Augalų nauda onkologijoje: kada vartoti, kokio poveikio laukti?

Įvairiais augaliniais preparatais, arbatėlėmis ar užpilais gydosi daugelis. Ne paslaptis, kad jais pasitiki ir nemažai vėžiu sergančių pacientų, fitoterapijos priemones vartojančių greta pagrindinio gydymo. Visgi nepasitarus su gydančiu gydytoju sau galima net labai pakenkti ir, užuot greičiau ir lengviau sveikus, paspartinti piktybinius procesus.

Kokie augalai naudingi sergant onkologine liga ir kada juos galima vartoti – žiniomis dalijasi fitoterapeutas Juozas Ruolia.

Fitoterapijos vaidmuo onkologijoje

Anot fitoterapeuto J. Ruolios, fitopreparatus rekomenduojama vartoti siekiant užkirsti kelią onkologinėms ligoms, t. y. jų profilaktikai, taip pat norint sumažinti chemoterapijos, spindulinės terapijos ar kito gydymo šalutinį poveikį, taip pat išvengti vėžio recidyvo.

Fitoterapeuto teigimu, ieškant augalų, tinkamų vartoti vėžiu sergantiems pacientams, ieškoma biologiškai veiklių junginių, kurie pakitusiame audinyje galėtų inicijuoti, aktyvinti ląstelės žūties mechanizmus, taip pat skatinti normalių ląstelių dalijimąsi.

Pagrindiniai junginiai, anot J. Ruolios, pasižymintys citotoksiniu (prieš vėžį nukreiptu) efektu, yra alkaloidai, glikoproteinai, flavonoidai, karotenoidai, lignanai, polisacharidai, terpenoidai ir polifenoliai.

Fitoterapeutas J. Ruolia pabrėžia, kad visų papildų vartojimą būtina aptarti su gydančiu gydytoju. Asmeninio albumo nuotr.


Augalų antioksidantų nauda sergant vėžiu

Daug tyrimų atlikta su antioksidantais karotenoidais, kurių yra vaistinėse medetkose (lot. Calendula officinalis L.).

Kita junginių grupė, atsakinga už antioksidacinius procesus, yra flavonoidai. „Svarbu pabrėžti, kad jeigu norime užtikrinti antioksidacinę apsaugą, užtenka mažų flavonoidų koncentracijų. O kai pakitusiame audinyje norime inicijuoti apoptozės mechanizmą, reikėtų skirti dideles dozes, apie 1000 mg, kelis kartus per parą“, – pabrėžia fitoterapeutas.

Flavonoidai ir kiti polifenoliai, tokie kaip kurkuminas ar resveratrolis, pasižymi antioksidaciniu, antialerginiu (slopina histamino sekreciją), antiproliferaciniu, apoptozę inicijuojančiu, prieš uždegimus ir virusus nukreiptu poveikiu.

Kokia augalų grupė turi daugiausia flavonoidų? „Citrusiniai augalai“, – atsako fitoterapeutas.

Polifenolių nauda gydant onkologines ligas ir siekiant jų išvengti

Augaluose gausu bioaktyviųjų medžiagų, teigiamai veikiančių įvairius žmogaus organizmo procesus ir galinčių pagerinti savijautą. Štai polifenoliai ne tik suteikia spalvą ar sustiprina vaisių skonį bei aromatą, bet ir dalyvauja augimo bei dauginimosi procesuose ir padeda augalams apsisaugoti nuo negatyvių aplinkos veiksnių. Polifenolių yra vynuogėse, raudonuose vaisiuose, prieskoniuose (ciberžolėje), žaliojoje arbatoje, kavoje, brokoliuose, granatuose, grūduose, riešutuose, spanguolėse, mėlynėse, kt.

Populiarūs ir itin intensyviai tyrinėjami du polifenoliai – kurkuminas ir resveratrolis.

Kurkuminas

Ryškiai geltonos spalvos prieskonis ciberžolė išgaunamas iš Azijos šalyse auginamų dažinių ciberžolių (lot. Curcuma longa) šakniastiebių. Nuo seniausių laikų šis augalas naudojamas Indijos medicinoje ajurvedoje, daug tyrimų atlikta ir gydant onkologinius ligonius.

Priešvėžinis kurkumino poveikis pasireiškia apsauga nuo galimų ultravioletinių spindulių šviesos sukeltų mutacijų ir laisvųjų radikalų, detoksifikuojančių fermentų aktyvinimu, su piktybėjimu susijusių genų raiškos reguliavimu. Taip pat šis augalas pasižymi vėžinių ląstelių žūtį didinančiomis ir jų dalijimąsi slopinančiomis savybėmis, mažina kraujagyslių susiformavimą navike.

Resveratrolis

Resveratrolis yra bioaktyvusis polifenolinis junginys, gausiausiai aptinkamas ir dažniausiai išgaunamas iš labai augių ir atsparių daugiamečių augalų, pavyzdžiui, japoninių pelėvirkščių (lot. Polygonum cuspidatum) šakniastiebių. Daug tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis įrodė priešvėžinį jo poveikį. Jis taip pat slopina hormonams jautrių navikų augimą.

Polifenolių kurkumino ir resveratrolio maisto papildai padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, palaikyti normalią imuninės sistemos, nervų sistemos, kvėpavimo sistemos bei kepenų veiklą, normalų kepenų lipidų kiekį ir cholesterolio lygį kraujyje. Taip pat padeda palaikyti normalų apetitą bei virškinimą.

Polifenolių pasisavinimo problema

Visgi tokio poveikio galima tikėtis tik vartojant pakankamas minėtų medžiagų koncentracijas ir užtikrinant jų gerą pasisavinimą, kurį lemia ir gamybos forma. „Pavyzdžiui, ciberžolės milteliuose farmakologiškai aktyvių kurkuminoidų yra vos keli procentai, o ekstrakte šių medžiagų – 95–97 proc.“, – sako J. Ruolia.

Augaluose gausu bioaktyviųjų medžiagų, teigiamai veikiančių įvairius žmogaus organizmo procesus ir galinčių pagerinti savijautą.

Kurkuminas ir resveratrolis sunkiai pasisavinami, nes šios medžiagos blogai tirpsta vandenyje. Per 30 minučių jos metabolizuojasi kepenyse ir yra paverčiamos į tirpias formas, kurios prasčiau panaudojamos ir pasišalina su šlapimu. Be to, šie junginiai sunkiai kaupiasi audiniuose, todėl nesusidaro ilgalaikių atsargų. Norint pagerinti pasisavinimą, kurkuminą reikia vartoti kartu su kitu polifenoliu – resveratroliu, nes abu šie junginiai išlieka farmakologiškai aktyvūs ir vienas kitą papildo, taip pat ilgiau išsilaiko organizme. Pacientams, kurių skrandis, kepenys paveikti gydymo, rekomenduojama skysta polifenolių forma.

Lietuvos mokslininkų indėlis į polifenolių pasisavinimą

Išspręsti polifenolių pasisavinimo problemą padėjo Lietuvos mokslininkų panaudota efektyvaus pasisavinimo technologija Miosol® ir jos dėka sukurti skysti polifenoliai, įterpiant dažinių ciberžolių ir japoninių pelėvirkščių ekstraktus į mikrokapsules. Mikrokapsulė – tai vitaminų, mineralų ir augalinių ekstraktų pernašos sistema, kuri:

– užtikrina iki 6 kartų efektyvesnį veikliųjų medžiagų pasisavinimą organizme;

– apsaugo viduje esančias medžiagas nuo skrandžio rūgščių, fermentų ir druskų poveikio, todėl pernešama medžiaga nėra paveikiama;

– nepažeista pasisavinama plonojo žarnyno ląstelėse per žarnyno limfagyslę. (1 pav.)

Įrodyta, kad panaudojus technologiją Miosol® polifenolių pasisavinimas prilyginamas injekcijoms į veną.

Fitoterapeutas pabrėžia, kad visų papildų vartojimą būtina aptarti su gydančiu gydytoju.

Didžioji ugniažolė – po chemoterapinio ir spindulinio gydymo

Fitoterapeutas J. Ruolia pažymi, kad vėžiu sergantiesiems itin naudingas dar vienas augalas – didžioji ugniažolė (lot., Chelidonium majus L.), kurios sudėtyje yra daugiau kaip 20 įvairių alkaloidų. In vivo tyrimų rezultatai rodo, kad ekstrakte esantys junginiai pasižymi prieš virusus nukreiptu poveikiu, antimikrobiniu aktyvumu, priešuždegiminiu, priešnavikiniu, imunomoduliaciniu bei anksiolitiniu ir analgetiniu poveikiais.

„Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad didžioji ugniažolė – stipriai veikiantis augalas, ir jį reikia vartoti atsargiai. Tikslinga rinktis pagamintus tiksliai standartizuotus ugniažolių preparatus (ugniažolės tabletes), o ne ruošti užpilus ar arbatas namų sąlygomis. Ugniažoles geriausia vartoti su kitais augalais, pavyzdžiui, gysločiais ar medetkomis. Taip sustiprinamas prieš vėžį nukreiptas veikimas ir apsisaugoma nuo jo nuodingo šalutinio poveikio“, – pabrėžia fitoterapeutas.

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.