Sausra odoje. Ką daryti?

Gydant vėžį, neretai prireikia gydytojo dermatovenerologo konsultacijos, nes odą stipriai paveikia taikomas gydymas. Ir tai normalu, nes kol visos organizmo jėgos yra nukreiptos į kovą su liga, pasikeičia individualus odos jautrumo barjeras.

Chemoterapija ne tik sunaikina vėžines ląsteles ar stabdo jų augimą, bet paveikia ir sveikas ląsteles. Jai veikiant, oda išsausėja, kartais šiek tiek pakinta jos spalva, gali atsirasti bėrimų. Odą neigiamai veikia ir spindulinis gydymas. Priklausomai nuo odos tipo, taip pat švitinamo ploto dydžio, oda gali parausti ar patamsėti, pacientas gali jausti skausmą ir dirginimą, panašiai kaip po saulės nudegimo, oda gali pradėti luptis ar pasidengti pūslėmis.

Kaip tvirtina gydytojai dermatovenerologai, sausėjanti oda tampa šiurkšti, nelygi, gali parausti, pleiskanoti, ima niežėti. Nieko nedarant, ilgainiui tokia oda praranda elastingumą, vientisumą, joje atsiranda įtrūkimų, pažeidžiamas apsauginis hidrolipidinis odos barjeras, tad ją kur kas lengviau paveikia įvairūs dirgikliai (pavyzdžiui, skalbimo priemonės, vilnoniai ar sintetiniai audiniai, vaistai ir pan.). Rezultatas? Oda dar labiau kenčia, jos būklė tik blogėja. Įsisuka užburtas ratas.

Kokią priemonę rinktis odai prižiūrėti?

Anot gydytojų dermatovenerologų, kad sergant vėžiu oda greičiau gytų, rekomenduojama naudoti specialią kosmetiką ar net tam skirtas medicinos priemones: prausiklius, kremus, tepalus ar losjonus, palaikančius odos regeneraciją.

Puikus pasirinkimas – „Derma Forte“ kremas, kuriame gausu keramidų – natūralių riebalų, apsaugančių odą nuo išorinių veiksnių bei toksinų. Moksliniai tyrimai rodo – kai odai trūksta keramidų, ji sausėja, lengviau sudirginama, atsiranda puiki terpė mikrobams patekti į organizmą. Kremo sudėtyje gausu ir kitų svarbių odos sausumą ir niežulį mažinančių medžiagų: glicerino, hialurono rūgšties, augalinio aliejaus, kurios intensyviai drėkina net giliausius odos sluoksnius ir efektyviai „užrakina“ drėgmę odoje.

Kaip veikia „Derma Forte“ kremas?​ Jis atkuria apsauginį hidrolipidinį odos barjerą ir padidina lipidų kiekį odoje.​ Įmasažavus kremą į odą, lipidinė plėvelė apsaugo nuo vandens netekimo bei suminkština odą, kartu apsaugodama ją nuo kenksmingų išorės faktorių. Kremo aktyvieji ingredientai lipidų plėvelėje atpalaiduojami palaipsniui, todėl oda maitinama ir apsaugoma net 12 val. ​Šio kremo sudėtyje yra ne tik keramido NP, bet ir kitų odos sausumą ir niežulį mažinančių medžiagų: glicerino, hialurono rūgšties, augalinio aliejaus. Veikliosios medžiagos veikia greitai, giliai prasiskverbia, palaipsniui atsipalaiduoja. Saugus naudoti​, be kvapiųjų medžiagų, mineralinių aliejų, parabenų, konservantų, hormonų.

        Apsaugoti odą taip pat padės:

  • neilgos maudynės drungname (iki 35 laipsnių) vandenyje;
  • patartina nenaudoti kempinių odai trinti, taip pat geriau rinktis specialius prausiklius: bešarmius muilų pakaitalus su lipidais, kurie palaiko rūgštinį odos pH (pvz., „Flugenil“);
  • po maudymosi odą būtina nusausinti rankšluosčiu, bet jos netrinti;
  • patartina rengtis švelniais, lygiais drabužiais iš natūralių audinių, tačiau nerekomenduojami drabužiai iš vilnos, sintetikos, geriau, kad jie būtų laisvesni, nedirgintų pažeistos odos.

Aistė Veismanaitė

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.