Apie rūkus ir miglas onkologijoje

Vėžio diagnozė, kurią patikslina mažai suprantami kodai ir skaičiai, paskirta chemoterapija, o galvoje sukasi milijonas klausimų: „Ką reiškia mano ligos stadija ir visi kiti skaičiai?“, „Ar man paskirtas gydymas tikrai padės?“, „Kokia mano ligos prognozė?“, „Kuo tikėti: onkologais, šeimos nariais, draugais ar internetu – ypač, kai patarimai skiriasi?“

Šie klausimai kamuoja daugelį žmonių, tik išgirdusių onkologinės ligos diagnozę ir pradėjusių lankytis pas gydytojus. Juos galima suprasti – pradedamas gydymo kelias jiems primena žengimą rūkais nuklotu mišku, kuriame taip lengva pamesti vos įžiūrimą taką, o per besiplaikstančias miglas nematyti jokio šviesaus horizonto. Įžvelgti jo nepadeda ir dažni tokios situacijos palydovai: baimė, nerimas, išgąstis.

Ką būtų galima patarti tokiems žmonėms? Kur ieškoti informacijos, o svarbiausia – kaip atsirinkti, kuo galima pasitikėti, o ką – atidėti į šalį ir kuo greičiau pamiršti? Apie tai kalbėjomės su doc. dr. Birute Brasiūniene, Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus vedėja, gydytoja onkologe chemoterapeute. Pateikiame kelias jos rekomendacijas.

Doc. dr. B. Brasiūnienė: „Dalyvavimas įvairiose su Jūsų liga susijusiose socialinių tinklų grupėse gali Jums padėti, jei čia randamos naujienos nuteikia pozityviai, jei jaučiatės tvirčiau girdėdami panašias į jūsiškę istorijas“. Edmundo Paukštės nuotr.


☑️ Skaitydami internete apie savo ligą, jos prognozę ar gydymą, visada atkreipkite dėmesį, kas rašo straipsnį, ar prie jo yra specialisto – onkologo ar konkrečios gydymo įstaigos atstovo – komentaras. Jeigu straipsnis parašytas ne specialisto, nėra jo komentaro, nesiremiama konkrečios gydymo įstaigos patirtimis, išvadas vertinkite atsargiai. Jei manote, kad Jūsų situacija gali būti panaši, visada pasitarkite su Jus gydančiu onkologu.

☑️ Norėdami daugiau sužinoti apie savo ligą, pirmiausia skaitykite Lietuvos ar užsienio vėžio centrų teikiamą informaciją jų interneto svetainėse. Čia rasite ir specialistų kontaktus, ir nuorodų apie pacientų mokyklas, ir kitos naudingos informacijos.

☑️ Visais neaiškiais klausimais, ypač kai girdite skirtingas nuomones apie gydymą (ligos pradžioje tai gali būti normali situacija, kai artimieji, draugai nori Jums patarti, dalinasi įvairiomis savo patirtimis ir pan.), pasitarkite su Jus gydančiu onkologu. Su juo reikėtų pasitikslinti ir visą perskaitytą, išgirstą informaciją.

☑️ Jeigu socialiniuose tinkluose esate prisijungę prie įvairių grupių ir čia ieškote informacijos apie savo ligą, visada atkreipkite dėmesį, ar diskusijoje dalyvauja, komentuoja specialistas, ar galima jam užduoti klausimų. Taip pat nepamirškite, kad socialiniuose tinkluose paskelbta informacija tampa vieša, prisiminkite apie asmeninių ligos duomenų atskleidimo pavojus, jei nenorite, kad ši informacija taptų plačiai prieinama.

☑️ Dalyvavimas įvairiose su Jūsų liga susijusiose socialinių tinklų grupėse gali Jums padėti, jei čia randamos naujienos nuteikia pozityviai, jei jaučiatės tvirčiau girdėdami panašias į jūsiškę istorijas, jei Jums ramiau tarp šių bendraminčių ir galite bei norite pasidalinti su kitais savo patyrimu, gaunama papildoma informacija. Visa tai gali puikiai papildyti Jūsų su onkologu suderintą gydymo planą ir padėti jo laikytis toliau siekiant geriausių gydymo rezultatų.

Tačiau būna ir priešingai – dalyvavimas įvairiose socialinių tinklų grupėse, susijusiose su Jūsų liga, kelia nerimą, sugadina nuotaiką arba perskaitę komentarus kelias dienas nerandate vietos (apie tai man yra pasakoję pacientai). Tokiu atveju darykite pertrauką arba atsiribokite nuo šių grupių, ypač jeigu jose nedalyvauja specialistai, o visą naują, Jus jaudinančią informaciją aptarkite su Jus gydančiu onkologu.

☑️ Nepamirškite, kad visada, o ypač pradiniu ligos etapu, galite pasikonsultuoti su psichologu. Jis gali padėti nusiraminti, blaiviau pažvelgti į situaciją.

☑️ Niekada ne per vėlu ir visada patogu užduoti klausimus Jus gydančiam onkologui. Nebijokite pasitikslinti išgirstą prieštaringą informaciją, net jei ji paneigia tai, ką anksčiau buvo sakęs gydytojas. Pakartotinai pateikite tuos pačius klausimus, jei kažko nesupratote ar neįsiminėte. Svarbiausia – kad neliktų neatsakytų, neaiškių klausimų dėl Jūsų ligos ar gydymo.

Antros nuomonės konsultacija – kada verta jos teirautis?

Išsklaidyti minėtus rūkus ir miglas gali padėti ir kito specialisto nuomonė. Tik daugeliui turbūt kirba klausimas – ar teiraudamasis antros nuomonės konsultacijos neišduosiu, neįžeisiu gydančio gydytojo, ar jis nepagalvos, kad juo nepasitikiu?

Pasak doc. dr. B. Brasiūnienės, ieškodami kito mediko nuomonės, tikrai neturėtumėte jaustis išduodantys savo gydytoją, nes dabar svarbiausia – kad Jūs kuo geriau jaustumėtės akistatoje su užklupusia liga.

Pateikiame doc. dr. B. Brasiūnienės atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus dėl antro specialisto konsultacijų.

Kada patartina teirautis antros nuomonės? Jos derėtų ieškoti šiais atvejais:

  • kai abejojate dėl savo diagnozės;
  • kai Jūsų ligos atvejis sudėtingas, reikia daug tyrimų, planuojami taikyti keli gydymo metodai;
  • kai Jums diagnozuota reta vėžio forma;
  • kai Jums labiausiai tinkantis rekomenduotas gydymo būdas toje įstaigoje nėra taikomas arba yra nedidelė jo taikymo patirtis;
  • kai Jums rekomenduoti keli gydymo metodai, ir reikia dar vieno patarimo, kuris padėtų apsispręsti;
  • kai Jums viskas labai neaišku, Jus gydančio onkologo aiškinimai sudėtingi, kai Jūsų artimųjų istorijos ir patirtis smarkiai skiriasi nuo Jūsiškės;
  • kai norite sužinoti apie naujausias gydymo galimybes, klinikinius tyrimus, pacientų vaistų paramos programas;
  • kai komunikacija su medicinos personalu Jūsų netenkina, kai nesulaukiate atsakymų į užduotus klausimus arba nebedrįstate klausti.

Ieškodami kito mediko nuomonės, tikrai neturėtumėte jaustis išduodantys savo gydytoją.

Kaip pasirinkti specialistą, įstaigą, kur teirautis antros nuomonės?

  • pagal įprastą praktiką antrai nuomonei geriau rinktis didesnę gydymo įstaigą, kurioje dirba daugiau specialistų, gydyta daugiau ligonių: jos medikai turėtų būti sukaupę vertingos patirties gydant retus, sudėtingus onkologinės ligos atvejus;
  • duomenų apie onkologijos įstaigos specialistus, jų patirtį, profesinį darbo stažą, paskaitas, straipsnius bei pačios gydymo įstaigos siūlomas paslaugas, konsultuotų, gydytų ligonių skaičių ir kitos su Jūsų liga susijusios informacijos ieškokite onkologijos įstaigų interneto svetainėse ar skambinkite į tų įstaigų informacijos skyrius, prašydami suteikti norimų žinių.

Ar reikėtų informuoti Jus gydantį onkologą apie tai, jog ieškote antros nuomonės?

  • konsultuotis dėl antros nuomonės nėra gėdinga, negražu ar nepatogu;
  • informuoti ar ne gydantį onkologą – apie tai sprendžiate Jūs patys, bet tikrai derėtų pranešti jam apie antros nuomonės paieškas, jei dėl šių konsultacijų, būsimų tyrimų gali tekti atidėti suplanuotą Jūsų ligos gydymo planą;
  • antros nuomonės konsultacijos yra onkologo darbo specifikos dalis ir tai neturėtų pakenkti tolimesniam bendravimui su Jus gydančiu mediku.

Kaip pasiruošti antros nuomonės konsultacijai?

  • pasirinkus gydymo įstaigą reikėtų registruotis pas specialistą įprasta tvarka (internetu ar telefonu);
  • teisingai pasirinkite specialistą, į kurį turite kreiptis: jeigu norite sužinoti medikamentinio vėžio gydymo naujienas, gauti informacijos apie klinikinius tyrimus ar naujoviškų vaistų paramos programas – registruokitės chemoterapeuto konsultacijai; jei domina spindulinio gydymo naujienos ir galimybės – ieškokite radioterapeuto; jei norite pasitarti dėl operacijos – čia Jums padės onkologas chirurgas pagal vėžio lokalizaciją (krūties, pilvo, ginekologas, urologas ar pan.);
  • vykdami konsultuotis turėkite siuntimą specialisto konsultacijai ir visus dokumentus apie Jūsų ligą, atliktus tyrimus, jų rezultatus ir pan.;
  • konsultuotis geriau vykite ne vienas, o su Jums artimu žmogumi, geriau būtų iš anksto apgalvoti ir užsirašyti klausimus, kuriuos norite užduoti.

Žurnalo skaitytojams labai linkime išvengti rūko ar miglos situacijų, kurios užklumpa sudėtingos ligos gydymo pradžioje. Sklaidykime tas miglas drauge, mokykimės pažinti savo ligą ir siekime kuo daugiau apie ją sužinoti.

O rūku ir miglomis grožėkimės tik kaip gamtos reiškiniu.

Vaida Samuolytė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.