Miegas padeda sveikti

Miegas – gyvybiškai svarbi organizmo funkcija. Gerą savijautą lemianti miego trukmė kiekvienam individuali: suaugusiesiems rekomenduojama miegoti 7–8 valandas, vyresnio amžiaus žmonėms miego poreikis įprastai sutrumpėja iki 6–6,5 valandų. Visgi svarbi ne tik miego trukmė, bet ir jo kokybė.

Nemiga – rimta problema, trukdanti kokybiškai gyventi ir mažinanti darbingumą. Jos priežasčių gali būti labai įvairių. Miegas gali sutrikti ir susirgus onkologine liga. Depresija, gilus nuovargis, virškinimo sistemos problemos, kvėpavimo sutrikimai, karščio bangos, naktinis prakaitavimas ir skausmas gali neleisti užmigti ir dar labiau pabloginti ir šiaip jau prastą savijautą.

Taigi, ilgai vartotės lovoje negalėdama užmigti, atsibundate kelis kartus per naktį arba prabundate anksti ir nebegalite užmigti, o ryte jaučiatės nepailsėjusi. Ką daryti?

Prie intensyvaus gyvenimo tempo pripratę žmonės dažnai greito rezultato nori ir gydydamiesi. Vis dėlto savigyda sveikatai dažnai padaro meškos paslaugą, nes cheminiai vaistai ne tik gali sukelti pripratimą, bet ir turi pavojingų šalutinių poveikių, kurių žmogus dažnai neįvertina. Vienu metu vartojant kelis vaistus tikimybė, kad organizmas patirs šalutinių poveikių, dar labiau išauga.

Miego specialistai pataria į sveikatos problemas nenumoti ranka, bet pirmiausia pradėti nuo mažiausiai kenksmingo būdo ir rinktis natūralias priemones.

 

Kankinamiems nemigos reikalingos aminorūgštys

Siekiant išspręsti miego sutrikimą svarbu suvokti, kokių medžiagų reikia jūsų organizmui. Triptofanas – būtinoji aminorūgštis smegenyse vykstančiai laimės ir miego hormonų gamybai. Deja, organizmas pats šios aminorūgšties nepasigamina, o kai su maistinėmis medžiagomis gaunamo kiekio jam nebepakanka, atsiranda sutrikimų. Taip pat labai svarbu užtikrinti organizme pakankamą kiekį GABA (gama-amino sviesto rūgšties), nes ji veikia slopinančiai bei raminančiai, o be jos nervų sistema būtų nuolat aktyvi ir tiesiog pervargtų. Taigi, norint įveikti nemigą, būtina užtikrinti sklandų visos šios grandinės veikimą.

Kompleksiniai preparatai ne tik papildo melatonino lygį, bet ir skatina patį organizmą jį gaminti. Preparatai, kurių sudėtyje yra melatonino, GABA bei triptofano derinys, padeda atsipalaiduoti ir greičiau užmigti, pagerina nuotaiką, mažina depresijos ir nerimo simptomus. Kadangi tokios sudėties preparatai veikia natūraliau, poveikis pastebimas palaipsniui – vieniems užtenka kelių dienų, kitiems reikia ir kelių savaičių.

pexels.com nuotrauka

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.