Kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą ir sustiprinti kūną, pasibaigus gydymui?

Po šešiolikos chemoterapijų turėjau krūtį tausojančią operaciją. Dar ligoninėje man parodė keletą pratimų, kuriuos lengvai galėčiau atlikti namuose. Tačiau grįžusi namo, ėmiau ieškoti daugiau informacijos, kas padėtų greičiau atstatyti ranką, iš kurios pažasties buvo pašalinta dalis limfmazgių. Pasirinkau britų onkologijos instituto specialistų susistemintas rekomendacijas ir pratimų vaizdo įrašus, kurie buvo sužymėti savaitėmis – nuo 0–3, nuo 3–6. Pratimus dariau kasdien, po kelis kartus ir ranka labai greitai atsigavo, praktiškai dingo pooperaciniai skausmai ir tempimo jausmas. Po šešių savaičių man jau norėjosi kažko daugiau, ne tik pratimų, nes pajutau, kad vis dažniau apima liūdnos mintys, kūnas pavargęs, įsitempęs, sudirgęs, skauda sąnarius, pradėjau nebemiegoti naktimis. Taip į mano gyvenimą pirmuosius žingsnius ėmė žengti kuksando – praktika, kuri apjungia kvėpavimą, judesį, meditaciją ir mitybą.

2023 m. kuksando tapo LR Sveikatos sistemos dalimi, priskirta papildomosios ir alternatyviosios medicinos Rytų medicinos paslaugų grupei. Kuksando specialistai yra licencijuojami, jiems taikomi itin aukšti žinių ir gebėjimų reikalavimai.

Apie šią palyginti naują praktiką Lietuvoje kalbuosi su kuksando meistre Toma Kumžiene. Toma pirmąsyk kuksando praktiką atliko 2005 metais Himalajuose, kur susipažino su garsiuoju meistru Jin Mok. 2021 metais Tomai suteiktas kuksando meistro titulas.

„Praktikai sugaištos valandos grįžta su kaupu – stipresniu kūnu, žvalumu, dėmesio koncentracija, energija, proto ramybe ir gyvenimo džiaugsmu“, – sako kuksando meistrė T. Kumžienė. Enrikos Paulauskienės nuotr.

 

Kaip kuksando gali padėti tokioms kaip aš?

 Įtampa, pyktis, nerimas, baimė Rytuose vadinami karščiu, kurį reikia suvaldyti – nuleisti žemyn. Neigiamos emocijos, pakilusios aukštyn spaudžia krūtinę, neleidžia atsipalaiduoti, ilsėtis ir sveikti. Kuksando kvėpavimo mokykla, meditacijos ir fiziniai pratimai tą karštį nuleidžia ir atkuria energijos cirkuliaciją. Pratimai, derinami su kvėpavimu, ypatingai gerai išjudina sąnarius, atpalaiduoja įsitempusius raumenis. Be jokios abejonės, labai svarbu tokius pratimus aptarti su gydytoju, išsiaiškinti, kada galima pradėti mankštintis, ypač jei buvo atlikta operacija. Darant bet kokį kuksando pratimą būtina ypatingai klausytis savęs, pratimai neturi sukelti nemalonių pojūčių ar skausmo. Kuksando išmoko teisingo prigimtinio kvėpavimo, kuris, derinamas su tausojančiais judesiais, akupresūra bei mityba padeda atkurti energijos cirkuliaciją. Diafragminis kvėpavimas nuramina kamuojančias mintis, nerimą, atpalaiduoja, žmogus greičiau užmiega, prabunda pailsėjęs. Tausojantys judesiai, derinami su kvėpavimu, išjudina sąnarius, atpalaiduoja ir sustiprina raumenis, todėl kūnas tampa tvirtesnis, išsitiesia nugara. Vėl pradėjusi cirkuliuoti energija pasklinda po visą kūną, todėl sušyla galūnės, po truputį traukiasi skausmai. Diafragma kaskart judina vidaus organus, neleidžia jiems stagnuoti. Diafragminis kvėpavimas smarkiai suaktyvina ir serotonino – laimės hormono gamybą, todėl taip kvėpuodami žmonės susigrąžina gyvenimo džiaugsmą. Pietų Korėjoje, iš kur kilęs kuksando mokymas, dažnai Vakarų ir Rytų gydytojai dirba išvien. Žinau onkologijos klinikų, kur po vienu stogu sutelkta moderni Vakarų medicina ir senoji Rytų medicina.

Vėžio gydymas palieka žymių, viena jų – fiziniai randai ir tai labai aktualu moterims po krūtų operacijų. Skaičiau, kad randus gydo lėti pratimai, kuriuos lydi kvėpavimo technikos, taip pat randus reikia masažuoti, liesti, šildyti rankomis, gal yra dar kas nors, ką turėtume žinoti?

Randams gyti padeda geresnė kraujo arba, kaip Rytų gydytojai sako, gyvybės energijos cirkuliacija. Čia ypač svarbu pasirinkti kvalifikuotą specialistą – neteisingai taikomos tokios terapijos gali būti neveiksmingos ar net sukelti atvirkštinį poveikį. Nereikėtų pamiršti, kad po chemoterapijos būna silpni kaulai, tad neretai stipresnis paspaudimas gali sukelti traumą ar net lūžį.

Teigiamai veikia švelnus paglostymas, lengvas masažas šiltais delnais, kurį moterys gali atlikti sau pačios. Švelniai, ramiai atliekami kuksando pratimai irgi bus gera priemonė. Visais atvejais svarbu išmokti klausytis savęs ir šalia savęs turėti prityrusį kuksando specialistą.

Kokius pratimus patartumėte daryti, siekiant, kad kūnas tvirtėtų?

Pagal kuksando, kiekvienas žmogus ir kiekviena situacija yra unikali. Taigi pratimus irgi reikėtų siūlyti atsižvelgiant į konkrečią situaciją, ypač pacientui po sunkaus ir sekinančio gydymo.

Pradėti visada siūlau nuo teisingo kvėpavimo. Kol kvėpavimas bus paviršutiniškas, pernelyg dažnas, pratimai nebus efektyvūs. Kuksando moko kvėpuoti pačia pilvo apačia, kad maksimaliai judėtų diafragma. Toks yra teisingas, prigimtinis žmogaus kvėpavimas, kuris padeda atkurti organizmo savireguliacines funkcijas, atkurti energijos apytakos ratą.

Geriausia pradėti gulint ant nugaros, galima sulenkti kelius. Užsimerkite, nurimkite, nusišypsokite – tai irgi padeda atsipalaiduoti. Kvėpuokite ramiai, tyliai, tik per nosį. Kvėpavimas turi būti toks ramus ir švelnus, kad šalia esantis žmogus jo negirdėtų. Kaip visko išmokti? Pagrindinius dalykus galiu pasakyti, nes nėra jokios paslapties, tačiau savarankiškai išmokti teisingai kvėpuoti bus labai   sunku, reikėtų padirbėti su kvalifikuotu mokytoju. Taigi, pradėkime: delnus padėkite pilvo apačioje, žemiau bambos. Pabandykite įkvėpti taip žemai, kad įkvepiant išsipūstų ta pilvo vieta, ant kurios sudėti delnai. Kvėpuokite ramiai, neįsitempkite – nebūtinai iš karto pavyks, o bet kokia įtampa gali sukelti spaudimą, skrandžio ar galvos skausmą. Įkvėpdami ir iškvėpdami lėtai skaičiuokite iki penkių. Toks kvėpavimo ritmas pradžioje gali pasirodyti per lėtas, tačiau tyrimai rodo, kad būtent jis yra sveikiausias. Jei taip kvėpuoti sudėtinga, pakartokite šį pratimą vos pabudę ryte. Nesikeldami pasiverskite ant nugaros, ir ramiai, per nosį pakvėpuokite pilvo apačia. Per naktį mintys būna šiek tiek nurimusios, o paskui jas žemyn nusileidžia ir kvėpavimas, todėl kvėpuoti turėtų būti lengviau. Taip kvėpuoti siūlyčiau dešimt minučių, per tą laiką sukaupsite energijos ir dieną pradėsite kur kas žvaliau. Pakvėpavę būtinai pasirąžykite ir tik tada kelkitės.

Darant bet kokį kuksando pratimą būtina ypatingai klausytis savęs, pratimai neturi sukelti nemalonių pojūčių ar skausmo.

Didžioji dalis moterų po vėžio diagnozės keičiasi – jos nori tvirčiau jaustis, ieško sprendimų, kurie padėtų joms rasti vidinę pusiausvyrą, išsaugoti energiją ir jėgas, nesiblaškant ir „neišbarstant“ savęs, o tai labai sunku, ypač kai grįžti po gydymo į įprastą rutiną ir darbus. Kaip dažnai reikia atlikti kuksando pratimus?

Jei norime rezultatų, kuriuos žada šis sveikatos mokymas, turime praktikuoti kiekvieną dieną. Pradžioje pusantros valandos – tiek trunka ši praktika – dažnam atrodo neįveikiama užduotis. Aš siūlau pradėti po nedidelį žingsnelį – nuo kvėpavimo pamokų, pradžioje trumpų, vėliau – ilgėjančių meditacijų, nuo keleto individualiai pritaikytų pratimų iki visos sistemos. Nereikia skubėti, kaip ir nereikia kelti staigių, dažnai nerealių tikslų, kurie sukuria įtampą ir nuvilia. Aš stengiuosi parengti individualią programą. Pati esu dirbanti moteris, žmona, mama – puikiai suprantu, kiek pareigų ir atsakomybės kiekviena turime bei kiek tai atima laiko. Bet lygiai taip pat suprantu, kad privalome rasti laiko sau. Todėl pirmas susitikimas su pradedančiaisiais visada būna labai ilgas – aiškinamės net tik fizinę ir sveikatos situaciją, kalbame ir apie charakterio ypatumus, darbo pobūdį, dienotvarkę, mitybą, pomėgius ir net santykius su artimaisiais, tikriname kvėpavimą, spaudžiame akupresūros taškus. Tuomet nustatome žmogaus tipą pagal tradicinę korėjiečių mediciną sasang. Būtent remdamiesi šiuo pokalbiu ir tyrimais sudarome efektyviausią planą, kuriame telpa viskas – nuo dienotvarkės, fizinio aktyvumo, konkrečių pratimų, kvėpavimo, tinkamos meditacijos iki mitybos.

Dažnai pradedame nuo penkiolikos minučių ar pusvalandžio kasdien. Po truputį keičiame įpročius, mokomės naujų sveikatai palankių dalykų. Dauguma ilgainiui pradeda visą kuksando praktiką, kuri, nepaisant to, kad yra ilga, yra ypač veiksminga. Praktikai sugaištos valandos grįžta su kaupu – stipresniu kūnu, žvalumu, dėmesio koncentracija, energija, proto ramybe ir gyvenimo džiaugsmu.

Dalia Vencevičienė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.