Radioterapijos tatuiruotės gali būti skaudus priminimas apie onkologinę ligą

Lietuvoje kasmet diagnozuojama daugiau nei 1 500 naujų krūties vėžio atvejų. Diagnozė – tai pradžia ilgos gydymo kelionės, kuri paprastai apima naviko pašalinimo operaciją, o po jos – ir krūties ar krūtinės sienelės radioterapiją. Moterys, sirgusios krūties vėžiu ir besigydžiusios, dažnai susiduria su ilgalaikiais priminimais apie savo onkologinę ligą. Kai kurioms tos žymės ir randai tampa laimėto mūšio ženklu, tačiau kitoms matomi gydymo požymiai gali būti skausmingas priminimas apie ligą.

Mažai žinomas faktas, kad rentgenologai gydydami radioterapija dažnai naudoja mažas juodo rašalo tatuiruotes. Jos atliekamos paciento krūtinkaulyje ir krūtinės ląstos taškuose. Nors šios tatuiruotės mažos (maždaug nuo vieno iki dviejų milimetrų skersmens), jos – amžinos. Šias tatuiruotes pacientas turės visą likusį gyvenimą, net kai išnyks bet kokie chirurginiai randai.

Kai kurioms moterims radioterapinės tatuiruotės ir randai tampa laimėto mūšio ženklu, tačiau kitoms matomi gydymo požymiai gali būti skausmingas priminimas apie ligą.


Radioterapinės tatuiruotės tikslas

Radioterapinės tatuiruotės yra nuolatinė žymė ant krūtinės, ji tiksliai nurodo, kur reikia švitinti. Kadangi jos yra patvarios, jomis galima pažymėti plotą, kuris nesikeis per visą gydymą, ir nesijaudinti, kad nusiplaus duše ar baseine. Dažnai šios žymės susideda iš keturių mažų taškelių, rodančių apdorotos srities kampus. Kai kuriems pacientams reikia tik vieno ar dviejų taškų, kad būtų galima tiksliai nustatyti gydymo vietą.

Radioterapinės tatuiruotės daromos plona adata suleidžiant lašelį mėlyno arba juodo rašalo, visam laikui liekančio odos dermoje. Tatuiruotės dažnai dedamos tose vietose, kurios bus saugiai paslėptos po drabužiais.

Nors spinduliuotės tatuiruotės nėra labai pastebimos, kai kurioms moterims jos – nemalonus priminimas apie patirtį sergant vėžiu. Šios moterys dažnai nusprendžia pašalinti tatuiruotes, kai tik onkologas joms leidžia tai padaryti.

Tatuiruočių pašalinimo priežastys

Moterys gali nuspręsti atsikratyti spinduliuotės tatuiruočių dėl įvairių priežasčių:

  • onkologas nustatė, kad pašalinimas bus saugus ir nepakenks tolesniam gydymui;
  • žymės yra matomoje krūtinės vietoje;
  • moterys nenori prisiminti apie ligą ir jos gydymą.

Tatuiruočių šalinimo procedūros šiandien yra greitesnės ir mažiau skausmingos nei anksčiau.

Geriausios šalinimo galimybės

Anksčiau vienintelis būdas pašalinti tatuiruotės rašalą buvo odos persodinimas ar šlifavimas. Šiandien tatuiruotės šalinamos daug saugiau ir efektyviau naudojant lazerines technologijas. Lazerio energija leidžia pašalinti tatuiruotę neįpjaunant ar kitaip nepažeidžiant odos ir ją supančių aplinkinių audinių.

Dauguma lazerių gali pašalinti nepageidaujamą kūno rašalą, įskaitant spinduliuotės tatuiruotes, tačiau ne visi lazeriai yra vienodi. Anksčiau naudoti lazeriai galėdavo pašalinti didžiąją dalį rašalo, bet dažnai palikdavo nudegimus ar randus. Dabar naudojami pikosekundiniai lazeriai leidžia efektyviau pašalinti tatuiruotes su mažiau galimų šalutinių poveikių.

Šalinimo procesas

Radioterapinės tatuiruotės paprastai gali būti pašalintos per vieną seansą. Prieš šalinimą tatuiruotė ir vietos aplink ją yra patepamos vietiniu skausmą malšinančiu kremu. Kai vieta nutirpsta, lazerio energija yra nukreipiama tiesiai į tatuiruotės rašalą. Daugumai pacientų procesas užtrunka vos kelias minutes.

Po šalinimo dažniausiai pastebimas nežymus odos paraudimas ir jautrumas. Šis šalutinis poveikis paprastai netrunka ilgiau nei dieną ar dvi ir nėra pakankamai varginantis, kad atitrauktų pacientus nuo kasdieninio gyvenimo. Labai svarbu apsaugoti apdorotą vietą nuo tiesioginių saulės spindulių, kad būtų galima išvengti komplikacijų, kurios gali kilti, kai oda kontaktuoja su UV spinduliais.

Ramunė Jurčiukonytė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.