Pirma pažintis ir kelionės pradžia

GYDYTOJOS ONKOLOGĖS LAIŠKAS PACIENTEI PO PIRMOJO VIZITO

Asta Libikienė, Klaipėdos universitetinės ligoninės klinikinė psichologė

A. Libikienė. A. Kubaičio nuotr.

Miela paciente,

šiandien mes pirmą kartą susitikome mano kabinete. Nors pravėrusi duris mėginote paslėpti savo jaudulį, mačiau, jog nerimaujate. Laukiau Jūsų atvykimo ir mūsų pirmosios pažinties. Numanau, kad iškilo kur kas daug daugiau klausimų, nei uždavėte konsultacijos metu. Žinau, jog tai, kas liko neišsakyta, yra taip pat svarbu, kaip ir mūsų aptarta medicininė informacija. Tad noriu pasidalyti su Jumis keletu svarbių mūsų kelionės pradžiai skirtų minčių.

Žinau, kad bijojote šio susitikimo. Galbūt – labiau nei visų ankstesnių vizitų pas gydytojus. Jaučiau kabinete sklandančius klausimus: „Ar šis gydymas man tikrai padės?“, „Ar man labai skaudės?“, „ Ar netapsiu priklausoma nuo artimųjų pagalbos?“ „Kiek man liko gyvenimo?“. Galbūt vylėtės, kad išsklaidysiu Jūsų baimes pasakydama, jog įvyko klaida ir vėžio diagnozė nustatyta ne Jums. O gal tikėjotės pažado, kad medikų komanda greitai išlaisvins Jus iš šios ligos. Kad gyvenimas greitai susitvarkys ir sugrįš į įprastinį ritmą.

Rasa Venclovaitė, Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja onkologė chemoterapeutė

R. Venclovaitė. A. Kubaičio nuotr.

Nebijokite! Jūs ne viena savo ligos kelionėje. Aš ir visa mūsų komanda ves Jus pažangiausio, kompleksinio, Jums pritaikyto gydymo keliu. Kiekvienas esame unikalus, tokia dažnai būna ir pati liga. Kad ir kaip norėčiau, negaliu jums garantuoti, kad paskirtas gydymas bus 100 proc. efektyvus. Viso gydymo metu mes kartu su Jumis stebėsime situaciją, tarsimės ir ieškosime efektyviausių ir sveikatą tausojančių gydymo galimybių.

Per mūsų susitikimus kviečiu Jus drąsiai  išsakyti savo nerimą, baimes, abejones, lūkesčius, viltis. Man reikia Jūsų pagalbos, kad galėčiau Jums padėti. Nebijokite klausti, nes nebūna kvailų ar sudėtingų klausimų. Gal ne į visus galėsiu atsakyti šiandien, nes kai kuriems atsakymams prireikia laiko, kad suprastume, kaip Jūsų organizmas reaguoja į gydymą.

Kad mūsų santykiai būtų stiprūs ir atlaikytų įvairius išbandymus, turime juos grįsti atvirumu, pasitikėjimu ir tikėjimu, bendradarbiavimu.

Tad duokite ranką ir eime į šviesesnį ir sveikesnį rytojų!

A. Libikienė
R. Venclovaitė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.