūties atkūrimo inovacijos

Paskutiniais metais visose medicinos srityse atsirado įvairiausių naujovių. Neaplenkė jos ir krūtų rekonstrukcijos.

Daliai pacienčių krūtų rekonstrukcija po spenelį (NSM) arba odą (SSM) tausojančios mastektomijos atliekama implantą patalpinant ne įprastoje vietoje – po didžiuoju krūtinės raumeniu, o virš jo. Taip implantas atsiduria anatomiškai teisingoje padėtyje, nes pieno liauka išsidėsčiusi virš didžiojo krūtinės raumens, o ne po juo. Didžiausias šio metodo privalumas – po operacijų pacientės gerokai mažiau skundžiasi skausmu, teigiama, kad pasiekiama estetiškai geresnių rezultatų, be to, nėra po raumeniu patalpintiems implantams būdingų komplikacijų.

Autologinei krūtų rekonstrukcijai lopais buvo pasiūlyta naujų, alternatyvių pilvo apatinei daliai vietų lopui paimti: iš šlaunų vidinio (PAP) ar išorinio paviršiaus (ALT), iš nugaros (MS LD). Tam, kad nereikėtų naudoti implanto kartu su pasuktiniu plačiojo nugaros raumens lopu, pastarojo tūris gali būti padidintas suleidžiant į jį pacientės riebalų, nusiurbtų iš pilvo sienos ar šlaunų srities.

Gerų rezultatų pasiekta atkuriant krūtis po mastektomijų naudojant BRAVA sistemą (sukuriant vakuumą ištempiama krūties srities oda) kartu su lipofilingu (pacientės riebalų injekcijomis). Taip keliais etapais galima visiškai atkurti nedidelio dydžio krūtis nenaudojant nei lopo, nei implanto.

Specialistų nuomonė apie poliuretanu dengtus krūtų implantus

Prof. Mario Pelle Ceravolo (Italija),
Plastikos chirurgas, Padujos universiteto profesorius, Tarptautinės medicinos akademijos narys

„Implantai su poliuretanu turi tiek daug privalumų, kiek neturi jokie kiti. Kai nori pasiekti gerų rezultatų, būtina naudoti poliuretanu dengtus implantus“.

Gyd. Constantin Stan
Galvos ir kaklo chirurgas, plastikos chirurgas, Prancūzijos estetinės chirurgijos draugijos,
Tarptautinės Estetinės ir plastinės chirurgijos draugijos (ISAPS) narys

„Implantus su poliuretanu pradėjau naudoti maždaug prieš dešimtmetį. Šiandien esu panaudojęs daugiau nei 4 000 poliuretanu dengtų implantų. Jeigu viena iš mano dukterų arba žmona ateitų pas mane ir paklaustų, aš rekomenduočiau tik poliuretanu dengtus implantus, tai sakau ir savo pacientams. Jeigu tokių implantų nebegamintų, nebeužsiimčiau krūtų didinimo operacijomis. „Microthane“ implantai – tai visai kita filosofi Poliuretanu dengti implantai ne tik sumažina kapsulės kontraktūros riziką. Jie užtikrina formą, stabilumą. Visa tai atradau naudodamas poliuretanu dengtus implantus, kuriuos gamina „Polytech“, vienintelis jų gamintojas.“

Gyd. Alexis Verpaele (Gentas, Belgija)
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, Tarptautinės estetinės ir plastinės chirurgijos
draugijos (ISAPS) narys

„Priežastys, kodėl pasirinkau poliuretanu dengtus implantus: jie puikiai įsideda, su jais krūtys atrodo natūraliau. Su šiais implantais mažesnė kapsulės kontraktūros rizika.“

Gyd. Luisa Magalhaes Ramos (Lisabona, Portugalija)
Plastinės, rekonstrukcinės irestetinės chirurgijos gydytoja

„Šiuo metu dirbu su poliuretanu dengtais implantais, nes net ir po vienų ar dviejų metų rezultatai išlieka tokie patys, kaip ir pradžioje.“

Gyd. Mario Mandahna (Portugalija)
Portugalijos Plastinės, rekonstrukcinės ir estetinės chirurgijos asociacijos narys

„Daugeliui pacientų tai yra geresnis pasirinkimas dėl mažesnės komplikacijų rizikos, be to, jie yra patogūs. Manau, kad tai yra geriausias pasirinkimas šiuo metu!“

MED. DR. NERIJUS JAKUTIS,
VUL SANTAROS KLINIKOS PLASTINĖS IR REKONSTRUKCINĖS CHIRURGIJOS CENTRO VADOVAS

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.