Kaip pasiruošti chemoterapijai?

Gyvenime daug kam iš anksto ruošiamės. Svarbiam susitikimui. Darbo pokalbiui. Egzaminui. Iš anksto apgalvojame, ką rengsimės, kaip elgsimės, jei reikia, pasikartojame susirinktą informaciją, prieš veidrodį ar šeimos narius parepetuojame būsimą kalbą. O ar įmanoma pasiruošti chemoterapijai? Juk ji – kone kertinė onkologinio gydymo dalis. Naujas sunkus darbas, savotiškas egzaminas mūsų kūnui. Ir nuo rezultatų, nuo to, kaip mums pasiseks, kaip šį egzaminą išlaikysime priklauso tolimesnė mūsų fizinė ir dvasinė savijauta.

Apie pasiruošimą chemoterapijai ar kitiems dienos stacionare taikomiems priešvėžinio gydymo būdams kalbamės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos gydytoja onkologe chemoterapeute  Edita Juodžbaliene.

Kas apskritai yra  toji chemoterapija?

Kaip teigia gydytoja E. Juodžbalienė, sergančius onkologine liga labai dažnai reikia gydyti chemoterapija arba, kitais žodžiais tariant, specialiais vaistais nuo vėžio, kurie suardo vėžines ląsteles. Chemoterapija dažniausiai leidžiama į veną, tačiau ši procedūra gali būti atliekama ir kitur. Medikamentai  taip  pat gali būti leidžiami į raumenis, po oda, į pilvo sieną, stuburo kanalą, šlapimo pūslę, pilvo ertmę ir pan.

Depositphotos nuotr.

Chemoterapija žmones veikia labai skirtingai ir tai lemia individualios paciento savybės: inkstų, kepenų būklė, amžius. Beje, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad amžius onkologijoje nėra sveikatos garantas, vėžiu serga tiek vyresni, tiek jauni asmenys. Kurie chemoterapiniai vaistai bus skirti, kiek truks gydymo kursas –  priklauso ir nuo vėžio rūšies, nuo ligos išplitimo po organizmą. Didelę įtaką procedūrai turi ir tai, kaip žmogus jautėsi anksčiau, kokia buvo jo sveikata prieš susergant.

„Kad ir kaip ligoniui norėtųsi žinoti, deja, joks gydytojas negali 100 procentų tikslumu pasakyti, kaip žmogus jausis per chemoterapiją ar iškart po jos. Tačiau kiekvienas pacientas visada yra supažindinamas su galimais, net ir itin retai pasitaikančiais pašaliniais vaistų poveikiais“, – tvirtina E. Juodžbalienė.

Chemoterapijos poveikis

Anot onkologės chemoterapeutės, vaistai nuo vėžio turi nemažai pašalinių poveikių. Dažniausiai jie sukelia pykinimą, vėmimą, po procedūros neretai galimas išsekimo jausmas, silpnumo, padidinto jautrumo reakcijos (alergija). Pacientai jautriau reaguoja į vaizdus, kvapus, garsus.

„Būtina atminti, jog chemoterapija ardo visas greitai besidauginančias ląsteles – ne tik vėžines, bet ir sveikąsias, pavyzdžiui, plaukų folikulus (dėl to nuslenka plaukai), žarnyną, gleivinę, epitelį, tad burnoje, skrandyje ar odoje gali atsirasti žaizdų, opų. Yra ir tokių preparatų, kurie paveikia inkstų, kepenų ar širdies veiklą. Liga gali keisti ir fizinę pacientų būklę – dėl gydymo pašalinių poveikių, vadinamųjų liekamųjų reiškinių, skausmų žmogus kartais negali stovėti ar sėdėti, kartais gulėti, tad labai svarbu tiek šeimos nariams, tiek sveikatos priežiūros įstaigos personalui būti pacientams labai dėmesingiems“, – pasakoja medikė.

Pasak gydytojos E. Juodžbalienės, ligoniai vaistus toleruoja labai individualiai ir net vienodai gydomi gali jaustis skirtingai. Asmeninio albumo nuotr.

E. Juodžbalienė priduria, kad ligoniai vaistus toleruoja labai individualiai ir net vienodai gydomi gali jaustis skirtingai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai ligonis per visą gydymą jaučiasi gerai ir tai jokiu būdu nereiškia, kad vaistai jo neveikia.

Norint per chemoterapiją ar iškart po jos jaustis geriau, verta atlikti tam tikrus namų darbus.

„Gydymą skiriantis medikas iš anksto žino, kokie būna pašaliniai vaistų poveikiai, tad dažniausiai dar prieš pradėdamas numatytąsias procedūras skiria profilaktinį gydymą, pavyzdžiui, vaistų nuo pykinimo ar vėmimo“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Ko svarbu nepamiršti, kad chemoterapija būtų lengvesnė?

Pasak E. Juodžbalienės, norint per chemoterapiją ar iškart po jos jaustis geriau, patogiau, verta prieš procedūrą atlikti tam tikrus namų darbus.

„Visada savo pacientams patariu iš anksto susiplanuoti poilsį per chemoterapiją ir bent dieną po jos, paprašyti, kad kas nors į ją nuvežtų ir parvežtų. Taip pat dieną prieš procedūrą pravartu gerti daugiau skysčių – tokiu būdu inkstai paruošiami didesniam skysčių kiekiui“, – teigia gydytoja.

Dažniausiai užduodami klausimai, kurie padės pasiruošti būsimoms chemoterapijos procedūroms.

  • Ar prieš chemoterapiją apskritai galima valgyti ir gerti?

Tikrai galima, tačiau reikėtų stengtis nepersivalgyti, geriau rinktis visaverčius produktus, lengvai virškinamus patiekalus. Šiandien kalbama, kad mitybos apribojimas kelios dienos prieš ir po chemoterapijos padeda geriau toleruoti gydymą.

  • Koks maistas ir gėrimai galimi per procedūrą?

Su savimi būtinai turėkite vandens atsigerti, užkandžių. Nepamirškime, kad chemoterapijos dienos stacionare esate ne vieni, tad geriau rinktis kuo mažiau kvepiančius užkandžius. Pavyzdžiui, patartina vengti rūkyto ar kito stiprų kvapą skleidžiančio maisto. Jums patiems sunkiai virškinamas, riebus maistas gali pabloginti chemoterapijos toleravimą. Atsigerti labiausiai tinka paprastas vanduo.

  • Kaip reikėtų rengtis?

Rekomenduojama rengtis taip, kad gydytojai ir sveikatos priežiūros įstaigos personalas galėtų matyti Jūsų rankas per visą jų ilgį, mat kai kurie vaistai, pavyzdžiui, vezikantai (pūsles sukeliantys vaistai), iritantai (odą dirginantys vaistai) venas gali pažeisti bet kurioje vietoje. Taigi, labai svarbu, kad tokius dalykus būtų galima pastebėti kuo anksčiau. Apsirengti geriausia sluoksniais, tokiu būdu bus išvengta perkaitimo ar peršalimo, galėsite nusirengti ar apsirengti papildomai. Drabužiai, kojinės turėtų būti švarūs, nes sergant onkologine liga padidėja jautrumas kvapams. Itin patogu, jei drabužiai yra su gumomis. Jei per procedūrą planuojate ne sėdėti, o gulėti lovoje, pasirūpinkite lengvesne avalyne ar šiltomis kojinėmis.

  • Ką daryti, jeigu turite problemų su venomis?

Būtinai informuokite slaugytoją apie turimas ar anksčiau turėtas bėdas su venomis. Lašinti vaistus geriau į tą ranką, kurios venos yra sveikos. Bet kokiu atveju pasirinkti veną leiskite slaugytojai. Jei procedūros itin dažnos ir jų numatyta daug, galbūt verta su gydytoju pasitarti dėl porto kateterio (po oda implantuoto centrinės venos kateterio).

  • Ką galima veikti per procedūrą?

Per chemoterapiją, jei tik norite ir galite, drąsiai skaitykite, dirbkite kompiuteriu ar planšete, klausykitės muzikos, žiūrėkite filmą ir pan. Geriausia su savimi turėti ausines – taip netrukdysite kitiems.

  • Minėjote, kad dažnai primenate pacientams turėti užrašinę ir rašiklį? Kodėl?

Būtinai pasiimkite šiuos daiktus kartu su savimi vykdami į gydymo įstaigą numatytos procedūros. Galėsite užsirašyti reikalingą gydytojo Jums suteiktą informaciją. Patariama iš anksto susirašyti ir Jums rūpimus klausimus, kuriuos norite užduoti gydytojui. Taip pat nepamirškite su savimi pasiimti akinių, jei juos nešiojate, būtinų vaistų nuo kitų ligų, kuriuos vartojote ir anksčiau iki susirgdami vėžiu.

  • Kas dar gydo be vaistų?

Atminkite, kad labai padeda ir pozityvus požiūris, gera nuotaika, kokybiškas poilsis. Tad stenkitės rasti laiko malonioms akimirkoms: prieš procedūrą suplanuokite sau įdomių, atpalaiduojančių veiklų, gerai išsimiegokite. Per procedūrą nekelkite įtampos nei sau, nei kitiems, su aplinkiniais ir sveikatos priežiūros personalu stenkitės bendrauti mandagiai, geranoriškai. Atminkite, kad jie visada pasiryžę jums padėti.

 Ko per chemoterapiją daryti nereikėtų?

  • Triukšmauti, garsiai kalbėti, klausytis trankios muzikos.
  • Atkakliai įrodinėti savo nuomonę. Taip pat nereikėtų kitų gąsdinti, graudenti, pasakoti istorijų su liūdna pabaiga. Atminkite, kad negatyvios emocijos trukdo ne tik aplinkiniams, bet ir Jums patiems.
  • Versti bendrauti su Jumis kitus, jei aplinkiniai ligoniai nori pamiegoti, pailsėti.
  • Patartina nesikvėpinti savo mėgstamais kvepalais, nes nebūtinai tas kvapas patiks ir kitiems. Atminkite, kad chemoterapija neretai padidina jautrumą kvapams, tad kvepalų aromatas gali pradėti erzinti, supykinti.

Aistė Veismanaitė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.