Aromaterapija sveikatinimui(si)

Augalai turi daugybę žmonėms naudingų savybių – mums tereikia juos pažinti ir mokėti pasinaudoti. Nemaža dalis augalų, kaip antai medžiai spygliuočiai, gėlės, prieskoniniai augalai ir vaistažolės, yra kvapnūs. Jie sintetina ir į aplinką skleidžia aromatines molekules, dar vadinamas fitoncidais. Šios molekulės stabdo mikrobų dauginimąsi, palankiai veikia emocinę būseną ir kt. Išgavę jas, turime eterinius aliejus ir hidrolatus – sveikatinimo sritis, kurioje šios priemonės naudojamos, vadinama aromaterapija. Nemažai pasaulio šalių aromaterapiją pripažinusios kaip papildomos ir alternatyvios medicinos šaką.

Pagrindinė aromaterapijoje naudojama medžiaga – eteriniai aliejai . Tai koncentruoti ekstraktai, išgaunami iš aromatinių augalų. Juos reikėtų naudoti itin mažais kiekiais. Kartais galvojama, kad natūralu – lygu saugu. Visgi verta prisiminti Paracelso frazę, kad „viskas gamtoje yra vaistas arba nuodas, priklausomai nuo dozės“. Taigi, naudojant eterinius aliejus mažomis dozuotėmis, jie gali būti išties veiksmingi, tačiau padauginus gali atsirasti neigiamų reakcijų. Eteriniai aliejai dažniausiai pasitelkiami kaip antimikrobinė priemonė, taip pat stresui, įtampai mažinti, miegui gerinti, tačiau jų poveikis gali būti ir dar platesnis: juos galima naudoti esant spazmams, skausmui, cirkuliacijai gerinti, odai regeneruoti ir kt. Aromaterapija visuomet veikia holistiškai: eteriniai aliejai gelbsti ne tik esant fiziologiniam diskomfortui, jie atpalaiduoja ir mūsų emocijas (stresas, nerimas, baimės – dažnos pirminės negalavimų priežastys).

Kaip minėta, eteriniai aliejai – koncentruotos medžiagos. Jei tepsime juos ant odos grynus, gali sudirginti, todėl prieš tai reikėtų atskiesti. Skiedžiame augaliniame aliejuje arba svieste, mat eteriniai aliejai tirpūs riebaluose. Pavyzdžiui, jei norite artimajam padaryti atpalaiduojantį nugaros masažą su levandų aliejumi, reikėtų paimti, tarkime, bazinio sezamų aliejaus ir į jį įlašinti kelis lašus levandų eterinio aliejaus. Baziniai augaliniai aliejai aromaterapijoje naudojami eteriniams aliejams skiesti, bet ne tik. Šalto spaudimo, nerafinuoti augaliniai aliejai itin vertingi odai: palaiko drėgmę odos viduje, sutepa, gali padėti atstatyti barjerinę funkciją, balansuoja sebumo gamybą, pripildo odą antioksidantų ir yra „gerųjų“ odos mikrobų „maistas“. Kai gaminama odą puoselėjanti aromaterapinė kosmetika, ją sudaro augaliniai aliejai, sviestai, vaistažolių vandenys ir eteriniai aliejai.

Vaistažolių vanduo arba hidrolatas  – tai distiliuotas augalo vanduo. Jie išgaunami kaip „šalutinis“ produktas distiliuojant eterinius aliejus ir vadinami švelniąja aromaterapija, mat hidrolatuose yra labai mažas kiekis eterinių aliejų (0.01 – 0.1 %). Hidrolatus drąsiai galima naudoti ne tik suaugusiems, bet ir mažiems vaikams, senoliams, jautrios odos žmonėms, netgi augintiniams! Hidrolatai drėkina, tonizuoja odą, ramina sudirgimus. Jais ypač naudinga papurkšti odą prieš tepant aliejinius kremus, balzamus, tepalus (kad greičiau įsigertų), atsigaivinti dienos bėgyje, kai jaučiamas sausumas, tempimas; galima naudoti ir prausimuisi vietoje kieto vandens iš čiaupo. Hidrolatai – gera priemonė nuplauti, nuvalyti odos įbrėžimus, įdrėskimus, uždegimines ar jautrias vietas (pvz., levandų, arbatmedžių, italinių šlamčių hidrolatais). Taip pat jie gali būti naudojami vietoje eterinių aliejų, jei šių kvapas per intensyvus, žmogus dar tik susipažįsta su aromaterapija arba yra jautrus kvapams. Aromaterapiniam poveikiui hidrolatu galima pakvėpinti pagalvę, drabužį, netgi garinti su difuzoriumi (tiks tas, kuris garina su vandeniu). Raminančiam, atpalaiduojančiam poveikiui puiku levandų, rožių, liepžiedžių hidrolatai, švelniam antimikrobiniam efektui – pušų, arbatmedžių, mirtų, o jei sunku pabusti, trūksta jėgų, galima išmėginti aktyvinančius pipirmėčių arba rozmarinų hidrolatus.

Kaip naudoti eterinius aliejus?

GARINIMAS – vienas veiksmingiausių ir saugiausių eterinių aliejų panaudojimo būdų. Garinimui patogiausia naudoti garintuvus – difuzorius. Jų būna įvairių: garinančių su vandeniu, šildomų keramikinių, orą pučiančių ar modernių nebulizatorių.

Visgi galima kvapus patalpoje paskleisti net ir neturint garintuvo: užlašinkite kelis eterinio aliejaus lašus ant servetėlės, vilnos gabalėlio ar kankorėžio ir padėkite šiltoje vietoje, pvz., ant radiatoriaus. Nuo šilumos eterinių aliejų molekulės garuos ir sklis. Galima pasigaminti purškiklį su vandeniu ir eteriniais aliejais bei naudoti jį namų orui gaivinti. Arba kelis lašus eterinio aliejaus įlašinti į vandenį ir juo praplauti paviršius – nukvips visi namai (tik šiuo atveju naudokite pirštines). Įkvėptos eterinių aliejų molekulės pasiekia smegenis ir mes reaguojame: vieni kvapai nuramins, padės užmigti (levandų, melisų), kiti gerins nuotaiką, mažins dienos metu susikaupusią įtampą (citrusų, bosvelijų ar pelargonijų), dar kiti padės susikaupti, žvalins (bazilikų, rozmarinų, šalavijų). Įkvėpus molekulės taip pat keliauja į kvėpavimo takus, garuodamos valo patalpos orą, todėl aromaterapija itin vertinga peršalimų, infekcijų sezono metu ar nusilpus. Didelė dalis eterinių aliejų veikia antimikrobiškai, pvz., arbatmedžių, rozalinų, pušų, citrinžolių, eukaliptų, čiobrelių ir kt.

KREMAI, BALZAMAI. Be namų oro kvėpinimo, aromaterapiją galima pasitelkti ir kremų, balzamų ar tepalų sudėtyje. Tai gali būti priemonės odai prižiūrėti, pavargusiems raumenims, skausmingiems sąnariams masažuoti, cirkuliacijai gerinti ir kt. Kasdienai eteriniai aliejai dažniausiai skiedžiami iki 1 – 2 %, vietinėms lokalios problemoms koncentracijos gali būti netgi 5 – 30 %. Koncentracijų pavyzdys: arbatinis šaukštelis (5 ml) bazinio aliejaus ir 1 – 2 lašai levandų eterinio aliejaus apytikriai bus 1 % koncentracija.

AROMATERAPINIS MASAŽAS – bene maloniausia aromaterapinė procedūra. Eteriniai aliejai veikia ne tik pavargusius kūno raumenis, bet įkvėpus ir mūsų emocijas: atpalaiduoja, mažina susikaupusią įtampą, leidžia pailsinti protą ir mintis. Gamindami masažo aliejų, naudokite bazinį augalinį aliejų (pvz., sezamų, migdolų, abrikosų kauliukų) ir į jį įlašinkite eterinių aliejų (atpalaiduojamai veiks levandų, bosvelijų, citrusų, jazminų, nerolio ir kiti aliejai). Jei masažą atliekate siekdami emocinio balanso, koncentracijas naudokite nedideles – pakaks 1 – 2 % (pvz., viso kūno masažui reikės ~ 30 ml bazinio aliejaus, į jį lašinkite 5 – 15 lašų eterinio aliejaus).

VONIA. Eterinius aliejus galima pasitelkti vonioms ar pėdų vonelėms. Tik būtina prisiminti, kad vandenyje jie netirpsta, taigi, kad nesudirgintų odos, geriausia iš pradžių eterinius aliejus sumaišyti su aliejumi arba aliejaus – druskos mišiniu ir tik tada supilti į vonią. Atsipalaidavimui po įtemptos dienos nuostabu levandų, apelsinų, rožių, pelargonijų eteriniai aliejai. Jei neturite galimybės pagulėti vonioje, pėdų vonelė taip pat puikiai mažina dienos nuovargį, gelbsti, kai jaučiatės „ant ribos susirgti”.

KOMPRESAI. Esant reikalui, galima darytis kompresus su eteriniais aliejais. Šalti kompresai vertingi skaudamoms, sumušimų vietoms, kurias reikia „vėsinti”, raminti, o šiltieji suteiks palengvėjimo esant menstruacijų diskomfortui, pavargusiems raumenims, skaudamiems sąnariams – ten, kur reikia „šildyti” ir gerinti cirkuliaciją. Įlašinkite eterinių aliejų į vandenį, pamerkite audeklą ar rankšluostį, išgręžkite ir uždenkite probleminę vietą. Galima daryti ir aliejinius kompresus, tuomet koncentracijos gali būti didesnės – 10 -30 %. Pateptą vietą uždenkite, kad eteriniai aliejai kuo labiau gertųsi, o ne nugaruotų.

ĮKVĖPTI. Eterinius aliejus galima tiesiog momentiškai įkvėpti, kai jaučiate stresą, baimę, nerimą: pauostyti tiesiai iš buteliuko, užlašinti ant nosinaitės ar specialaus uostuko.

Saugi aromaterapija

  • Nepadauginkite eterinių aliejų – garinant patalpoje kvapas turi būti jaučiamas švelniai, o tepant ant odos laikykitės rekomenduojamų koncentracijų;
  • Nenaudokite eterinių aliejų ant odos grynų – keletą lašų skieskite augaliniame aliejuje ar svieste ir tik tuomet tepkite;
  • „Karštieji“ eteriniai aliejai (cinamonų, gvazdikėlių, raudonėlių, dašių, čiobrelių) stipriai dirgina odą ir gleivines; ant odos naudokite mažiau nei 1 % koncentracijas, kambaryje garinkite minimalius kiekius, venkite naudoti šalia mažų vaikų, augintinių;
  • Eteriniai aliejai netirpsta vandenyje. Naudodami vonioje ar pėdų vonelėje, iš pradžių kelis lašus praskieskite aliejuje, aliejaus – druskos mišinyje ar piene, tuomet pilkite į vandenį;
  • Į vidų eterinius aliejus naudokite tik pasitarę su gydytoju ir praskiedus riebaluose, kad nedirgintų virškinamojo trakto gleivinės. Neretai eterinius aliejus veiksmingiau įkvėpti nei išgerti;
  • Aromaterapijoje galioja taisyklė „mažiau yra daugiau“ – per didelis eterinių aliejų kiekis gali padaryti daugiau žalos nei duoti naudos;
  • Prieš naudodami naują eterinį aliejų, perskaitykite informacinį lapelį ir įspėjimus.

Aromaterapija onkologijoje

Aromaterapeutų bendruomenė rekomenduoja atsisakyti aromaterapijos 2 savaites prieš chemoterapinį gydymą ir 4 savaites po jo. Ši rekomendacija siūloma intensyvesniam eterinių aliejų naudojimui: garinimui namuose, aromaterapiniam masažui, vartojimui į vidų ir kt. Didelė dalis eterinių aliejų pasižymi antioksidaciniu poveikiu, kuris gali trukdyti gydymui cheminiais vaistais, „saugoti“ vėžines ląsteles. Be to, tam tikri eteriniai aliejai gali aktyvuoti kepenų ląstelių darbą ir dėl to chemoterapinių preparatų veiklumas gali sumažėti. Jei greta chemoterapijos ar radioterapijos norima naudoti aromaterapiją, tai reikėtų aptarti su savo gydytojų komanda.

Vis dėl to nedideliais kiekiais aromaterapija gali būti naudojama net ir gydymo laikotarpiu, pvz., kosmetikos priemonėse. Taip pat nedideles koncentracijas ir trumpas sesijas galima pasitelkti, jei yra svarbus poreikis: emocinei savijautai gerinti, pykinimui mažinti, geresniam miegui ir pan.

Aromaterapija gali būti itin vertinga simptomų palengvinimui prieš/ po chemoterapijos ar radiacijos, taip pat psichologinei savijautai gerinti:

  • Stresui, baimei, nerimui mažinti ypač vertingi bus tikrųjų levandų, kalendrų sėklų, aitriųjų apelsinų lapų, bosvelijų, bergamočių, apelsinų, karčiavaisių apelsinų žiedų, vetiverijų eteriniai aliejai. Pasirinkimas gali ir būti ir kitoks – tai, kas veikia; juk kiekvienas kvapą suvokiame ir priimame individualiai. Galima tiesiog pauostyti iš buteliuko, užlašinti ant servetėlės ar uostuko, ne gydymo laikotarpiu – pagarinti namuose.
  • Miego kokybei gerinti verta naudoti tikrųjų levandų, smilkalinių bosvelijų, vaistinių melisų, didramunių, kalendrų sėklų, šaltmėčių, bergamočių, vetiverijų, damaskinių rožių, valerijonų eterinius aliejus. Prieš miegą šių eterinių aliejų galima pauostyti nuo servetėlės, uostuko, užlašinti lašą ant pagalvės, ne gydymo laikotarpiu naudoti vakariniuose ramybės ritualuose: vonioje, pėdų vonelėje, garinant, (savi) masažui. Levandų eterinio aliejaus poveikį mažinant nerimą ir gerinant miegą po chemoterapinio gydymo patvirtina nemažai tyrimų (pvz., Ozkaraman et al, 2018).
  • Atsipalaidavimui didžiulė pagalba yra masažas. Net jei nėra galimybės žmogui atlikti viso kūno masažą, rankų ar pėdų masažas gali duoti milžinišką naudą: suteikti artumo, meilės jausmą, atpalaiduoti emocijas, padėti paleisti sunkias mintis. Pakaks vos 1 % koncentracijos augaliniame aliejuje ir švelnių paglostymų. Tam gali būti naudojamas tikrųjų levandų, bosvelijų, bergamočių, rožių ar kitas eterinis aliejus.
  • Nuovargiui, jėgų stygiui, apatijai gali būti naudingi aktyvinantis, žvalinantys, cirkuliaciją gerinantys eteriniai aliejai: spygliuočių (pušų, eglių), rozmarinų, kvapiųjų šalavijų, pipirmėčių. Jų galima įkvėpti iš buteliuko ar nuo pakvėpintos servetėlės. Vienoje medicinių duomenų bazėje pateiktoje atvejo analizėje, pacientė, kurią vargino silpnumas ir nuovargis po chemoterapijos, didelį pagerėjimą pajuto išoriškai naudodama smilkalinių bosvelijų (frankincenso) eterinį aliejų (Reis et al, 2018).
  • Pykinimui mažinti teigiamų rezultatų pasiekiama naudojant imbierų, pipirmėčių eterinius aliejus. Dviejose onkologijos klinikose Malaizijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad trumpos imbierų eterinio aliejaus inhaliacijos ryškiai sumažino pykinimo pojūtį po chemoterapijos krūties vėžiu sergančioms pacientėms (Lua et al, 2015).
  • Odos būklei gerinti. Eteriniai aliejai, įkorporuoti į kremus, balzamus ar kitokius tepalus gali padėti uždegiminei, sudirgusiai, išsausėjusiai ar po radioterapijos nudegusiai odai. Pradinės koncentracijos naudojant šiam tikslui turėtų būti nedidelės, ~ 0.5 %, vėliau 1 % baziniame aliejuje. Naudingi gali būti tikrųjų levandų, vaistinių ramunėlių, rozalinų, kajeputų, vetiverijų, kalendrų sėklų, damaskinių rožių, kiti eteriniai aliejai. Aromaterapiniai produktai didelį indėlį gali turėti ir odos regeneracijai – čia nepamainomas yra italinių šlamučių eterinis aliejus, taip pat veiksmingi pluoštinių bosvelijų, tikrųjų levandų, morkų sėklų eteriniai aliejai. Sinerginiam poveikiui juos dera maišyti su regeneruojančiais baziniais aliejais: erškėtuogių sėklų, šaltalankių, nedideliu kiekiu puiklapių aliejaus.
  • Antimikrobiniam poveikiui. Nusilpus organizmui, gali „kibti“ virusai ir infekcijos. Be kitų priemonių galima saugotis ir namuose naudojant aromaterapiją: valyti patalpų orą eterinius aliejus garinant, valant paviršius, durų rankenas ir pan. Einant į susibūrimų vietas, užsilašinti eterinio aliejaus ant drabužio krūtinės srityje, rankovės ar kišenėje turėti pakvėpintą uostuką. Antimikrobiniu poveikiu pasižymi eukaliptų, čiobrelių, spygliuočių, varpinių levandų, mairūnų, rozalinų, citrinžolių, mirtų ir kiti eteriniai aliejai.
  • Hidrolatų aromaterapija. Kaip minėta, hidrolatai – švelnioji aromaterapija. Kai dvejojate, ar eterinis aliejus tiks arba nesinori intensyvaus kvapo, į pagalbą gali „ateiti“ hidrolatai. Jie purškiami odai sudrėkinti, atgaivinti, prieš tepant kremus ir balzamus, kad šie greičiau įsigertų, odos sudirginimams nuraminti, audiniams regeneruoti. Ryte galima tiesiog nusiprausti hidrolatu vietoje vandens iš čiaupo – tai ypač vertinga, jei žmogus neturi galimybės judėti.

Hidrolatuose yra itin mažas kiekis eterinių aliejų, todėl jie saugūs net jautriausiems ir mažiausiems. Juos galima naudoti ne tik odos drėkinimui ar nuraminimui, bet ir aromaterapiniam poveikiui: emocijų atpalaidavimui (pvz., levandų, rožių), žvalumui (pušų, rozmarinų), kaip švelnias antimikrobines priemones (arbatmedžių, levandinų, mirtų, kt.). Dėl rūgštinio pH (3.5 – 6.5) hidrolatai tinka ir intymiai higienai.

Irma Vyšniauskienė, „Kvapų namų“ aromaterapeutė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.