Kodėl persirgus vėžiu būtina atkryčio profilaktika?

Vėžys – labiausiai bauginanti liga, kuri, nepaisant šiuolaikinės medicinos pasiekimų, daugumai žmonių atrodo baisi. Pacientus gąsdina ne tik diagnozė, vėžio gydymas, kuris yra sudėtingas, ilgas ir neretai sunkiai pakeliamas, bet ir baimė, kad liga grįš.

Ką daryti pacientui praėjus vėžio gydymą?

Pagrindinis tikslas yra vėžio atkryčio profilaktika, apimanti tiek medicininius, tiek gyvensenos aspektus. Iš gyvensenos aspektų paminėtini mankšta ir judėjimas, mitybos reguliavimas, pozityvios mintys, harmonija su savimi ir aplinka. Medicinine prasme svarbi tampa vėžio atkryčio profilaktika stiprinat ląstelinį imunitetą, taip pat reguliarios patikros ir tyrimų sekimas.

Onkologijos mokslas atsigręžia į fitoterapiją

Nors situacijų yra ir bus įvairių, tačiau visais atvejais verta žinoti, kad sergant vėžiu nereikėtų pamiršti laiko patikrintos fitoterapijos naudos ląstelinio imuniteto stiprinimui, virškinimui  ir atkryčio profilaktikai.

Pasak onkologės Editos Juodžbalienės vaistažolės gali būti labai naudingos ir padėti organizmui atsigauti po gydymo: „Mes norime, kad pacientas padėtų sau, greičiau atsigautų. Mūsų principas – aptarti su pacientu, ką jis vartoja. Mes, onkologai, visada pasisakome tik už tai, kas saugu pacientui, kas oficialiai įregistruota Lietuvoje ir turi mokslinį pagrindą, už ką atsako vaistų ar papildų gamintojai pagal šalies įstatymus. Tad jei jau vartojate papildomas priemones, tuomet reikia vartoti tik registruotus, dozuotus, specialiai sergantiems vėžiu sukurtus augalinius preparatus, kuriuose tiksliai žinomas vaistažolės kiekis, ir jis yra saugus pacientui.“

Sergantys onkologinėmis ligomis asmenys turėtų įsisąmoninti, kad pirminio vėžio vaistažolėmis išgydyti neįmanoma. Tai reiškia, kad, diagnozavus ligą, visų pirma būtina pereiti visus medicininius vėžio gydymo etapus, kuriuos parinks gydytojai onkologai (tai gali būti operacija, chemoterapija, spindulinis gydymas ar šių metodų deriniai). Fitoterapija, t. y. žoliniai preparatai, kaip papildomas gydymo būdas rekomenduojami tik užbaigus tradicinį gydymą.

Augalai, kurie auga mūsų gimtinėje, yra mums genetiškai artimesni

Anot vaistininko-žolininko Virgilijaus Skirkevičiaus, mums labiausiai tinka tie augalai, kurie auga mūsų tėvų žemėje, mūsų gimtinėje: „Aš, kaip žolininkas, galiu pasakyti, kad Lietuvoje leidžiama vartoti 189 žolinius augalus, o onkologiniams ligoniams tinka mažiau nei 50 vaistažolių rūšių. Vienas tokių – ugniažolė, nuo seno yra žinoma kaip vertingas augalas, padedantis kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Šis augalas plačiai vartojamas ir Tibeto medicinoje. Ugniažolė veikia kepenis, gerina tulžies kokybę ir kiekybę, ji pasižymi ne tik nuskausminamuoju, spazmus malšinančiu, bet ir vėžį veikiančiu poveikiu. Joje yra ypač vertingos medžiagos onkologiniams ligoniams – alkaloidai ir glikoproteinai. Ugniažolių alkaloidai neveikia sveikų ląstelių, tik piktybines, ypač adenokarcinomas, sarkomas, melanomas. Ugniažolių glikoproteinai veikia tik pakitusį audinį (svetimkūnį) ir jo ląsteles, padeda imuninei sistemai atpažinti pakitusias ląsteles ir jas pašalinti.“

Ugniažolė


Kodėl patiems gamintis ugniažolės užpiliukų ar raugų negalima?

Ugniažolė yra nuodingas augalas, todėl patiems jos virti negalima. Kaip ir pavojingi tampa įvairūs raugai, parduodami internetu. Svarbu žinoti, kad ugniažolės naudingosios vėžį veikiančios savybės geriausiai atsiskleidžia vartojant ją su kitais augalais, pavyzdžiui, gysločiu, medetka, tuomet sustiprinamas vėžį stabdantis veikimas ir apsisaugoma nuo jos nuodingo šalutinio poveikio. Pasak žolininko V. Skirkevičiaus, labai dažnai tenka išgirsti skirtingus ugniažolės arbatų ar užpilų receptus, tačiau renkantis fitoterapiją verta žinoti, kad, nežinant tikslių ugniažolės dozių, ruošiant minėtas arbatas ar raugus, galima apnuodyti kepenis, pakenkti ligos rodikliams. Todėl geriau vartoti vaistinėse parduodamus specialiai sergantiems vėžiu sukurtus ugniažolės preparatus, kuriuose tiksliai žinomas vaistažolės kiekis, ir jis yra saugus pacientui .

Tik kruopštus gydytojų ir fitoterapeutų nurodymų laikymasis padeda įveikti ligą. Tačiau svarbu suvokti, kad augalai gali būti vartojami tik praėjus pagrindinį vėžio gydymą medikamentais.

Jeigu manote, kad žurnalo „Rožinis gyvenimas“ leidyba yra prasminga ir naudinga veikla, padėkite mums augti – palaikykite mus platformoje „Contribee“.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.