Aromaterapeutė L. Kiškūnė pataria, kaip sau padėti naudojant eterinius aliejus

Ne paslaptis, kad chemoterapinis gydymas ne tik sunaikina vėžines ląsteles, bet ir nualina visą organizmą. Aromaterapeutė Laimė Kiškūnė pataria, kaip šiuo atveju galėtų padėti eteriniai aliejai.

Kaip veikia eteriniai aliejai

Šiandien jau žinoma, kad eteriniai aliejai – tai distiliavimo būdu gautas sudėtingas augalo antrinių metabolitų mišinys, kurio kokybę ir sudėtį ištobulino evoliucijos jėgos. Antriniai metabolitai tiesiogiai nedalyvauja augalo medžiagų apykaitoje, tačiau leidžia jam išgyventi. Augalai neturi imuninės sistemos, tačiau, kaip ir žmonės, stengiasi priešintis bakterijoms, virusams bei grybeliams.

Augalų metabolizmas – itin sudėtingas ir iki šiol dar ne visiškai aiškus procesas. Jo metu ląstelėse sukuriamos įvairiausios sudėtingos molekulinės struktūros, iš kurių atsiranda angliavandeniai, riebalai bei kiti junginiai, tarp jų ir aromatiniai. Aromatinės medžiagos mus pasiekia natūraliai, kai uodžiame augalus, juos valgome, naudojame iš kvapnių augalų pagamintus daiktus ir t. t. Kadangi su augalais žmonija gyvena nuo pat savo atsiradimo, 140–280 tūkst. metų, eterinius aliejus mūsų organizmas pažįsta ir moka juos perdirbti.

Pasak L. Kiškūnės, eteriniai aliejai pirmiausia mus veikia per uoslę, darydami įtaką smegenyse vykstantiems procesams. Kai įkvepiame malonaus aromato, galime pasijusti saugesni, lengviau bendraujame, kvapai veikia mūsų socialinę elgseną, budrumą, imuninę sistemą, dėmesį ir koncentraciją. Pavyzdžiui, vieni kvapai padeda sutelkti dėmesį, kiti, priešingai, atpalaiduoja, nuramina, išsklaido įtampą, sugrąžina atmintį, suteikia pasitikėjimo savimi, kitaip tariant, padeda susidoroti su emocinėmis ir mentalinėmis problemomis. Eteriniai aliejai yra itin veiksmingi esant nerimui ar depresijai.

„Žiūrint fiziologiškai, eterinių aliejų molekulė, patekusi ant uoslės organe esančių chemoreceptorių paviršiaus, sukuria elektrinį impulsą, kuris siunčia signalą į smegenis ir sukelia jose cheminį atsaką: pradeda gamintis serotoninas ir dopaminas – du mūsų nuotaikai ir savijautai itin svarbius hormonus. Šiuo metu vyksta ne vienas tyrimas, bandantis išsiaiškinti šių reakcijų mechanizmą, t. y. kaip eterinis aliejus veikia smegenis. Aromaterapijoje yra atskira disciplina, susijusi su gyvenimo kokybės gerinimu, besiremianti tiek mokslo tyrimais, tiek empirine patirtimi, nes pasaulyje eterinius aliejus naudoja milijonai žmonių“, – teigė pašnekovė.

Pasak L. Kiškūnės, eteriniai aliejai pirmiausia mus veikia per uoslę, darydami įtaką smegenyse vykstantiems procesams. Linos Jushke nuotr.

Kita vertus, eteriniai aliejai nėra vien tik mūsų smegenis veikiantis kvapas – per kvėpavimo takus, burnos gleivinę ar odą jų molekulės patenka į kraują ir išnešiojamos po visą organizmą. Nors jų koncentracija organizme visai nedidelė, eteriniuose aliejuose esančios medžiagos gali būti labai gera parama organizmui.

Naujausi moksliniai tyrimai

Mokslininkai vis dažniau atsigręžia į sveikatinančias eterinių aliejų savybes. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad eteriniai aliejai gali raminti, tonizuoti, malšinti uždegimą arba organizmo reakciją į skausmą, veikti kaip antioksidantai ir netgi padėti kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

„Sergant onkologine liga ir gydantis chemoterapija, vienas iš organizmo atsakų į uždegimą yra vadinamasis oksidacinis sprogimas, prasidedantis imuninės sistemos ląstelėse, kurioms tenka įnirtingai kovoti su liga. Kovodamos jos sunaudoja daug deguonies ir dėl to susiformuoja O2 neigiamų jonų radikalai, arba superoksidai, kurie virsta vandenilio peroksidu ir hidroksilo (HO–) radikalu. Šios hidroksilo grupės yra itin žalojančios – jos sukelia grandininę reakciją, kurios metu susiformuoja daug toksiškų radikalų – tokių kaip azoto oksidas (NO). Jei radikalų organizme pagaminama per daug, jie uždegimo vietose pažeidžia gerąsias ląsteles. Šis pažeidimas laikomas viena iš pagrindinių uždegimų, senėjimo, degeneracinių ligų priežasčių. Eterinių aliejų komponentai, ardydami laisvųjų radikalų sankaupas, padeda organizmui lengviau susidoroti su oksidaciniu stresu ir kartu švelnina uždegiminius procesus, paskatina organizmą įjungti savo gynybines reakcijas ir kt.“, – aiškino aromaterapeutė.

Pasak specialistės, bene geriausiai ištyrinėtas arbatmedžio eterinis aliejus. Jo sudėtyje vyrauja monoterpenai ir monoterpenoidai, kurie yra vieni stipriausių antioksidantų. Šis eterinis aliejus plačiai žinomas dėl antimikrobinio poveikio. Kaip puikūs antioksidantai mokslininkų taip pat vertinami įvairių mėtų, mirtenių, melisų, fenolinių junginių turintys čiobrelių, gvazdikėlių lapų eteriniai aliejai. O naujausi tyrimai parodė, kad juodgrūdžių eteriniame aliejuje esantys timochinonai ir timohidrochinonai ne tik pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, bet ir „suriša“ ACE2 receptorius, per kuriuos į mūsų organizmą patenka koronavirusas.

„Šiuo metu jau yra nemažai mokslinių studijų, tyrinėjančių eterinių aliejų komponentus, kurie nenuginčijamai turi įtakos vėžinėms ląstelėms – jas naikina ar bent jau mažina jų aktyvumą: alfa bisabololis, esantis vaistinių ramunėlių eteriniame aliejuje, priešuždegiminėmis savybėmis pasižymintis geraniolis, aptinkamas imbierinių citrinžolių (isp. palmarosa) eteriniuose aliejuose, limonenas, randamas daugelyje citrusinių augalų eterinių aliejų. Kalbant apie kovą su vėžinėmis ląstelėmis, minimi ir česnakų, prieskoninių žolių perilių, rožinių pirulių, kalninių imbierų, rozmarinų, bergamočių, ramunėlių eteriniai aliejai. Mirą, frankincensą, arba bosvelijas, geriau naudoti kaip ekstraktus arba dervas“, – vardijo pašnekovė.

Tyrimai su žmogaus vėžinėmis ląstelėmis parodė, kad kai kurių eterinių aliejų sudėtinės dalys didina priešvėžinių vaistų efektyvumą: gerindami ląstelių membranų pralaidumą, jie paspartina vaistų skverbimąsi pro ląstelių membranas. Taip pat pastebėta kai kurių eterinių aliejų sąveika su konkrečiais vaistais, skirtais vėžiui gydyti. Pavyzdžiui, beta-kariofilenas, kurio yra cinamono, šalavijų eteriniuose aliejuose, skatina paklitakselio (Paclitaxel) – vieno iš priešvėžinių preparatų – teigiamą poveikį. Natūralus linalolis, kurio yra daugelyje eterinių aliejų, didina antraciklinų, vartojamų krūties vėžiui gydyti, veiksmingumą.

Ligos simptomams švelninti

Nerimas, baimė. Nerimą ir baimę patiria ne tik sergantys, bet ir jų artimieji. „Mano artimoje aplinkoje buvo žmonių, kuriems reikėjo padėti, nes jie 24 valandas rūpinosi savo mylimu šeimos nariu, patiriančiu sunkius išbandymus. Šiuo atveju eteriniai aliejai tikrai gali labai pagerinti gyvenimo kokybę. Nerimą, baimę, depresiją smarkiai mažina citrusų eteriniai aliejai. Pavyzdžiui, galima naudoti apelsinų eterinį aliejų. Man asmeniškai ypač patinka atsipalaiduoti ir užmigti padedantis bergamočių, levandų ir melisų mišinys. Jį pagardinti galima santalu, kuris skatina smegenų alfa bangas, numaldo nerimą, pagerina koncentraciją, padeda stabiliau mąstyti“, – patarė L. Kiškūnė.

Pykinimas ir vėmimas. Šiems simptomams švelninti labiausiai tinka šviežių imbierų šaknų eterinis aliejus, geriausiai – inhaliacijomis. Jo kvapas labai gaivus. Taip pat padeda citrusinių augalų aliejai, pavyzdžiui, kvapiųjų mandarinų, bergamočių. Juos gerai pamaišyti su simpatinę nervų sistemą aktyvinančiu peletrūnų aliejumi. Pykinimo centrą smegenyse slopina ir bazilikai, derinami su šaltmėtėmis arba mėtomis. Į šį mišinį pravartu įkomponuoti kavos ekstrakto. Pastarojo, atsiskiedus aliejumi, patariama netgi įsilašinti po liežuviu.

Jėgų trūkumas, silpnumas. Gydantis chemoterapija, itin naudingi kamparinių cinamonų (angl. ravintsara) bei daug cineolo turintys eukaliptų eteriniai aliejai. Jie ne tik veikia kaip antioksidantai, bet ir sumažina fizinį bei mentalinį silpnumą, padeda susigrąžinti pasitikėjimą, įveikti depresiją, ramina, leidžia greičiau užmigti, kartu turi stiprų antivirusinį poveikį, aktyvina imuninę sistemą, menkina infekcijų riziką chemoterapijos metu, taip pat švelnina pašalinius interferono poveikius, malšina raumenų skausmus, jų sustingimą.

Šiuo laikotarpiu taip pat labai svarbus augalas – mira. Jos eterinis aliejus šalina iš inkstų toksinus, ramina nervų sistemą, numaldo skausmą, veikia kaip antidepresantas.

Pagalba odai. Mokslinės studijos įrodė, kad pašalinį radioterapijos poveikį odai labai sumažina penkiagyslių mirtenių (angl. niaoulio) eterinis aliejus. Jis apsaugo nuo radioterminių nudegimų, taip pat spartina randų, hematomų gijimą, mažina edemą, arba skysčių sankaupas audiniuose.

L. Kiškūnė siūlo pasigaminti mišinio iš medetkų CO₂, penkiagyslių mirtenių, bosvelijų ir gugulio, arba indinių miramedžių dervos, ekstrakto, kurį reikėtų tepti prieš radioterapijos procedūras ir po jų. Detalus jo receptas būtų toks:

70,3 proc. simondsijų aliejaus, 20 proc. erškėtuogių sėklų aliejaus, 5 proc. avokadų aliejaus, 1 proc. šaltalankių aliejaus (vietoj jo galima naudoti morkų šaknų fitolį ar ekstraktą), 1 proc. medetkų CO2 ekstrakto, 1 proc. penkiagyslių mirtenių eterinio aliejaus, 0,5 proc. smilkalinių bosvelijų eterinio aliejaus, 0,2 proc. gugulio CO₂ ekstrakto.

Kaip naudoti eterinius aliejus

Naudoti eterinius aliejus galima įvairiais būdais. Ko gera, labiausiai paplitęs jų naudojimo būdas – garinimas į aplinką.

„Nors prie kvapo mes visada priprantame ir jo nebejaučiame, uoslės varginti tikrai nereikia. Daugiau nebūtinai yra geriau. Aš pati esu mažų dozių šalininkė. Geriau tai daryti dažniau, bet po mažiau, kad jaustume tik lengvą, malonų aromato dvelksmą. Jeigu jaučiate, kad per daug prikvėpinote, atverkite langą ir išvėdinkite. Eteriniai aliejai veikia net tuomet, kai jų neužuodžiame: poveikiui pasiekti pakanka nedidelio kiekio ore pasklidusių molekulių.

L. Kiškūnė. Linos Jushke nuotr.

Kvapas turi teikti pasitenkinimą, nes tik malonūs kvapai mums sukelia geras emocijas. Jeigu kvapas bus nemielas, jis dirgins, erzins, nuo jo ims sopėti galvą. Renkantis aromatą būtina atsižvelgti ir į esamą savijautą. Jeigu žmogaus aukštas kraujospūdis ir jis prisilašins daug rozmarinų aliejaus, kraujospūdis dar labiau pakils. Ir, priešingai, jeigu kraujospūdis žemas, didelė melisų aliejaus koncentracija ore jį dar labiau numuš. Norint išvengti šio poveikio, melisas verčiau derinti su bergamotėmis ir levandomis. Toks mišinys atpalaiduos, pašalins įtampą, bet neslopins“, – patarė aromaterapeutė.

Eterinio aliejaus taip pat galima užlašinti ant drabužių, popierinės nosinaitės ar skepetaitės, netgi ant knygos ar kitų popierių ir pasidėti šalia. Galima daryti inhaliacijas su eteriniais aliejais arba įlašinti jų į vonią. Prieš lipant į tokią vonią, būtina gerai pamaišyti vandenį, kad eteriniai aliejai nesudarytų plėvelės, kuri gali dirginti odą, arba juos sumaišyti su žiupsniu druskos ir ištirpinti vandenyje kartu su ja.

Kai kuriuos eterinius aliejus (arbatmedžių, mirtų, kalendrų sėklų, čiobrelių, linalolio CT, levandų) saugu naudoti grynus: po dušo tereikia paskirstyti kelis lašus ant šlapios odos, patepti pėdas arba delnus. Tačiau fenolinių junginių turintys eteriniai aliejai yra per stiprūs ir gali sukelti nepageidaujamą odos reakciją. Juos geriausia garinti. Jie išvalys patalpų orą ir trukdys mikroorganizmams veistis, kas ypač aktualu sergant vėžiu, kai reikia saugotis bet kokios infekcijos.

Apie įvairių eterinių aliejų poveikius galite paskaityti Laimės Kiškūnės tinklaraštyje https://www.laimekiskune.lt/category/blogas/.

Inga Saukienė

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.