Implanto kapsulės kontraktūra – kas tai?

Moterys, susiruošusios plastinei krūtinės didinimo operacijai, gauna tokį sąrašą galimų grėsmių, kad, atrodytų, jį perskaitęs sveiko proto žmogus turėtų nedelsdamas palikti kliniką. Tačiau bet kuris medikas išsigandusią moterį nuramins – didžioji dalis šio sąrašo pavojų realybėje nutinka labai labai retai. Ir operacijos sėkmingai atliekamos, moterys toliau gyvena, negalvodamos jokias grėsmes.

Tad galima tik įsivaizduoti, kaip jaučiasi krūties vėžio diagnozę išgirdusios moterys, kurių laukia ir krūties šalinimo, ir jos atkūrimo operacijos. Ir kokį grėsmių sąrašą jos išgirsta. Vienas iš minimų gąsdinančių pavadinimų – implanto kapsulės kontraktūra. Kas ji tokia? Apie tai kalbamės su Simonu Kaupu, VUL Santaros klinikų plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju.

„Kapsulė – tai minkštas, plonesnis nei milimetro audinys, apgaubiantis visą implantą. Jis susidaro visada – ir po estetinių krūties didinimo operacijų, ir rekonstravus krūtį po mastektomijos. Tai natūralus ir normalus dalykas“, – pasakoja S. Kaupas.

„Pagrindinė kapsulės kontraktūros problema – estetinis vaizdas“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas S. Kaupas. Auros Šimkienės (aurafoto.lt) nuotr.

Tačiau, pasak pašnekovo, kartais atsiranda vadinamoji kapsulės kontraktūra, kai kapsulė dėl vienokių ar kitokių priežasčių sukietėja. Onkologine liga sergančioms moterims ji neretai susidaro po spindulinės terapijos. Ką daryti, koks sprendimas geriausias tada?

„Prieš atliekant krūties šalinimo ir rekonstrukcijos operaciją, paprastai medikai renkasi į konsiliumą ir sprendžia, ką daryti. Jei paaiškėja, kad moteriai reikės spindulinio gydymo, pašalinus krūtį tos pačios operacijos metu įdedamas ne implantas, o audinių plėtiklis (vadinamasis ekspanderis), užpildytas fiziologiniu skysčiu. Jei po spindulinės terapijos pradeda formuotis kapsulės kontraktūra, dalis skysčio pašalinama, o ją baigus – kelių mėnesių laikotarpiu vėl po truputį suleidžiama per specialų vožtuvą. Tačiau net ir atstačius pradinį dydį, dažniausiai krūtis būna deformuota. Todėl atliekama dar viena operacija, per kurią audinių plėtiklis pakeičiamas implantu ir moteris vėl gali džiaugtis gražia krūtine“, – pasakojo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Pasak pašnekovo, per antrąją operaciją pašalinama ir kapsulės kontraktūra ar jos dalis, o  kartais daromos specialios įpjovos, kad ji nekeltų diskomforto.

Pagrindinė kapsulės kontraktūros problema – estetinis vaizdas, paprastai sveikatai, savijautai ji nedaro neigiamo poveikio. „Tik, suprantama, krūties vėžiu sergančios moterys jautriai reaguoja į pokyčius, tad kiekvienas suskaudenimas ar pokytis joms kelia nerimą“, – komentavo situaciją S. Kaupas.

Ligos atsinaujinimui, metastazėms atsirasti kapsulės kontraktūra jokios įtakos neturi.

Vaida Samuolytė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.